5/1/12

Προς διαζύγιο Εθνική - Starwood για τον «Αστέρα»

Ο Απόστολος Ταμβακάκης ψάχνει τρόπους να σπάσει τη συμφωνία
 Η πολύχρονη ζημιογόνος πορεία του ιστορικού ξενοδοχείου της Βουλιαγμένης συνεχίστηκε και το α' τρίμηνο του 2011.
Βαρύ έγινε το κλίμα στη σχέση της διοίκησης του Αστέρα Βουλιαγμένης με την Starwood, τον αμερικανό τουριστικό κολοσσό, που έχει το μάνατζμεντ του ξενοδοχείου και οι πληροφορίες λένε ότι οι δύο πλευρές οδηγούνται σε διαζύγιο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας (στην οποία ανήκει ο Αστέρας) Απόστολος Ταμβακάκης ψάχνει τρόπους για να σπάσει τη συμφωνία.

Το ξενοδοχείο των VIP επισκεπτών από όλο τον κόσμο, της λέσχης Μπίλντεμπεργκ, των πολιτικών προσωπικοτήτων και των Ελλήνων ισχυρών του χρήματος, φαίνεται ότι χάνει την λάμψη του. Οι ζημιές το 2010 αυξήθηκαν κατά 72% και από 977.000 ευρώ, που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, άγγιξαν το 1,6 εκατ. ευρώ, παρόλο που ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σταθερός στα ίδια επίπεδα με το 2009, φτάνοντας τα 31,2 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα αυτά εκνεύρισαν τον κ. Ταμβακάκη, ο οποίος όπως λένε πηγές από τους κύκλους της Εθνικής Τράπεζας, έστειλε επιστολή στον γενικό διευθυντή του Αστέρα Βουλιαγμένης Gregory de Clerck, αναφέροντας σε οξύτατο ύφος, να υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες για να αντιστραφεί το κλίμα.

Φαίνεται όμως ότι η επιστολή δεν έφερε αποτελέσματα ή δεν μπορούσε να φέρει. Κι αυτό, γιατί η ζημιογόνος πορεία του Αστέρα Βουλιαγμένης συνεχίστηκε και το α' τρίμηνο του 2011, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών μειώθηκε στα 2,797 εκατ. ευρώ από 3,579, ενώ οι ζημιές διευρύνθηκαν σε 4,125 εκατ. ευρώ από 4,015 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Αυτή ήταν και η αιτία που... άναψε το φιτίλι της αντίδρασης του Απόστολου Ταμβακάκη, που πυροδοτήθηκε ακόμα περισσότερο από τις εισηγήσεις μελών της διοίκησης του ιστορικού ξενοδοχείου, οι οποίοι, ούτε λίγο ούτε πολύ του είπαν: «Τι περιμένεις, να μας βουλιάξουν το ξενοδοχείο οι Αμερικανοί, για να τους διώξεις;»

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο κ. Ταμβακάκης έρχεται σε σύγκρουση με τη Strarwood. H πρώτη ήταν πριν από δύο μήνες, όταν μέλη της διοίκησης του Αστέρα επανέφεραν παλιότερη πρόταση, που είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, και είχε να κάνει με την πώληση του ξενοδοχείου.

Οι υποστηρικτές της πώλησης, επεσήμαναν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, ότι οι απογοητευτικές επιδόσεις της αμερικανικής αλυσίδας συνεχίζονται και πως η πώληση σε υψηλή μάλιστα τιμή, θα ήταν η καλύτερη λύση για την Εθνική. Ο κ. Ταμβακάκης επιφυλάχτηκε να απαντήσει, σε συνάντησή του όμως με τον εκπρόσωπο της Starwood, τον προειδοποίησε ότι «αν μέσα στο καλοκαίρι δεν βελτιωθεί το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει ο Αστέρας στην ελίτ των επισκεπτών του κι αν η επισκεψιμότητα δεν αυξηθεί, τότε θα καταγγείλει την σύμβαση.

Μετά τη διεύρυνση των ζημιών όμως το α' τρίμηνο, τα πράγματα χειροτέρεψαν και ο κλοιός στένεψε. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η νομική υπηρεσία της Εθνικής Τράπεζας εξετάζει τους τρόπους να σπάσει την 15ετή σύμβαση με την Starwood.

