22/11/12

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ

Στο συμπλήρωμα 150 ετών από τη γέννηση του και 80 από το θάνατο του παγκόσμιου Αιγυπτιώτη Ποιητή Κ.Π. Καβάφη (1863-1933), το Κοινοφελές Ίδρυμα ¨Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης¨ υπό την προεδρία του επίσης Αιγυπτιώτη Αντώνη Παπαδημητρίου, ανταγωνιζόμενο μεγάλα πανεπιστήμια και ιδρύματα του εξωτερικού, δαπάνησε ένα πολύ μεγάλο μη ανακοινώσιμο ποσό για να αγοράσει από το Μανώλη Σαββίδη το περίφημο Αρχείο Καβάφη, μια ενέργεια πραγματικά εθνικής σημασίας.
Το Αρχείο περιλαμβάνει ανυπολόγιστης αξίας χειρόγραφα του ποιητή (ποιήματα, πεζά, επιστολές, ημερολόγια, κ.ά.), προσωπικά του αντικείμενα, το αρχείο του αιγυπτιώτικου περιοδικού ¨Αλεξανδρινή Τέχνη¨, καθώς και το αρχείο του κληρονόμου του Αλέκου Σεγκόπουλου και της συζύγου του Ρίκας.
Στόχος του Ιδρύματος είναι να υποστηριχτεί ο διεθνής χαρακτήρας της καβαφικής ποίησης μέσω μιας σύγχρονης προσέγγισης του έργου του σε συνεργασία με ειδικούς ερευνητές και πανεπιστημιακούς φορείς, και με μια σειρά παρεμβάσεων και εκδηλώσεων.

Έτσι, το Αρχείο Καβάφη θα είναι πλέον προσβάσιμο στο ευρύ ελληνικό και διεθνές κοινό, ώστε να γίνει κτήμα όλων των ενδιαφερομένων κάθε πτυχή της προσωπικότητας και του συγγραφικού πλούτου του μεγάλου Αιγυπτιώτη Ποιητή. Παράλληλα δε, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα διαμορφωθεί ένας ιδιαίτερος χώρος με μόνιμη έκθεση χειρογράφων και προσωπικών του αντικειμένων.

Ν. ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...