2/1/12

Διώκεται για κακούργημα ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΟΙΚ, και πρώην Ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης!

 "Επιτέλους η Ελληνική Δικαιοσύνη φαίνεται να λειτουργεί!"
Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας την άσκηση ποινικής δίωξης για κακούργημα σε βάρος του γενικού γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων, Γιάννη Καπελέρη, την παραίτηση του οποίου ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος 

Η παραγγελία βασίζεται στην πορισματική αναφορά που συνέταξε ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, ο οποίος διερεύνησε τις καταγγελίες, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας μετά την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλη, για μη εισπραξη προστίμων που αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων.
Με βάση, λοιπόν, τα όσα προέκυψαν από την εισαγγελική έρευνα ο κ. Πεπόνης ζητεί την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος των:
- Γιάννη Καπελέρη
-Ευαγγελίας Πανταζή, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμά του ο κ. Μουζακίτης, επισημαίνει ότι ο ύψος της ζημίας ανέρχεται κατ' ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ και προσθέτει: «η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».
Ο κ. Πεπόνης στην παραγγελία του ζητεί εκτός από την άσκηση της ποινικής δίωξης να διερευνηθεί από τον ανακριτή το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών στην υπόθεση και εφόσον διαπιστωθεί, να ασκηθεί η δέουσα ποινική δίωξη.
Υπενθυμίζεται ότι η προκαταρκτική εξέταση (έρευνα) που διενήργησε ο κ. Μουζακίτης, ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου.
Αφορμή για τη διερεύνηση της υπόθεσης αποτέλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου που ακολούθησαν την παραίτηση του Διομήδη Σπινέλη, τα οποία έκαναν λόγο για ύπαρξη «παραμηχανισμού» εντός του υπουργείου Οικονομικών που αδρανοποιούσε-μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, που είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ για λαθρεμπόριο καυσίμων.
Στο πλαίσιο της έρευνας ο κ. Μουζακίτης είχε καλέσει για εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τον κ. Καπελέρη.
Ο τελευταίος είχε αρνηθεί ότι είχε διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα και είχε επικαλεστεί προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να υποστήριξε ότι τα επίμαχα πρόστιμα ήταν εκπρόθεσμες εγγραφές, που αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έκλειναν αν προχωρούσε η διαδικασία.
Επιπλέον, ο κ. Καπελέρης είχε ισχυριστεί στις εξηγήσεις του ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου και ότι αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του θέματος.

Όλη η  ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών 
Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την παραγγελία του κ. Πεπόνη για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Καπελέρη, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: 
«Μετά την παραγγελία του κ. Γρ. Πεπόνη να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του ΥΠΟΙΚ Γιάννη Καπελέρη, γιατί εξέδωσε εγκύκλιο σχετική με τις εγγραφές στο σύστημα 'ΗΦΑΙΣΤΟΣ' και την επιβολή προστίμων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου, ζήτησε από τον Γ. Καπελέρη να υποβάλει την παραίτηση του προκειμένου να διευκολυνθεί η σχετική δικαστική έρευνα.
Σημειώνεται πάντως ότι, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων - παρουσία του Οικονομικού Εισαγγέλεα κ. Γ. Πεπόνη – να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα 'ΗΦΑΙΣΤΟΣ' και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...