Ο Ιωάννης Γρηγορίου γεννήθηκε στα Τσίντζινα της Λακωνίας το 1845. Νεαρός ακόμη μετανάστευσε στην Αίγυπτο και αρχικά εργάστηκε στο παντοπωλείο του Ποριάζη στην Αλεξάνδρεια. Το 1862 πήγε στο Σαλαμούν και το 1865 στη Μεχάλα Δέμενα, όπου ασχολήθηκε με την καλλιέργεια βάμβακος. Το 1871 εγκαθίσταται στη Μανσούρα και ασχολείται κυρίως με το εμπόριο βάμβακος. Διετέλεσε μάλιστα και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Μανσούρας (1904-1912), της οποίας ήταν και μεγάλος ευεργέτης. Στα 1903 με δικές του δαπάνες ολοκληρώθηκε η ανέγερση του δευτέρου ορόφου του κοινοτικού Παρθεναγωγείου Μανσούρας.
Το 1880 έρχεται στην Ελλάδα και παντρεύεται τη Σπαρτιάτισσα Αικατερίνη Γεωργοπούλου (1859-1931).
Η ¨Επαγγελματική Σχολή Σπάρτης Ιωάννη & Αικατερίνης Γρηγορίου¨, καθώς και η μικρή εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στον περίβολο αυτής, κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με δαπάνες του ζεύγους, με σκοπό τη στέγαση Επαγγελματικής Σχολής, επιθυμία που όμως δεν πραγματοποιήθηκε. Το όμορφο αυτό οίκημα πάντως στέγασε κατά καιρούς το μεγαλύτερο μέρος του μαθητικού πληθυσμού της μέσης εκπαίδευσης της Σπάρτης. Σήμερα το παλιό κτίριο της Σχολής έχει γκρεμιστεί και στη θέση του ανεγέρθησαν σχολικά κτίρια.
Επίσης, με δωρεά του ζεύγους κτίστηκε στη Σπάρτη και το Σανατόριο, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Μεταξύ άλλων, δικές τους δωρεές ήταν ακόμη το Ειρηνοδικείο στη Γκοριτσά και το Σχολαρχείο στα Τσίντζινα, χωριά και τα δύο του Πάρνωνα.
Ο Ιωάννης Γρηγορίου πέθανε στην Αθήνα στις 21/5/1920 και η σύζυγος του Αικατερίνη στις 24/1/1931.
Για αναλυτικότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να ανατρέξει στην εξαιρετική μονογραφία της κ. Δήμητρας Σταθοπούλου-Καπετανάκη ¨Οι μεγάλοι ευεργέτες Ιωάννης και Αικατερίνη Γρηγορίου¨ (εκδ. Δήμου Θεραπνών, Γκοριτσά 2010).
Λοιποί Αιγυπτιώτες Σπαρτιάτες Ευεργέτες
• Με δωρεά του Μάρκου Οικονομάκη ανεγέρθηκε το Κοινοτικό Κατάστημα – σήμερα Δημαρχείο – Γκοριτσάς, καθώς και κατά το ήμισυ το Υδραγωγείο Τσιντζίνων, χωριά και τα δύο του Πάρνωνα.
• Με δωρεές του Γεωργίου Ανδριτσάκη έγινε το Δημοτικό Σχολείο και το πρώτο υδραγωγείο στο χωριό Γκοριτσά του Πάρνωνα.
• Με δωρεά του Αναστασίου Αναστασόπουλου κτίστηκε το Ελληνικό Σχολείο, μετέπειτα Ημιγυμνάσιο, στο χωριό Γκοριτσά του Πάρνωνα, στο προαύλιο του οποίου βρίσκεται και ο τάφος του.
• Ο Κωνσταντίνος Βούλγαρης μετανάστευσε στην Αίγυπτο από το χωριό Άγιος Ιωάννης στους πρόποδες του Ταΰγετου, όπου απέκτησε περιουσία. Στο χωριό του χρηματοδότησε στα 1930 το χτίσιμο των δύο καμπαναριών της Αγίας Τριάδας.
Περισσότερα περί ευεργεσιών Αιγυπτιωτών Ελλήνων μπορεί κανείς να διαβάσει στο βιβλίο του Ν.Νικηταρίδη ¨Η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Αιγυπτιώτηκη Προσφορά¨ (εκδ. Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, Αθήνα 2007)
Νικόλαος Νικηταρίδης (Πολιτικός Επιστήμονας Συγγραφέας - Ερευνητής Τέως Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου