24/2/13

Ο Έλληνας έγινε φτωχότερος – Σε σύνολο 26 εκατ καταθετικών λογαριασμών το 94% ή 24 εκατ εμφανίζουν υπόλοιπα κάτω από 10 χιλ ευρώ – Το πείραμα της ανάπτυξης κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω της ύφεσης και των παγιδευμένων τραπεζών.

Ο Έλληνας έγινε φτωχότερος. Αυτό δεν αποτελεί μια απλή διαπίστωση που στηρίζεται σε γενικές παραδοχές αλλά στην συμπεριφορά της καταθετικής βάσης.
Μπορεί ο κοινωνικός πλούτος να μειώθηκε κατά 84 δις ευρώ σωρευτικά που αποτελεί το 35% του συνόλου των καταθέσεων με βάση το τέλος του 2009 που κατεγράφη το ιστορικό υψηλό των 237,5 δις ευρώ αλλά ορισμένα ποιοτικά στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά. 
Στην Ελλάδα οι καταθέσεις των ιδιωτών αγγίζουν τα 135 δις ευρώ. 
Ο πλούτος των φυσικών προσώπων φθάνει τα 135 δις ευρώ και επιμερίζεται σε περίπου 26 εκατομμύρια καταθετικούς λογαριασμούς πάσης φύσεως ταμιευτηρίου, προθεσμίας και όψεως. 
Ο δυσανάλογος αριθμός των λογαριασμών σε σχέση με τους πολίτες της χώρας σχετίζεται με το γεγονός ότι πολλοί εξ ημών διατηρούμε πάνω από ένα λογαριασμούς καταθέσεων. 
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως που αποδεικνύει γιατί ο έλληνας έχει καταστεί φτωχότερος είναι ότι το 94% αυτών των λογαριασμών περίπου 24 εκατομμύρια λογαριασμοί έχουν υπόλοιπα κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ και σε σχεδόν καθολικό βαθμό που προσεγγίζει το 95% του 94% αφορούν ποσά κάτω των 2000 ευρώ. 
Δηλαδή μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο πλούσιος έλληνας όπως χαρακτηρίστηκε στο παρελθόν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που ζει σε ένα φτωχό κράτος ή τις αναφορές των ξένων ότι οι έλληνες καλοπερνάνε, τελικός είναι ένας μύθος. 
Επίσης είναι εντυπωσιακό ότι οι καταθετικοί λογαριασμοί πάνω από 100 χιλιάδες φθάνουν τους 105 χιλιάδες. 
Στην Ελλάδα δηλαδή υπάρχουν 105 χιλιάδες καταθετικοί λογαριασμοί που διαθέτουν πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.
Κατ΄ εκτίμηση αυτοί οι 105 χιλιάδες καταθετικοί λογαριασμοί αντιστοιχούν σε 60 χιλιάδες έλληνες.
Η ουσία από τα στοιχεία αυτά ποια είναι; 
Ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων έχει καταθέσεις έως 2000 ευρώ. 
Η κοινωνία λόγω της ύφεσης έχει εξαθλιωθεί. 
Η σωρευτική ύφεση περί το 27% έχει αποδομήσει τον κοινωνικό ιστό, καταστήσει τον έλληνα πιο φτωχό.
Ο έλληνας βρίσκεται στα όρια του, δεν μπορεί να υποστεί άλλη φορολόγηση.
Ένας επίσης μύθος που έχει καταρρεύσει είναι ότι από τα 84 δις ευρώ καταθέσεις που μειώθηκαν στο σύστημα μόνο 24 δις κατέληξαν στο εξωτερικό τα υπόλοιπα σε πολύ μεγάλο βαθμό δαπανήθηκαν για να καλύψουν φοροδοτικές εισφορές και βεβαίως να καλύψουν τις βιοποριστικές ανάγκες του έλληνα ο οποίος είδε τα εισοδήματα του να καταρρέουν.
Εκτιμάται ότι περίπου 40 δις ευρώ έχουν δαπανηθεί από τον έλληνα λόγω της κρίσης στην εφορία και στα προς το ζην. 
Ο Σαμαράς ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πρόσφατα ότι αν ο έλληνας καταφέρει να αντέξει έως το καλοκαίρι μετά θα έρθει η ανάκαμψη και θα διασωθούν χώρα και κοινωνία. 
Είναι προφανές από την συμπεριφορά των καταθέσεων ότι ο κοινωνικός πλούτος έχει μειωθεί δραστικά και το ακόμη χειρότερο η κοινωνία δεν έχει άλλη ελαστικότητα. 
Κινείται στο νήμα μεταξύ διάσωσης και κοινωνικής αποδόμησης και κατάρρευσης. 
Όμως πως θα υπάρξει ανάπτυξη στην οικονομία όταν οι τράπεζες είναι παγιδευμένες; 
Δυστυχώς στο πολιτικό σύστημα επικρατεί η αντίληψη ότι με δάνεια από την ΕΕ, ΕΣΠΑ και άλλα θα επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. 
Η συνταγή για την ανάπτυξη είναι μια, σοβαρές, υγιείς και ιδιωτικές τράπεζες. 
Οι κρυφοκρατιστές βλάπτουν το banking και το κυριότερο βάζουν τρικλοποδιές στα ίδια τους τα σχέδια. 
Με ισχυρές τράπεζες τώρα η οικονομία θα είχε πάρει εμπρός. 
Όμως έλληνες γνωστοί οικονομολόγοι αναφέρουν με πολύ σαφή τρόπο. 
«Αν η ύφεση δεν περιοριστεί και δεν παραχθεί νέος κοινωνικός πλούτος και αντιθέτως συνεχιστεί η διαιώνιση της τωρινής φαύλης κατάστασης το πείραμα για επανεκκίνηση της οικονομίας και η πολυπόθητη ανάπτυξη θα καταρρεύσουν»

Πέτρος Λεωτσάκος 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...