29/11/11

Απεβίωσε ο Θωμάς Λαναράς

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών ο Θωμάς Λαναράς, ένας από τους πρωταγωνιστές του χρηματιστηριακού μπουμ του 1999. Με το θάνατο του κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής επιχειρηματικής και χρηματιστηριακής ιστορίας.
Ο Θωμάς Λαναράς απεβίωσε την Κυριακή, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο κι ενώ νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική. Ηταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.
Το όνομα του είχει συνδεθεί με μεγάλα χρηματιστηριακά παιχνίδια, αλλά και με μεγάλα deals που έδωσαν τον τόνο στις χρηματιστηριακές και επιχειρηματικές εξελίξεις την περίοδο 1998-2002.
Ηταν κληρονόμος και συνεχιστής μιας μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας, που ξεκίνησε στα τέλη του 18ου αιώνα από τη Νάουσα, συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία και την ανάπτυξη της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.
Ο εκλιπών ανέλαβε τα ηνία του οικογενειακού επιχειρηματικού ομίλου στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν ο κλάδος είχε μπει ήδη σε φθινουσα τροχιά. Εκτιμώντας ότι η κλωστουφαντουργία δεν έχει μέλλον, είχει δοκιμάσει νωρίτερα να σπάσει την οικογενειακή παράδοση και να ακολουθήσει ανεξάρτητη επιχειρηματική πορεία στον τομέα νέων τεχνολογιών, δημιουργώντας την Lantec.
Μετά τον θάνατο του πατέρα του τέθηκε επικεφαλής της Κλωνατεξ και προσπάθησε να δώσει νέα πνοή σε έναν επιχειρηματικό κολοσσό ηλικίας 200 ετών, που είχε αρχίσει να φθίνει. Χρησιμοποιώντας όλα τα χρηματοικονομικά εργαλεία και το "εύκολο" χρήμα που πρόσφερε η αγορά την περίοδο της χρηματιστηριακής ευδαιμονίας, πραγματοποίησε πάμπολλες εξαγορές, συγχωνεύσεις και μεγάλες επενδύσεις. Στόχος του ήταν η δημιουργία καθετοποιημένου ομίλου, προσαρμοσμένου στις νέες συνθήκες, ανταγωνιστικού διεθνώς, που θα συνέχιζε την οικογενειακή παράδοση.
Μεγαλύτερη όμως δημοσιότητα δόθηκε στα κερδοσκοπικά χρηματιστηριακά παιχνίδια με τις μετοχές του ομίλου, στα οποία εστιάστηκε το ενδιαφέρον της αγοράς και της κοινής γνώμης. Ετσι έμεινε μόνον η αρνητική εικόνα, η οποία τον αδικεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...