21/2/12

Δεν... πείστηκαν οι ξένοι οίκοι από το ελληνικό deal!

Αρκετά επιφυλακτικοί (έως και απαισιόδοξοι) εμφανίζονται οι ξένοι οίκοι για το αποτέλεσμα και τον αντίκτυπο που θα έχει η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για το νέο, δεύτερο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας.
Υπάρχουν ακόμη εμπόδια έως ότου ολοκληρωθεί το PSI και εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου στήριξης της Ελλάδας, υποστηρίζει σε έκθεσή της με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου 2012 η Deutsche Bank, σημειώνοντας ωστόσο ότι    μια ελληνική χρεοκοπία δείχνει προς το παρόν να έχει αποφευχθεί. Καθώς η Ελλάδα παραμένει μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, δεν υπάρχουν βεβαιότητες, σημειώνουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της DB και τονίζουν ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να «θωρακίσει» και να διαχωρίσει τα άλλα ευάλωτα μέλη της είναι σημαντικές. «Είτε από αλληλεγγύη είτε από συμφέρον, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία με την Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές» αναφέρει η DB. «Αν και αυτό αποτελεί μία βραχυπρόθεσμη επιτυχία, το ερώτημα της μεσο-μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει αναπάντητο», ενώ ως παράγων αβεβαιότητας εκλαμβάνονται από την DB και οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα. 

Η χθεσινοβραδινή συμφωνία που δίνει στην Ελλάδα επιπλέον κεφάλαια, χρειάζεται ακόμη να υπογραφεί από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, επισημαίνει η Nomura. «Δεν είναι done deal και υπάρχει σημαντικό ρίσκο σχετικά με τις ψηφοφορίες στο φινλανδικό και στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Επιπλέον, περισσότερο γενναιόδωροι όροι για την Ελλάδα σημαίνει ότι το κίνητρο για τη διακράτηση και τη μη συμμετοχή στο PSI, είναι ακόμη μεγαλύτερο από πριν». Σημειώνει δε πως αυτό σημαίνει πως η εισαγωγή των CAC’s θα προσπαθήσει να οδηγήσει σε συμμετοχή 100%, και αυτόματα εγείρει ζήτημα πληρωμών των CDSs.

Από την πλευρά της η Goldman Sachs εμφανίζεται αβέβαιη σχετικά με την ελληνική συμφωνία, βλέπει ενεργοποίηση των CDSs καθώς υπάρχουν ρίσκα στους επόμενους μήνες, που συνδέονται με την εφαρμογή του PSI και τις ελληνικές εκλογές. «Η αργή πρόοδος μέχρι στιγμής στην εφαρμογή μη δημοφιλών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι που μπορεί να μας καθησυχάσει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αντεγκλήσεις μεταξύ των εταίρων στην ευρωζώνη, με το ρίσκο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να παραμένει», δηλώνει οικονομολόγος της Goldman Sachs. Επιπρόσθετα, τονίζει, οι υψηλότερες ζημιές που επιβλήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, περιλαμβάνοντας και πιθανή ενεργοποίηση των CACs και την πληρωμή των CDSs, αποτελούν πηγές βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας.

Η HSBC επίσης τονίζει ότι το τέλος της διαδικασίας που έχει έλθει με τη συμφωνία για την Ελλάδα, απομακρύνει όλες τις «θεωρίες συνομωσίας» για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και διάσπαση της τελευταίας. Επίσης, τονίζει πως αν και τα νέα δεν αποτελούν λόγο για αγορά του ευρώ, σίγουρα δεν είναι και αιτία πώλησης. Θέτει ως σημείο αντίστασης για το ευρώ σήμερα τα 1,3320 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ συνολικά υποστηρίζει πως πρόκειται για μια νίκη «των ταύρων».

Η Barclays είναι πιο απαισιόδοξη, υποστηρίζοντας ότι πολλά εμπόδια παραμένουν ακόμη. Το επίκεντρο τώρα θα δοθεί στην εφαρμογή του PSI και στο ποσοστό συμμετοχής σε αυτό, το οποίο εάν δεν είναι αρκετό, μπορεί να οδηγήσει σε credit event. Ακόμη, επισημαίνει πως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα επιλυθούν στις επόμενες εβδομάδες και μια ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως.

