24/12/11

«Παγώνουν» οι επιστροφές φόρου και με το «σταγονόμετρο» οι συμψηφισμοί οφειλών

«Παγώνουν» οι επιστροφές φόρου προς τις επιχειρήσεις -όχι και προς τα φυσικά πρόσωπα,συμψηφισμοί θα γίνονται μόνο εάν είναι προς όφελος του Δημοσίου, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει νέες, ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη.
Με δεδομένο, πάντως, ότι η φοροδοτική ικανότητα μισθωτών και συνταξιούχων έχει εξαντληθεί, όπως παραδέχεται και η τρόικα, αλλά και ότι οι «πηγές» για το 2012 είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες για την τόνωση των εσόδων, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει και πάλι νέα, ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο που προωθείται, προβλέπει ότι η εξόφληση των οφειλών θα μπορεί να γίνει έως και σε 60 δόσεις, εκ των οποίων καθεμία δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ή 400 ευρώ.

Η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ άμεσα τις αρχές του 2012 και θα προβλέπει τη δυνατότητα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου, χωρίς προκαταβολή, με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων και σε πολλές μηνιαίες δόσεις που θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 60, από 45 που προέβλεπε η τελευταία ρύθμιση.

Ουσιαστικά, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζουν να κάνουν ακόμη πιο ευνοϊκή, για τους περίπου 900.000 οφειλέτες, τη ρύθμιση που είναι «ανοιχτή» από τον Οκτώβριο του 2010.

Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες, για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, θα πρέπει να προσέλθουν, μέχρι τη νέα ημερομηνία που θα οριστεί, στην αρμόδια ΔΟΥ ή τελωνείο, όπου είναι βεβαιωμένα τα χρέη, και να ζητήσουν την ένταξή τους στη ρύθμιση.

Εξόφληση εφάπαξ

Οσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους, θα τύχουν απαλλαγής από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό 100% και έκπτωση από τυχόν πρόσθετους φόρους ή πρόσθετα τέλη που συμβεβαιώθηκαν με την κύρια οφειλή, εκτός απροόπτου, από το έτος 2007 και μετά, σε ποσοστό ως και 50%. Οι υπόλοιποι θα μπορούν να εξοφλήσουν έως και 60 δόσεις με διαγραφή από 50% ως και το 95% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Η πρώτη δόση θα είναι καταβλητέα την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, η δεύτερη δόση ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα κ.ο.κ.

Εξαιρετικά, οι απαλλαγές της εφάπαξ εξόφλησης δεν θα ισχύουν, αν η πληρωμή δεν διενεργηθεί εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Αν καθυστερήσει όμως η πληρωμή δόσης, αυτή θα επιβαρύνεται με μικρή προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, ενδεχομένως 1%, για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Κατά το χρονικό διάστημα, πάντως, της ρύθμισης, θα αναστέλλεται η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά αποκλειστικά χρέη που υπήχθησαν στη ρύθμιση, ενώ στους οφειλέτες, που θα είναι συνεπείς στη ρύθμιση, θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας ισχύος.

Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών, με τη νέα ρύθμιση, είναι να καταφέρει να εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος από τα 8 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών, που θεωρούνται και από τους δανειστές μας εισπράξιμα.

Είναι άλλωστε αξιοσημείωτο ότι το σύνολο των χρεών προς το Δημόσιο, στο τέλος Ιουνίου, έφτασε σε 41,1 δισ. ευρώ και οι εμφανιζόμενοι οφειλέτες ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Από αυτούς, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ και οι 716.000 οφείλουν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ.

Επίσης, όλοι οι 892.000, που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών είναι χρέη μόλις 14.700 οφειλετών, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου και τα πόσα που χρωστούν:

** στο ποσό των 41,1 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (Ιούνιος 2011),

** σε 900.000 υπολογίζεται ο αριθμός των οφειλετών (φυσικά και νομικά πρόσωπα),

** οι 892.000 οφειλέτες χρωστούν συνολικά 4,1 δισ. ευρώ,

** οι 716.000 οφειλέτες χρωστούν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ,

** οι 14.700 έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ και συνολικά χρωστούν στο Δημόσιο 37 δισ. ευρώ,

** 14.700 είναι οι μεγαλοοφειλέτες, εκ των οποίων 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και 8.200 νομικά πρόσωπα.

Τελευταία ελπίδα του προϋπολογισμού

Μετά και την επίσημη ομολογία του κ. Φιλ. Σαχινίδη, ότι έχουν πέσει έξω όλοι οι στόχοι του προϋπολογισμού, άρα και οι προσπάθειες σύλληψης της φοροδιαφυγής και των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, παρά τις κινήσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καταφεύγει στις ανωτέρω δύο απέλπιδες προσπάθειες, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή νέων μέτρων από την τρόικα.

