7/12/11

"Εμφύλιος" για τον έλεγχο της Marfin PB

Ενα δυνατό πόκερ για τον έλεγχο της Marfin PB βρίσκεται σε εξέλιξη και από την έκβαση του θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η μελλοντική διαμόρφωση του κυπριακού τραπεζικού χάρτη, όσο και η πορεία της MIG. Αντιμέτωπες δύο ομάδες μετόχων και στελεχών που εκπροσωπούν  τα ...
ελληνικά/πολυεθνικά και κυπριακά συμφέροντα, συνδεόμενα αντιστοίχως με την MIG και την παλιά Λαϊκή Τράπεζα. Σε ρόλο διαιτητού "αμφισβητούμενης αντικειμενικότητας" η εποπτεύουσα κεντρική κυπριακή τράπεζα. Πολλά θα κριθούν στη συνέχεια από τη στάση του κρατικού επενδυτικού Fund του Ντουμπάι, που έχει σημαντικό ποσοστό συμμετοχής στην Marfin PB και μπορεί να επηρεάσει τις μετοχικές ισορροπίες στην τράπεζα, όντας και βασικός μέτοχος της MIG.
Κορυφή του παγόβουνου στη διαμάχη, η αποχώρηση του μέχρι χθες Δ/ντος Συμβούλου της ΜΡΒ Ευθ. Μπουλούτα, ενα μήνα μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Βγενόπουλου από την προεδρία. Με την κίνηση αυτή ολοκληρώνεται η αλλαγή φρουράς στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της τράπεζας.
Η κυπριακή πλευρά φαίνεται ότι επικρατεί μέχρι στιγμής, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τον διοικητικό έλεγχο της Marfin ΡΒ, αλλά η μάχη συνεχίζεται, καθώς η MIG έχει ζητήσει έκτακτη ΓΣ για εκλογή νέου ΔΣ.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ο "εμφύλιος πόλεμος" για τον μετοχικό έλεγχο της τράπεζας, με καταλύτη την -προς το παρόν πιθανολογούμενη, αλλά μάλλον αναπόφευκτη - ανακεφαλαιοποίηση
Η MIG φοβάται ότι θα βρεθεί εκτός παιχνιδιού αν γίνει αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων κυπριακών τραπεζών με ευνοϊκούς όρους για το Δημόσιο και η MPB περιέλθει "προσωρινά" υπό κρατικό έλεγχο. Στρέφεται λοιπόν κατά της εποπτεύουσας κεντρικής τράπεζας τις χώρας, αναβιώνοντας την παλιά κόντρα που είχε ξεκινήσει προ τριετίας, όταν απείλησε να μεταφέρει την έδρα της Marfin PB στην Ελλάδα.
Αφήνοντας αιχμές για αδιαφάνεια και άνιση μεταχείριση εις βάρος των ελληνικών/πολυεθνικών συμφερόντων που συμμετέχουν στην ΜΡΒ, η MIG ζητάει ουσιαστικά από την κεντρική τράπεζα να υιοθετήσει επιλογές που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά, ώστε να αποφύγουν την κρατικοποίηση μέσω ανακεφαλαιοποίησης.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η MIG, αυτό μπορεί να γίνει αν κληθεί η Blackrock να ελέγξει τα χαρτοφυλάκια και τα υπόλοιπα στοιχεία ισολογισμού όλων των κυπριακών τραπεζών, όπως έχει γίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Με την πρόταση αυτή ψέγεται εμμέσως οι κυπριακές αρχές, που έχουν εγκρίνει ΑΜΚ της ανταγωνίστριας Τρ. Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...