4/12/11

Αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα πάει στο 1 προς 1

 Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο θα υποχωρούσε στο 1 προς 1 στην περίπτωση εξόδου της ...
Ελλάδας από την ευρωζώνη, προειδοποίησε η ING, ενώ μια καθολική κατάρρευση του ευρώ θα πιέσει το ευρώ στο 0,85$ και θα εξαφανίσει το 12% του ακαθάριστου προϊόντος της ευρωζώνης μέσα σε δύο χρόνια.
Στην προσπάθειά τους να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, οι αναλυτές του οίκου υπολογίζουν ότι η ζημιά στο ΑΕΠ της ευρωζώνης θα είναι χειρότερη από τις απώλειες οι οποίες είχαν εκδηλωθεί στον απόηχο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κατάρρευσης της Lehman Brothers.
Η ING εκτιμά η οικονομία θα συρρικνωθεί 9% στο πρώτο έτος μετά την διάλυση, το δολάριο θα εκτιναχθεί στο 0,85 (δολάριο ανά ευρώ) και η τιμή του πετρελαίου θα διολισθήσει στα 55 δολ. ανά βαρέλι, απειλώντας τις ΗΠΑ με αποπληθωρισμό.
Οι περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης θα υποφέρουν από διψήφιο πληθωρισμό ενώ η Γερμανία και οι υπόλοιπες οικονομίες του «πυρήνα» από σοκ αποπληθωρισμού. Η αποχώρηση της Ελλάδας και μόνο, θα αφαιρέσει 10% από το ΑΕΠ της ευρωζώνης, ενώ οι “γείτονες” του μπλοκ θα χάσουν έως 5%.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η ING εκτιμά ότι το κόστος θα είναι πολύ πιο βαρύ για την Αθήνα το να εγκαταλείψει το ευρώ, παρά το να συντηρηθεί στην νομισματική ένωση στην τρέχουσα μορφή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...