21/4/12

Ο δολοφόνος του 17χρονου Τρέιβορ ελεύθερος έναντι 150.000 δολαρίων


Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση που έχει ανακινήσει το θέμα του ρατσισμού στις ΗΠΑ μετά την απόφαση του δικαστή να αφήσει ελεύθερο τον δράστη Τζορτζ Ζίμερμαν μέχρι την ημέρα της δίκης. Ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα παρενέβη στην υπόθεση δηλώνοντας ότι «Εάν είχα γιο θα ήθελα να ήταν σαν τον Τρέιβορ».
Ο 28χρονος Ζίμερμαν -ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία φόνου δεύτερου βαθμού- υποστηρίζει ότι στις 26 Φεβρουαρίου πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο Τρέιβορ Μάρτιν σε «αυτοάμυνα» επειδή κινούταν σε περιφραγμένη κοινότητα στην οποία ήταν φρουρός, στο Σάνφορντ της Φλόριντα. «Δεν γνώριζα πόσων ετών ήταν. Πίστευα πως ήταν λίγο μεγαλύτερος από εμένα. Και δεν γνώριζα εάν ήταν οπλισμένος ή όχι», υποστήριξε λίγο πριν ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια του μαύρου έφηβου.
Τα στοιχεία από την κλήση στο 911 αποδεικνύουν ωστόσο ο φύλακας ακολούθησε τον νεαρό αψηφώντας τις οδηγίες της αστυνομίας, τον πυροβόλησε και τον σκότωσε επί τόπου ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από οργανώσεις προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα. Ο Τρέιβον άφησε την τελευταία του πνοή μισή ώρα μετά το τηλεφώνημα στο πεζοδρόμιο ενώ γείτονες έχουν καταθέσει ότι άκουσαν τον μικρό να κλαίει λίγο πριν ακούσουν τον πυροβολισμό.
«Θα ήθελα να σας εκφράσω τη συγγνώμη μου για την απώλεια του γιου σας» είπε ο δράστης καταθέτοντας απρογραμμάτιστα στη σημερινή προδικαστική ακρόασή του, κοιτάζοντας τους γονείς του Τρέιβον, Τρέισι Μάρτιν και Σιμπρίνα Φούλτον, οι οποίοι παρευρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Λίγο αργότερα ο δικαστής Κένεθ Λέστερ Τζούνιος συμφώνησε να απελευθερωθεί ο Ζίμερμαν καταβάλλοντας εγγύηση 150.000 δολαρίων ενώ ο συνήγορος είχε ζητήσει να μην ορισθεί εγγύηση άνω των 15.000 δολαρίων και η ενάγουσα αρχή ζητούσε εγγυοδοσία 1.000.000 δολαρίων.

Ο Ζίμερμαν υποχρεούται να φορά συνέχεια την ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού (GPS), να έχει στην κατοχή του όπλα, να καταναλώνει αλκοόλ και να επικοινωνήσει με οποιονδήποτε τρόπο με την οικογένεια του θύματος. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος για δολοφονία του ανήλικου, θα αντιμετωπίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...