16/8/12

Από την ύφεση στην ανάπτυξη



Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη όσο επικρατεί αβεβαιότητα και δυσπιστία.
Τα στοιχεία για την εξέλιξη του Ακαθαρίστου Εγχώριου Προϊόντος για το β' τρίμηνο του έτους αποκαλύπτουν τη μεγάλη ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, από την οποία δεν πρόκειται να εξέλθει το 2013, αλλά ενδεχομένως ούτε και το 2014.
Όλα τα δεδομένα τα οποία συνέβαλαν στην ύφεση της οικονομίας και το α' τρίμηνο του έτους, σχεδόν τα ίδια, συνετέλεσαν στη μεγάλη επίσης υποχώρηση του ΑΕΠ το β' τρίμηνο. Είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής των μέτρων που προέβλεπε το μνημόνιο, με τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, την περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων και των εν γένει μεταβιβαστικών πληρωμών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι η απουσία επενδυτικών δαπανών από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Είναι το έντονο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τις πιθανές οικονομικές εξελίξεις. Είναι το αποτέλεσμα του κλίματος που δημιουργείται στο εξωτερικό και, κυρίως, στις ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, επί καθημερινής βάσης, όπου με δηλώσεις τους στελέχη και παράγοντες κυβερνήσεων και κομμάτων, θεωρούν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης και για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξέλθει από το ευρώ.

Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν, έως τώρα, δεν ήταν απολύτως ισορροπημένες. Περισσότερο επεδίωκαν τη δημοσιονομική σταθερότητα και εξυγίανση παρά την ανάπτυξη. Κι όμως η μία πρέπει να είναι συμπληρωματική της άλλης. Αυτή είναι η διακηρυγμένη θέση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όμως δεν ταυτίζεται απόλυτα με τις θέσεις της τρόικας. Αν δεν περιοριστεί η ύφεση τίθενται υπό αίρεση και οι στόχοι της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όμως η ανάπτυξη και η ανάκαμψη δεν μπορούν να στηριχθούν σε περιστασιακά μέτρα. Επίσης η ανάπτυξη και η ανάκαμψη δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν μόνο με τις δημόσιες δαπάνες. Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως έχει υποστηρίξει, στις σημερινές συνθήκες, ανάπτυξη σημαίνει κινητοποίηση, κυρίως, του ιδιωτικού τομέα ο οποίος θα αναλάβει τα σκήπτρα από το κράτος το οποίο έχει για πολλές δεκαετίες δεσπόζουσα θέση στην ελληνική οικονομία.

Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη όσο υπάρχουν υψηλά και επαναλαμβανόμενα δημόσια ελλείμματα και χρέη. Επίσης δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη όσο επικρατεί αβεβαιότητα και δυσπιστία. Αν δεν ανατραπεί σταδιακά, αλλά σύντομα, η σημερινή κατάσταση, τότε θα κορυφωθούν οι κοινωνικές εντάσεις, θα θεριέψει η ανεργία, δεν θα μειωθεί ούτε το χρέος, ούτε το έλλειμμα δεν θα επέλθει εξυγίανση. Αυτό οφείλουν να το λάβουν υπόψη τους όσοι καταρτίζουν νέα μεσοπρόθεσμα προγράμματα, διαφορετικά θα συνεχίσουν να κτίζουν στην άμμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...