Αγνοώντας τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και τη δύσκολη πλέον καθημερινότητα που βιώνει ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος της χώρας, που πιστοποιείται και από τους μέχρι σήμερα τζίρους των καταστημάτων κατά την εορταστική περίοδο, προχωρά σε δύο μέτρα, που δίνουν το οριστικό χτύπημα στην αγορά.

Το «απαγορευτικό», που δόθηκε στις εφορίες για επιστροφές φόρων και συμψηφισμούς, βάζει, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, «ταφόπλακα» ακόμη και σε υγιείς επιχειρήσεις που περιμένουν, ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο, τα χρήματα από τις επιστροφές, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, από την καταβολή μισθών, δώρων κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αν και αναγνωρίζουν το πρόβλημα και παραδέχονται την αποτυχία της ακολουθούμενης μέχρι σήμερα πολιτικής, επισημαίνουν ότι είναι η τελευταία προσπάθεια πριν να «ναυαγήσει» ο προϋπολογισμός και οι φορολογούμενοι βρεθούν και πάλι στις αρχές του 2012, αντιμέτωποι με ένα νέο «πακέτο» φοροεισπρακτικών μέτρων.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, το «πάγωμα» των επιστροφών φόρων θα συνδυαστεί με αυτεπάγγελτο συμψηφισμό χρεών που έχει το Δημόσιο απέναντι σε φορολογούμενους, στους οποίους έχουν βεβαιωθεί φόροι ή ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι οι ΔΟΥ θα προχωρούν χωρίς ειδοποίηση σε συμψηφισμό επιστροφών φόρου με τις έκτατες εισφορές, ειδικά στις περιπτώσεις όπου έχει όφελος το Δημόσιο, προκειμένου να περιορίσουν εκταμιεύσεις πόρων, ενώ, μέσω του συμψηφισμού, θα δεσμεύσουν τους φορολογούμενους για την καταβολή των φόρων και θα μειώσουν την εικόνα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Κλειστές οι εφορίες 29 - 30 Δεκεμβρίου

Κλειστές θα παραμείνουν στις 29 και 30 Δεκεμβρίου οι εφορίες, καθώς η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ αποφάσισε, χθες, να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη των στόχων όσον αφορά το σκέλος των εσόδων.

Ηδη οι ενώσεις λογιστών και φοροτεχνικών ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει στην παράταση όλων των προθεσμιών που αφορούν στην υποβολή δηλώσεων και την καταβολή φόρων, είτε αφορούν έκτακτες εισφορές είτε την πληρωμή των νέων τελών κυκλοφορίας που πρέπει γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου κ.λπ.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις, λόγω των οξυμένων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΔΟΥ, προβλημάτων που απασχολούν τον εφοριακό κλάδο ο οποίος «στοχοποιείται» για τα κακώς κείμενα της οικονομίας, ειδικά όσον αφορά στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών, την ώρα που ο αριθμός των ελεγκτών, εξαιτίας των αποφάσεων της κυβέρνησης, έχει μειωθεί δραματικά, δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να λυθούν τα προβλήματα και οι εφοριακοί οδηγούνται με την εφαρμογή και του ενιαίου μισθολογίου στην «εξαθλίωση».

Η ΠΟΕ - ΔΟΥ υποστηρίζει επίσης ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι πειραματισμοί και οι προχειρότητες και να αντιμετωπισθούν οι φορολογικές υπηρεσίες με τη σοβαρότητα που απαιτεί η συγκυρία, ενώ, όσον αφορά στην είσπραξη του ειδικού τέλους επί των ακινήτων, διαμηνύει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τα εξής:

** Οι εφοριακοί δεν θα γίνουν οι αποδέκτες της κοινωνικής δυσαρέσκειας για το «χαράτσι» αυτό.

** Δεν θα δεχθούν στοχοποίηση του κλάδου, μέσω αδιαφανών υποκειμενικών κρίσεων και πιθανών προβλημάτων που θα δημιουργηθούν, από αυτές τις κρίσεις.

** Προτείνουν να δημιουργηθεί ειδικό έντυπο αίτησης εξαίρεσης, που θα αναγράφονται συγκεκριμένα οι λόγοι εξαίρεσης από το (ΕΕΤΗΔΕ) και να αποστέλλεται στη ΓΓΠΣ είτε ηλεκτρονικά απευθείας από το φορολογούμενο είτε από τα ΚΕΠ είτε μέσω της αρμόδιας ΔΟΥ και να λαμ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...