8/4/12

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Το ναυάγιο των Αντικυθήρων «εφ' όλης της ύλης»


Σε μία από τις σημαντικότερες, αλλά και συναρπαστικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων», όπως αποκαλείται, που περιλάμβανε τον εκπληκτικό μηχανισμό που μετέφερε και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, αφιερώνεται η μεγάλη περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που εγκαινιάστηκε χτες και θα διαρκέσει μέχρι τις 28/4/ 2013.
Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί το σύνολο, σχεδόν, των αρχαιοτήτων, που ανασύρθηκαν από το χώρο του περίφημου ναυαγίου, το οποίο εντόπισαν σφουγγαράδες από τη Σύμη το 1901 και του οποίου η μερική ανέλκυση συνιστά την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως.
Φυσικά, το 1/3 της έκθεσης αφιερώνεται στον περίφημο «μηχανισμό των Αντικυθήρων»,.. αυτήν την εκπληκτική, μοναδική και παγκοσμίου ενδιαφέροντος συσκευή μαθηματικής και αστρονομικής επιστήμης. Πρόκειται για ένα αστρονομικό υπολογιστικό μηχάνημα, ένα αστρονομικό ημερολόγιο, που προσδιόριζε το χρόνο με βάση τις κινήσεις του ήλιου, της σελήνης και τις μεταξύ τους σχέσεις, δηλαδή τις εκλείψεις και τις κινήσεις άλλων γνωστών για την εποχή πλανητών. Θα εκτεθούν και τα 82 σωζόμενα θραύσματα, συμπεριλαμβανομένων και των τριών γνωστών και μεγαλύτερων τμημάτων του, ήδη εκτεθειμένων στη μόνιμη έκθεση.

Μία ενότητα θα είναι αφιερωμένη στο ιστορικό της ανέλκυσης, που θα παρουσιάζει το χρονικό των επιχειρήσεων και των πρώτων συντηρήσεων των πολύτιμων αρχαιοτήτων, καθώς και σχετικά κρατικά έγγραφα και δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής. Η δεύτερη ενότητα θα αφορά στο πλοίο, στο μέγεθος, στο πλήρωμα και τους επιβάτες του. Παρουσιάζονται σπαράγματα του κύτους του πλοίου με τη μολύβδινη επένδυση στο εξωτερικό του και άλλα εξαρτήματα από τον εξοπλισμό του. Από τα σωζόμενα λείψανα και το φορτίο του προκύπτει ότι το πλοίο ήταν φορτηγό, εκτιμώμενης χωρητικότητας 300 τόνων. Σε άλλη ενότητα παρουσιάζεται η πορεία και το φορτίο του πλοίου, ο τόπος φόρτωσης και ο προορισμός του. Η μελέτη του φορτίου συνεισέφερε σημαντικά στην έρευνα για το θαλάσσιο εμπόριο και τη διακίνηση έργων ελληνικής Τέχνης στο τέλος της Ελληνιστικής Εποχής και της περιόδου της Ρώμης.

Στη διάρκεια της έκθεσης θα γίνουν εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ακόμη όμως και μια τέτοιου μεγέθους και σημασίας έκθεση στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο μουσείο της χώρας και από τα σημαντικότερα του κόσμου, με συνδιοργανωτές το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, την Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας ...στηρίζεται οικονομικά από «χορηγίες» πολυεθνικών, ελβετικές ωρολογοποιίες, μέχρι και ελληνικές τράπεζες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων που χτυπούν ό,τι απέμεινε από κάθε έννοια δημόσιας διαχείρισης του αρχαιολογικού πλούτου και μετέτρεψαν την πολιτιστική κληρονομιά του λαού σε διαφημιστικό, ουσιαστικά, «κελεπούρι» του κεφαλαίου.

rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...