2/12/12

Ποιοι είναι οι όροι επαναγοράς – Καταστροφή για τις τράπεζες αν δεν λάβουν ανταλλάγματα – Ο Στουρνάρας και η Εθνική δεν θα πρέπει να «παίζουν μόνο το παιχνίδι της Τρόικα» αλλά να διασφαλίσουν και τους 440 χιλ μετόχους – Η ΕΤΕ κρατικοποιείται;01/12/12 - 08:12

Την κρισιμότερη απόφαση στην ιστορία τους θα λάβουν την ερχόμενη εβδομάδα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καθώς την Δευτέρα ο ΟΔΔΗΧ θα ανακοινώσει τους όρους επαναγοράς του ελληνικού χρέους και τα Διοικητικά Συμβούλια που θα συγκληθούν θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι στην επαναγορά. 
Οι όροι επαναγοράς θα είναι με βάση πληροφορίες οι εξής. 

Το ελληνικό κράτος με 10 δις ευρώ θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση προς τους κατόχους ομολόγων αγγλικού δικαίου. 
Συνολικά τα ομόλογα αγγλικού δικαίου είναι ύψους.... 64 δις ευρώ ονομαστικής αξίας περίπου. 
Οι τιμές που θα θέσει ο ΟΔΔΗΧ ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους θα είναι διαφορετικές για κάθε ένα από τα 20 ομόλογα που λήγουν το 2023 έως το 2042. 
Με βάση πληροφορίες οι τιμές αγοράς θα κυμαίνονται μεταξύ 27 μονάδων βάση στο ομόλογο 2042 και 33,5 μονάδες βάσης στο ομόλογο 2023. 
Η μέση τιμή μάλλον θα είναι οριακά υψηλότερη των 28 μονάδων βάσης. 
Θεωρητικά το ελληνικό κράτος θα μπορούσε με 10 δις ευρώ να επαναγοράσει 35 δις ευρώ χρέους. 
Ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ρήτρες συλλογικής δράσης δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν, ούτως ή άλλως η Ελλάδα δεν είναι προετοιμασμένη για νέο technical default.
Ταυτόχρονα τα νέα ομόλογα είναι αγγλικού δικαίου και δεν μπορούν να υποστούν haircut χωρίς να αποζημιωθούν. 
Άρα το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να υποχρεώσει κανένα επενδυτή πλην τους εσωτερικούς παίκτες π.χ. τις τράπεζες που μπορεί να τις εκβιάσει. 
Επίσης με εξαίρεση όσους επενδυτές κατέχουν νέο ελληνικό χρέος από την δευτερογενή αγορά άρα έχουν συμφέρον να πωλήσουν κανείς παλαιός κάτοχος των νέων ομολόγων (τα ομόλογα αυτά είναι συνέχεια των παλαιών ελληνικών ομολόγων ελληνικού δικαίου που υπέστησαν haircut και αντηλλάγησαν με νέα λόγω του PSI+) δεν έχει συμφέρον να πωλήσει.
Τα απέκτησαν στις 100 μονάδες βάσης και το κράτος θέλει με 28 ή 28,5 ευρώ να αγοράσει 100 ευρώ. 
Όμως ενώ τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα η Κυβέρνηση πιέζει τις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που είναι επιζήμια για τους 440 χιλιάδες μετόχους. 
Είναι επιζήμια γιατί οι τράπεζες θα αποτιμηθούν με αρνητικά κεφάλαια στις αμκ οι ιδιώτες μέτοχοι δεν θα συμμετάσχουν, οι αμκ θα αποτύχουν από πλευράς συμμετοχής ιδιωτών και οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν. 
Η εξέλιξη αυτή θα είναι όχι μόνο καταστροφική και αυτοκτονική αλλά θα τεθούν και ζητήματα ποινικών ευθυνών της πολιτικής εξουσίας αλλά και των διοικήσεων των τραπεζών. 
Οι ελληνικές τράπεζες διοικήσεις και ΔΣ αν δεν λάβουν ανταλλάγματα από το ελληνικό κράτος πρέπει υποχρεωτικά να απορρίψουν την πρόταση επαναγοράς. 
Αν συμμετάσχουν στην επαναγορά χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη οι διοικήσεις δεν θα έχουν υπηρετήσει τους ιδιώτες μετόχους τους, τους 440 χιλιάδες μετόχους τους. 
Θα έχουν προδώσει τα συμφέροντα των μετόχων τους και θα βρεθούν κατηγορούμενες. 
Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Γ Στουρνάρας ο υπουργός οικονομικών και η διοίκηση της Εθνικής ειδικά ο Π. Χριστοδούλου που κρύβεται πίσω από την εμπλοκή των τραπεζών στην επαναγορά χρέους ότι δεν μπορούν μόνο να παίζουν το παιχνίδι της Τρόικα. 
Η εξουσία που διαθέτουν σήμερα, αύριο μπορεί να μην υπάρχει και στο αύριο όταν δεν θα έχουν εξουσία μπορεί να βρεθούν κατηγορούμενοι με ποινικές ευθύνες. 
Οι επενδυτές, οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών δεν θα παρακολουθούν τις εξελίξεις….να εξελίσσονται εις βάρος τους. 
Θα αντιδράσουν και θα είναι επώδυνη για όλους η αντίδραση. 
Η διοίκηση της Εθνικής μπορεί να έχει αποδεχθεί ότι θα διοικεί μια κρατικοποιημένη τράπεζα αλλά οι άλλες τράπεζες θέλουν να παραμείνουν ιδιωτικές. 
Ο Γ Στουρνάρας ως υπουργός οικονομικών δεν μπορεί να μην μεριμνήσει για το ελληνικό banking θα έχει κάνει ένα ιστορικό, τραπεζικό και προσωπικό λάθος αν δεν στηρίξει τις τράπεζες. 
Για την διορισμένη διοίκηση της Εθνικής περιμέναμε περισσότερα αλλά δυστυχώς λειτουργεί ως δημόσιος υπάλληλος. 

Υποσημείωση 
Ομόλογα ελληνικού δημοσίου τραπεζών σε ονομαστικές αξίες 
Εθνική 4,45 δισ
Alpha -Emporiki 2,1 δισ
Eurobank 2,41 δισ
Πειραιώς - good ATE 4,27 δισ
Η Πειραιώς διαθέτει ελληνικό χρέος ύψους 4,27 δις ευρώ εκ των οποίων τα 1,7 δις προέρχονται από την good ATE.
Ενδεικτικά τα ομόλογα της ΑΤΕ είναι 1,7 δισ ονομαστικής αξίας και τρέχουσας 476 εκατ ευρώ που έχουν εγγραφεί στα 276 εκατ ευρώ. 

Πέτρος Λεωτσάκος 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...