Η Citigroup τονίζει πως η πλειονότητα των καλών ειδήσεων φαίνεται ότι έχει ήδη προεξοφληθεί καθώς η έκβαση του συνεδρίου είχε λίγο-πολύ συζητηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Η αντίδραση του ευρώ μέχρι στιγμής θα μπορούσε να ήταν λίγο καλύτερη από ένα απλό short covering, αλλά υπάρχει πάντα χρόνος για μια αξιοπρεπή στάση της αγοράς. Ωστόσο, διευκρινίζει πως υπάρχουν αβεβαιότητες αναφορικά με την υλοποίηση του PSI και πώς θα εξελιχθεί.

Η Credit Agricole «υποψιάζεται» ότι η συμφωνία έχει αποτιμηθεί και ότι ο χώρος για περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ θα είναι περιορισμένος βραχυπρόθεσμα. Δεδομένου ότι η οικονομία της ευρωζώνης περιέρχεται σε ύφεση, η σχετική άνοδος των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα σε σχέση με τα γερμανικά, θα δημιουργήσει αναχώματα σε πιθανή περαιτέρω άνοδο του ευρώ.

Η Credit Suisse τονίζει πως η αντίδραση της αγοράς ήταν πολύ περιορισμένη μετά από το ράλι του 0,8% στις ασιατικές αγορές. Η επιφυλακτικότητα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς το επίκεντρο σύντομα θα περιέλθει στη διαδικασία του PSI και στην πιθανή ανάγκη για μια μη εθελοντική συμμετοχή.

Η ING επισημαίνει πως «μοιάζει με μια συμφωνία, προχωράει σα συμφωνία, είναι σχεδόν μια συμφωνία, αλλά ο μαραθώνιος της κρίσης δεν έχει τελειώσει ακόμη». Τονίζει ακόμη πως αν και η Ελλάδα λογικά θα σωθεί, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, το αίσθημα της ανακούφισης δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ. Μέχρι στιγμής, η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ευχολόγια. «Ο συνδυασμός περαιτέρω λιτότητας, κοινωνικών αναταραχών και ανυπομονησίας από την πλευρά των Ευρωπαίων, μπορεί να αποδειχθεί εκρηκτικός, με το ρίσκο να παραμένει υψηλό ότι η ελληνική κρίση μπορεί ακόμη να εκτροχιαστεί.

Επίσης, η Morgan Stanley τονίζει πως η συμφωνία ήταν αντίστοιχη με αυτά που περίμενε η αγορά. Με δεδομένο ότι η συμφωνία είχε ήδη προεξοφληθεί από την αγορά, το ευρώ αναμένεται να αρχίσει να περιορίζει τα κέρδη του. Υπάρχουν ακόμη ρίσκα υλοποίησης του προγράμματος, σε συνδυασμό και με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα πριν από τις εκλογές.

Η Rabobank επισημαίνει ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, όσο σημαντική και εάν είναι, είναι ένα αρχικό βήμα σε μια τεράστια διαδικασία επιστροφής των ελληνικών δημόσιων οικονομιών σε βιώσιμο επίπεδο. Η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση θα συναντήσει εμπόδια στο δρόμο, όπως είχε και το πρώτο πακέτο.

Η Bank of New York Mellonυπογραμμίζει πως η Ελλάδα τώρα αντιμετωπίζει ένα πρόγραμμα λιτότητας που όχι μόνο θα επιδεινώσει την ήδη άσχημη ύφεση, αλλά μπορεί επίσης να την οδηγήσει στο να χρειαστεί και περαιτέρω βοήθεια στο μέλλον. Επίσης, το γεγονός πως υπάρχει ρίσκο η Ελλάδα να μην μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές στο προσεχές μέλλον, θα επηρεάσει επίσης την άποψη των Ολλανδών, των Γερμανών και των Φιλανδών πολιτικών στις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...