26/7/12

Ο ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ

Ο Άγγελος Βολανάκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1880. Σπούδασε σε Αίγυπτο, Γαλλία και Αγγλία και κατόπιν ασχολήθηκε με τη μεγάλη οικογενειακή βιομηχανία κονιάκ, ρούμι και άλλων αλκοολειδών, που είχε ιδρύσει ο πατέρας του Χ. Βολανάκης το 1884.
Ήταν ο πρώτος αθλητής στην Αίγυπτο που έλαβε μέρος σε διεθνείς αθλητικούς αγώνες εκτός της χώρας. Μαθητής ακόμη, το 1896 πήρε το πρώτο του κύπελλο στο Lycee Condorset των Παρισίων, ενώ το 1902 παίρνει μέρος μέσα σε ένα μήνα σε αγώνες 100 μέτρων σε Αθήνα, Σμύρνη και Αλεξάνδρεια και πρωτεύει. Πρωτιές είχε κατακτήσει στα 100 και 200 μέτρα, καθώς και στα άλματα μήκους και ύψους. Το 1906 σταμάτησε τη λαμπρή αθλητική του σταδιοδρομία, με μόνη του σκέψη την προαγωγή του αθλητισμού στην Αίγυπτο, ενώ επί σειρά ετών ήταν μέλος του Δ.Σ. του Γυμναστικού Συλλόγου ¨Μίλων¨.
Το όνομα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιδέα του Ολυμπισμού και την αναβίωση του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 1909 πρότεινε να ανεγερθεί Δημαρχιακό Στάδιο στην Αλεξάνδρεια, το οποίο και άρχισε να κτίζεται το 1921 με φροντίδα του από τον αρχιτέκτονα Οικονομόπουλο. Εκεί πραγματοποιήθηκαν το 1951 οι επιτυχημένοι πρώτοι Μεσογειακοί Αγώνες, με πρωτεργάτη και πάλι τον Βολανάκη.
Το 1909 εξελέγη μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, εκπροσωπώντας την Αίγυπτο, ύστερα από πρόταση του Pierre de Coubertin, θέση στην οποία έμεινε ως το 1932, οπότε διορίστηκε αντιπρόσωπος της Ελλάδας (1933-1963). Ήταν επίσης πρωτεργάτης και πρόεδρος της ελλανοδίκου επιτροπής στους Αθλητικούς Αγώνες Αλεξανδρείας που διεξήχθησαν στις 8/5/1909, οι οποίοι αν και είχαν τοπικό χαρακτήρα, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και αποτέλεσαν πρόκριμα ώστε να ανατεθεί στον Όμιλο Φιλάθλων Αλεξανδρείας, που τους διοργάνωσε, από τον ΣΕΓΑΣ η διοργάνωση των Πανελλήνιων-Παναιγύπτιων Αγώνων το 1910.

To 1910 η Λέσχη Αθλητισμού που είχε ιδρύσει, συγχωνεύτηκε με την Αιγυπτιακή Αθλητική Ομοσπονδία (Federation Sportive d΄ Egypte), με πρόεδρο τον ίδιο. Το 1911 ίδρυσε το ¨General Sports Club¨. Εκτός των άλλων, διετέλεσε και πρόεδρος της Ενώσεως Αθλητικών Σωματείων Αιγύπτου.

Ο Βολανάκης, ως Έλληνας αντιπρόσωπος στη Δ.Ο.Ε., προσέφερε : Δημιουργία χώρου για την αφή της φλόγας στην Ολυμπία, οργάνωση επετείων για την αναβίωση των Αγώνων, κ.ά. Η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε δικό του δημιούργημα και δωρίθηκε από τον ίδιο στο Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων στη Ζυρίχη. Επίσης, δώρισε στο ελληνικό Δημόσιο κατοικία του στην Αλεξάνδρεια, για να κατοικεί ο εκάστοτε Έλληνας Γενικός Πρόξενος.

Το 1954 κυκλοφόρησε το βιβλίο του ¨Historique du Sport en Egypt. Le Stade d΄ Alexandrie. La Renaissanse de l΄ Olympisme (1894-1954)¨. Πέθανε το 1963.
Η Αίγυπτος συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1912 στη Στοκχόλμη με έναν αθλητή, τον Ahmed Hassanein στην ξιφασκία, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν φοιτητής στην Οξφόρδη. Οι Αιγύπτιοι αθλητές έχουν μέχρι σήμερα κερδίσει 24 μετάλλια, ξεκινώντας το 1928 στο Άμστερνταμ, με κορυφαίο άθλημα στις επιδόσεις τους την άρση βαρών, ενώ τις χρονιές 1932, 1956 και 1980 η Αίγυπτος δεν συμμετείχε για διάφορους λόγους.

Στην φώτο ο Khadr el Touni χρυσός ολυμπιονίκης στην άρση βαρών στους αγώνες του Βερολίνου το 1936.

Ν. ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...