13/2/13

«Φτερωτός» αυτουργός στην υπεξαίρεση

Ρόλο σχεδιαστή και παρακινητή απέδωσε στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης όπου δικάζεται η υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο Β. ΠαπαγεωργόπουλοςΚατά τη διάρκεια της χθεσινής αγόρευσής του, ο εισαγγελέας Εφετών Βασίλης Χαλντούπης πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο πρώην γ. γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, ο βασικός κατηγορούμενος Παναγιώτης Σαξώνης και οι δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας.

Αθώωση αντιδημάρχων

Παράλληλα ζήτησε την αθώωση των τριών αντιδημάρχων, Αναστάσιου Γερογιάννη, Μιχάλη Ζορπίδη και Θόδωρου Αθανάσαρου καθώς επίσης και των υπόλοιπων κατηγορουμένων - υπαλλήλων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το ποσό της υπεξαίρεσης έπεσε στα 17.109.618 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο σύνολο των χρηματικών ποσών που αναγράφονται στα πλαστά παραστατικά, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

«Ο Λεμούσιας ήταν το "δεξί χέρι" του δημάρχου, από το 1985, και αυτό το "χρωστούσε" στον Παπαγεωργόπουλο. Ο τελευταίος προφανώς προέτρεψε τον γ. γραμματέα να εκταμιεύονται χρήματα με νομιμοφανείς διαδικασίες» ανέφερε ο εισαγγελέας, προτείνοντας τα εξής: Να μετατραπεί η κατηγορία της «υπεξαίρεσης κατά συναυτουργία» σε «ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση» του Π. Σαξώνη, για τον Μ. Λεμούσια, και σε «ηθική αυτουργία στην ηθική αυτουργία» για τον Β. Παπαγεωργόπουλο. Επιπλέον ζήτησε την ενοχή του γ. γραμματέα για «απλή συνέργεια στην πλαστογραφία» και την απαλλαγή του πρώην δημάρχου για το ίδιο αδίκημα, λόγω αμφιβολιών.

«Γνώριζε ότι τα χρήματα έχουν παράνομη προέλευση και ήταν αδιανόητο να μη ρωτήσει. Δεν είναι τυχαίο και συμπτωματικό ότι αυξάνονται το 1999 τα μετρητά που παίρνει ο Σαξώνης.

»Είναι αδιανόητο να μη γνωρίζει ο δήμαρχος τον διαχειριστή κρατήσεων. Γνωρίζει για τα κέντρα διασκέδασης και το πολυτελές αυτοκίνητο. Ανέχεται να διαχειρίζεται 57 ταμεία ένας άνθρωπος της νύχτας. Με δικές του αποφάσεις ο Σαξώνης ελέγχεται μία φορά το χρόνο» ανέφερε ο εισαγγελέας για τον πρώην δήμαρχο και πρόσθεσε: «Οταν έμαθε για τις δωρεές διαμερισμάτων προς τον Λεμούσια, δεν τον απομάκρυνε. Θα έπρεπε να κάνει Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) και να τον απομακρύνει για λόγους πολιτικής ευθιξίας».

Για τον πρώην διαχειριστή του δήμου και βασικό κατηγορούμενο Παναγιώτη Σαξώνη, πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για «υπεξαίρεση στην υπηρεσία», με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, για «πλαστογραφία με χρήση» και για «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες». «Απέκτησε περιουσία την οποία απέκρυψε διακινώντας τα χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματος και μέσω αγοράς κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ» επισήμανε ο εισαγγελέας της έδρας.

Οι δύο «πρώην»

Στο κάδρο των ενόχων τοποθέτησε και τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ζητώντας να καταδικαστούν για «απλή συνέργεια» στην υπεξαίρεση και στην πλαστογραφία. «Με δική τους εντολή έπαιρνε τα χρήματα ο Σαξώνης» τόνισε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Ζήτησε την απαλλαγή των πρώην αντιδημάρχων Οικονομικών που κάθονται στο εδώλιο των κατηγορουμένων. «Είχαν περιορισμένες αρμοδιότητες και δεν είχαν γνώση λογιστικής. Ηταν δύσκολο να αντιληφθούν ότι λάμβανε αυξημένα χρηματικά ποσά ο Σαξώνης Δεν έρχονταν σε επαφή με τα πλαστά παραστατικά» ανέφερε ο κ. Χαλντούπης ζητώντας την απαλλαγή των Μ. Ζορπίδη και Θ. Αθανάσαρου «λόγω πολλών αμφιβολιών» και του Αν. Γερογιάννη «λόγω ορισμένων αμφιβολιών». Ενοχη έκρινε την προϊσταμένη του τμήματος Εξόδων, για το πλημμέλημα της «παράβασης καθήκοντος», που έχει παραγραφεί. Τέλος, ζήτησε την αθώωση των κατηγορουμένων υπαλλήλων του δήμου επειδή «δεν είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...