Εκτός κλίματος

Τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και τα μέλη της διοίκησης του Αστέρα Βουλιαγμένης κατηγορούν την Starwood, ότι όχι μόνο καταγράφει συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις, αλλά αδυνατεί να περιορίσει της δαπάνες, οι οποίες παρά την πολυδάπανη εθελούσια έξοδο προσωπικού συνέχιζαν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Οι υποστηρικτές της απομάκρυνσης της αμερικανικής εταιρείας, υποστηρίζουν επίσης ότι η Starwood, έχει αρκεστεί στην είσπραξη της αμοιβής, που προέβλεπε η συμφωνία επί του τζίρου (ο οποίος αύξανε σημαντικά κάθε χρόνο) και έχει εγκαταλείψει την είσπραξη της επιπλέον αμοιβής επί των κερδών, όπως επίσης προέβλεπε η συμφωνία.

Της καταλογίζουν δηλαδή αδιαφορία για τα κέρδη, αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχει όφελος από αυτά. Επίσης, της καταλογίζουν ότι βρίσκεται εκτός κλίματος, καθώς δεν έχει αντιληφθεί την ιδιαιτερότητα της υψηλού επιπέδου ελληνικής πελατείας του Αστέρα.

Όπως υποστηρίζουν στις συζητήσεις τους με τον Απόστολο Ταμβακάκη, «ένας Βέλγος διευθυντής δεν μπορεί να καταλάβει ότι πρέπει να πάει ο ίδιος και να υποδεχθεί κάποιους σημαίνοντες Έλληνες πελάτες του ξενοδοχείου», με αποτέλεσμα παραδοσιακοί πελάτες του Αστέρα να έχουν απομακρυνθεί.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που εντόπισαν τα μέλη της διοίκησης του Αστέρα Βουλιαγμένης είναι ότι το δίκτυο κρατήσεων της Starwood, όχι μόνο δεν έφερε την πελατεία που αναμενόταν, αλλά επιπροσθέτως λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολούθησε με στόχο την αύξηση του τζίρου, βρέθηκαν σε διπλανά διαμερίσματα εύποροι Έλληνες και μετρίου οικονομικού επιπέδου ξένοι τουρίστες, οι οποίοι είχαν πληρώσει στη μισή τιμή τις ίδιες υπηρεσίες.

Με τον τρόπο αυτό, αυξανόταν ο τζίρος (από τον οποίο αμείβεται η Starwood), αλλά μειώνονται τα κέρδη ή εξανεμίζονται (από τα οποία δεν εισπράττει η αμερικανική εταιρεία).

Την επιστροφή του μάνατζμεντ του Αστέρα Βουλιαγμένης στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας, προωθούν ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, που θεωρούν ότι μόνο έτσι θα ανακάμψει και ότι δεν θα πάνε χαμένα και τα 70 εκατ. ευρώ, που αποφάσισε να δώσει η Εθνική Τράπεζα, για την τρίτη φάση του επενδυτικού προγράμματος.

Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός αυτόνομου συνεδριακού κέντρου (του μεγαλύτερου στην Αθήνα), τη μεταμόρφωση του ξενοδοχείου «ω» (πρώην Αφροδίτη), του οποίου οι καμπάνες θα ανακαινιστούν, την επαναλειτουργία του θρυλικού εστιατορίου «9 Μούσες» και την αλλαγή του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να αναδειχθεί ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα.

Οι μεγάλοι πελάτες της Starwood

Η Starwood, είναι αλήθεια ότι στον Αστέρα Βουλιαγμένης δεν τα κατάφερε και αυξάνονται αυτοί που θεωρούν τελειωμένη υπόθεση τη συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τα άλλα μεγάλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, με τα οποία συνεργάζεται στην Ελλάδα, μεγαλύτερο των οποίων (εκτός του Αστέρα) είναι η Μεγάλη Βρετανία των Πάνου και Θανάση Λασκαρίδη.

Παράλληλα, ο αμερικανικός τουριστικός κολοσσός έχει τη διαχείριση των ξενοδοχείων Blue Palace Resort & Spa στην Ελούντα της Κρήτης, το Santa Marina Resort στην Μύκονο, καθώς επίσης και το Vedema Resort και το Mystique στην Σαντορίνη. Η τελευταία μακροχρόνια συνεργασία που έκλεισε η Starwood ήταν με το Costa Navarino της ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου.

Η Starwood ανέλαβε της λειτουργία του Romanos Navarino Dunes Resort, The Luxury Collection και του Westin Navarino Dunes Resort που βρίσκονται εντός του Navarino Dunes που αποτελεί τη πρώτη φάση ανάπτυξη της Costa Navarino στη Μεσσηνία.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...