12/4/12

Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου διέλυσαν το φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Σε μόνιμη αδυναμία να εισπράξει ακόμη και φορολογικά πρόστιμα βεβαιωμένα και οριστικοποιημένα από τα δικαστήρια βρίσκεται ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, καθώς οι πρώην υπουργοί Οικονομικών, κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλος, έθεσαν σε εφαρμογή, στο πλαίσιο του Μνημονίου, μια σειρά καταστροφικών -δήθεν διαρθρωτικών- «μεταρρυθμίσεων», μέσω των οποίων στέρησαν τις εφορίες και τα τελωνεία από έμπειρους υπαλλήλους και επέβαλαν άρον άρον καταργήσεις και συγχωνεύσεις εκατοντάδων υπηρεσιών, χωρίς ταυτόχρονα να έχουν διασφαλίσει την αναγκαία μηχανοργάνωση. Το αποτέλεσμα ήταν να αποδυναμώσουν τις υπηρεσίες και να προκαλέσουν σημαντική μείωση στην αποδοτικότητά τους.

Μόνο το 7,48%

Η αδυναμία των εφοριών και των τελωνείων να εισπράξουν ακόμη και έσοδα που έχουν βεβαιωθεί οριστικά, με βάση τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, αποτυπώνεται στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για τα επιδικασθέντα ποσά φορολογικών εσόδων και τα εισπραχθέντα μέχρι στιγμής από το Δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τις υποθέσεις που έφθασαν στα φορολογικά δικαστήρια (κυρίως διαφωνίες για την επιβολή προστίμων του ΚΒΣ) επιδικάστηκαν συνολικά 8,22 δισ. ευρώ υπέρ του Δημοσίου αλλά μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί μόνο 615,28 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν μόλις στο 7,48% των επιδικασθέντων!

Το… κατόρθωμα του ΠΑΣΟΚ να καταστήσει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό σχεδόν ανήμπορο να εισπράξει βεβαιωμένα έσοδα του κράτους ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ δεν οφείλεται βεβαίως μόνο στα καταστροφικά μέτρα του Μνημονίου αλλά και στην ανικανότητα των «πράσινων» πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Οικονομικών να θέσουν εγκαίρως σε λειτουργία σύγχρονα προγράμματα ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα μπορούσαν να συμβάλουν καταλυτικά στην επιτάχυνση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Έρχονται χειρότερα

Η κατάσταση για τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς υπαλλήλους που έχουν απομείνει να υπηρετούν στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό αναμένεται να γίνει αφόρητη τους προσεχείς μήνες καθώς θα κληθούν να ανταποκριθούν στα εξουθενωτικά χρονοδιαγράμματα και να υλοποιήσουν τους εξωπραγματικούς στόχους για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τους οποίους συμφώνησαν ο τέως υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος και η Τρόικα, στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου.

Τα συμφωνηθέντα μεταξύ Βενιζέλου και Τρόικας προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και άλλο 1 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δηλαδή συνολικά 2 δισ. ευρώ μέχρι τις 31-12-2012!

Εκκρεμούν 170.000 φοροδίκες

Αυστηρό είναι και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων. Σύμφωνα με αυτό, έως τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει εκδικαστεί το 50% των εκκρεμών φορολογικών δικών με προτεραιότητα σε φορολογικές υποθέσεις το ύψος των οποίων ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το 80% των υποθέσεων πρέπει να έχει εκδικαστεί έως το τέλος του 2012 και το 100% έως το τέλος Ιουλίου 2013.

Ανάλογοι στόχοι είχαν τεθεί και στο προηγούμενο Μνημόνιο χωρίς πρακτικά αποτελέσματα, προκαλώντας την αντίδραση της Τρόικας. Το βέβαιο είναι ότι και πάλι οι στόχοι δεν πρόκειται να επιτευχθούν και οι ευθύνες θα επιδιωχθεί να φορτωθούν στους υπαλλήλους, προκειμένου να «κατασκευαστεί» και η «αναγκαία» αιτία για μαζικές απολύσεις, όπως ήδη έχουν συμφωνήσει ο κ. Βενιζέλος και η Τρόικα!

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, στις δικαστικές αίθουσες εκκρεμούν περισσότερες από 170.000 δίκες φορολογικού περιεχομένου και τα έσοδα που διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Από τις εκκρεμούσες φορολογικές δίκες οι 138.720 δεν έχουν καν προσδιορισθεί για να διεξαχθούν. Στο προσεχές διάστημα έχει προσδιοριστεί να εκδικαστούν 18.352 υποθέσεις, ενώ επί 8.380 υποθέσεων αναμένεται η έκδοση των αποφάσεων των δικαστών.

“Ελεύθερος Τύπος”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...