Μέχρι και υπερδιπλάσιες αποκλίσεις καταγράφονται πλέον μεταξύ των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών των ακινήτων σε σχεδόν όλη τη χώρα λόγω της τεράστιας βουτιάς που έχουν υποστεί, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, οι αγοραίες τιμές.Σε χιλιάδες περιοχές οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες των εμπορικών έως και 145% όπως φαίνεται από τα παραδείγματα που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» για τις τέσσερις μεγάλες πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα.
Αυτό σημαίνει ότι στην αγορά έχουν δημιουργηθεί τα περιθώρια δραστικής μείωσης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στον βαθμό που το υπουργείο Οικονομικών υλοποιήσει τη δέσμευση του Μνημονίου για εξομοίωση των τιμών εφορίας με τις τιμές αγοράς. Η πολιτική αυτή θα διορθώσει τις σημερινές μεγάλες στρεβλώσεις οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν υψηλούς φόρους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των ακινήτων τους. Με τις νέες τιμές εξάλλου θα υπολογισθεί και ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων ο οποίος, όπως συμφωνήθηκε χθες σε επίπεδο διακομματικής επιτροπής στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομιών, θα έχει αφορολόγητο όριο. Το ύψος του αναμένεται να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. (Σελ. 58).
Οι μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών στα ακίνητα είναι το αποτέλεσμα της κατάρρευσης των τελευταίων, που ειδικά πέρυσι μειώθηκαν λόγω της κρίσης έως και 40% στα παλαιά διαμερίσματα και έως 30% στα νεόδμητα - όπως φαίνεται από τον πίνακα με 75 περιοχές στις πόλεις αυτές. Η μείωση των τιμών προβλέπεται να συνεχιστεί και φέτος, σύμφωνα με τους ειδικούς. (Σελ. 58).
Σημειώνεται ότι η σχετική επιτροπή για την αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει υποβάλει την εισήγησή της το αργότερο ώς τις 28 Φεβρουαρίου προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις. Θεωρείται πάντως δεδομένο ότι οι αναπροσαρμογές θα προβλέπουν και αυξήσεις αντικειμενικών τιμών σε πολλές άλλες περιοχές όπου οι αγοραίες τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από τις αντικειμενικές.
ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ. Σήμερα για όσους τολμούν να αγοράσουν ακίνητο ή να κάνουν γονική παροχή ή δωρεά προκύπτουν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Τα παραδείγματα είναι πολλά, όπως φαίνεται από συμβόλαια που έχουν συναφθεί το τελευταίο διάστημα από συμβολαιογράφους πανελλαδικά. Στον Νέο Κόσμο δώμα 23 τ.μ. με αντικειμενική αξία 23.500 ευρώ πουλήθηκε 12.000. Ο αγοραστής πλήρωσε φόρο μεταβίβασης 2.010 ευρώ, αλλά αν η αντικειμενική είχε εξομοιωθεί με την εμπορική θα πλήρωνε μόνο 990. Στους Αμπελόκηπους διαμέρισμα 47,1 τ.μ. 4ου ορόφου, με αντικειμενική αξία 50.000 ευρώ, πουλήθηκε 30.000. Προέκυψε φόρος 4.740 ευρώ, αντί για 2.680 αν οι τιμές είχαν εξομοιωθεί. Στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, μεζονέτα 220 τ.μ., με αντικειμενική αξία 260.000 ευρώ, πουλήθηκε 180.000. Ο αγοραστής πλήρωσε φόρο 26.370 ευρώ έναντι 18.130 αν η αντικειμενική είχε πέσει στα επίπεδα της εμπορικής. Πρόκειται για διόλου ευκαταφρόνητη διαφορά 8.240 ευρώ. Στην Πάτρα για αγορά 68 τ.μ. 5ου ορόφου στην περιοχή Αγία Σοφία - Πέντε Πηγάδια, με αντικειμενική 67.000 και εμπορική 50.000 ευρώ, προέκυψε φόρος 6.490 ευρώ αντί 4.740 αν οι δύο τιμές είχαν εξισωθεί. Και στο κέντρο της Λάρισας αγοραστής διαμερίσματος 75 τ.μ. 3ου ορόφου με αντικειμενική 90.000 και εμπορική 58.000 ευρώ κατέβαλε φόρο 8.860 αντί για 5.560 ευρώ.
http://www.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου