Δεν είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, ανάλογες προσπάθειες έχουν κυριολεκτικά θαφτεί, είτε στον επιχειρηματικό, είτε στον επιστημονικό, είτε στον στρατιωτικό τομέα. Για να γίνει η...
Ελλάδα χώρα τεχνογνωσίας, βιομηχανικής παραγωγής και προκοπής, χρειάζεται πρωταρχικά “επαναστατική” αλλαγή καθεστώτος.
Πρόκειται για ένα όχημα που θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει στη μαζική παραγωγή. Αυτοκίνητο υδρογόνου, έτοιμο να βγει στην αγορά, κατασκεύασε ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, ωστόσο η ελληνική νομοθεσία εμποδίζει την εμπορική αξιοποίηση του εντός συνόρων! O λόγος για το Εco Racer, αυτοκίνητο 100% ελληνικής σύλληψης, σχεδίασης και κατασκευής, που «γεννήθηκε» στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης από μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Κινείται με υδρογόνο και με εξαιρετικές επιδόσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού χρειάζεται ένα λίτρο καύσιμου για 434 χιλιόμετρα.
Πρόκειται για ένα όχημα που θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει στη μαζική παραγωγή με κάποιες τροποποιήσεις, ακόμη και με κόστος κάτω των 10.000 ευρώ, ώστε να κατασκευάζεται πλήρως στη χώρα μας και να εξάγεται όχι να εισάγεται! Το αμάξωμα του οχήματος είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα για να έχει χαμηλό βάρος, διαθέτει σασί αλουμινίου από ειδικά κράματα και κινείται από κυψέλες υδρογόνου, είναι αθόρυβο, και αυτό που παράγει ως αποτέλεσμα της κίνησης του είναι απλώς νερό, δηλαδή εκπέμπει μηδενικούς ρύπους. Το Eco Racer δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ανάλογα μοντέλα που αναπτύσσονται σε εργαστήρια και αυτοκινητοβιομηχανίες του εξωτερικού, και επιβραβεύθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς με το 1ο βραβείο ασφάλειας και το 4ο εξοικονόμησης καύσιμου.
Αν το ζητούμενο στη χώρα μας είναι η ανάπτυξη, αυτή τη στιγμή λείπει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιτρέπεται η μαζική παραγωγή αυτού του οχήματος. Ακόμη και αν εμφανιστεί ενδιαφερόμενος επενδυτής δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Εco Racer στην Ελλάδα γιατί ο νόμος δεν το επιτρέπει. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα δέντρο το οποίο δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην Ελληνική επικράτεια.
Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να λείπει από τον συγκεκριμένο πίνακα των χωρών εκείνων που παράγουν αυτοκίνητα όταν μέσα σε αυτή λίστα υπάρχουν χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία η Αίγυπτος, το Ουζμπεκιστάν,το Βιετνάμ, το Πακιστάν η Κένυα και η Μποτσουάνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου