23/12/12

Η εντυπωσιακή αλλαγή της Ιρλανδίας δύο χρόνια μετά την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης – Οι περισσότερες περικοπές στη χώρα έπληξαν τα υψηλά εισοδήματα σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Ισπανία

Πολλά έχουν αλλάξει στην Ιρλανδία τα τελευταία δυο χρόνια, από τη στιγμή που η χώρα προσέφυγε στους μηχανισμούς στήριξης, λαμβάνοντας οικονομική βοήθεια ύψους 85 δις ευρώ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Το 2010 το έλλειμμα ανερχόταν στο αστρονομικό 32 % επί του ΑΕΠ, η εσωτερική κατανάλωση υποχωρούσε ραγδαία ενώ η ανεργία έσπαγε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο φτάνοντας το 15 %.
Έκτοτε η χώρα έχει αλλάξει προσανατολισμό. Από το 2010 η βουλή έχει υιοθετήσει πέντε πακέτα λιτότητας. Και στο μεταξύ στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ο Χριστιανοδημοκράτης Έντα Κένι. «Δεν είπαμε ποτέ ότι θα είναι εύκολα, δεν είπαμε ποτέ ότι όλα θα αλλάξουν εν μια νυκτί», είπε ο ιρλανδός πρωθυπουργός κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής κάνοντας έναν ενδιάμεσο απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησής του. «Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Καλούμαστε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις που είναι όμως προς το συμφέρον των πολιτών και της χώρας. Προσπαθούμε οι αποφάσεις αυτές να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιες». 
Ο καθηγητής Φίλιπ Λέιν, από το Trinity College του Δουβλίνου συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τον ιρλανδό πρωθυπουργό εκτιμώντας ότι όντως η κυβέρνησή του κατάφερε να επιτύχει μια σχετικά δίκαιη κατανομή των βαρών. «Οι περισσότερες περικοπές έπληξαν τα υψηλά εισοδήματα ενώ έγινε προσπάθεια να προστατευτούν τα χαμηλότερα εισοδήματα. Απλώθηκε πραγματικά ένα δίχτυ προστασίας απέναντι στην πραγματική φτώχεια, κάτι που προφανώς δεν πέτυχε στον ίδιο βαθμό σε Ελλάδα και Ισπανία».
Με την άποψή του συμφωνεί και ο Χόλγκερ Έρντμαν, από το γερμανοϊρλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Δουβλίνο: «Εδώ στο Δουβλίνο ήδη από την Πέμπτη δεν πέφτει καρφίτσα σε μπαρ και εστιατόρια. Μπορεί κάλλιστα να ρωτήσει κανείς, ‘μα πού είναι η κρίση΄; Ωστόσο από την άλλη πλευρά υπάρχουν πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται βάναυσα από την ανεργία. Υπάρχουν επίσης οικογένειες που αγόρασαν σπίτια και τα οποία έχουν χάσει στο μεταξύ το 50 % της αξίας τους».
Εν τω μεταξύ το σκληρό πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας αρχίζει και αποφέρει καρπούς, λέει ο καθηγητής Φίλιπ Λέιν. Η οικονομία, όπως εκτιμά, έχει αρχίσει να συνέρχεται, ενώ την ερχόμενη χρονιά αναμένεται μικρή ανάπτυξη. «Για να επιτύχουμε το ΑΕΠ που είχαμε προ κρίσης, πιστεύω ότι χρειαζόμαστε άλλη μια πενταετία. Η ύφεση του 2009 ήταν πολύ βαθιά. Θα χρειαστούμε μέχρι το 2017», υπογραμμίζει ο καθηγητής, κάνοντας λόγο στα συμφραζόμενα αυτά για μια «χαμένη δεκαετία».
Την εποχή της αλματώδους ανάπτυξης πριν από 12 περίπου χρόνια η Ιρλανδία ονομαζόταν «κέλτικη τίγρης». Η οικονομική κρίση και η φούσκα των ακινήτων ήρθε να ανατρέψει αυτήν την εικόνα του προτύπου. Ο Έντα Κένι πάντως πιστεύει ότι ο τίγρης θα είναι σύντομα και πάλι σε θέση για μεγάλα άλματα. «Οι επενδύσεις είναι και πάλι πολύ δυναμικές. Υπενθυμίζω ότι μέσα σε τρία χρόνια χάσαμε 250.000 θέσεις εργασίας. Την τελευταία χρονιά όμως δημιουργήσαμε 20.000 νέες θέσεις», είπε ο πρωθυπουργός προ ημερών μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Υπάρχουν όμως σημάδια ανάκαμψης. Οι τράπεζες είναι και πάλι σε θέση να δανείζονται χωρίς κρατική βοήθεια, ενώ ορισμένες κρατικές υπηρεσίες μπορούν να εκδίδουν και πάλι ομόλογα. Είναι σημάδια αισιοδοξίας».
Η χώρα του, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για τους υπόλοιπους αδύναμους κρίκους. «Πρόκειται για ένα παράδειγμα που δείχνει πώς μια μικρή χώρα, οι πολίτες της οποίας αναγκάστηκαν να πάρουν πολύ δύσκολες αποφάσεις, μπορούν εντός του 2013 να τα βγάλουν και πάλι πέρα χωρίς προγράμματα βοήθειας». Αξίζει να σημειωθεί ότι τέλη του επόμενου έτους η Ιρλανδία σχεδιάζει να ξαναβγεί στις αγορές.
Γεγονός είναι ότι την ώρα που ο οικοδομικός κλάδος αλλά και οι τράπεζες που συνεχίζουν να τελούν υπό κρατική εποπτεία κάνουν μικρά βήματα προόδου, τα μηνύματα από άλλους κλάδους, και κυρίως των υπηρεσιών και της υψηλής τεχνολογίας είναι άκρως ενθαρρυντικά. «Υπάρχει επίσης μια εξαιρετική εξαγωγική οικονομία», εξηγεί ο Χόλγκερ Έρντμαν, από το γερμανοϊρλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο. «Δεδομένου ότι σχεδόν κάθε παραγωγός εξάγει, επειδή η εσωτερική αγορά είναι συγκριτικά πολύ μικρή, η κατάσταση για τις επιχειρήσεις αυτές και τους εργαζόμενούς τους είναι πολύ καλή». Για να τρέξουν ακόμη περισσότερο οι εξαγωγές όμως, όπως λέει, θα πρέπει το επιτρέψει και η διεθνής οικονομική συγκυρία.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...