Ν. ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ
Σκαλίζοντας το Αιγυπτιώτικο Αρχείο μου, έπεσα πάνω στο ¨Καταστατικό και Εσωτερικό Κανονισμό¨ της Ένωσις Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου που είχε εκδοθεί στο Κάιρο το 1949. Στην παράγραφο λοιπόν με τίτλο ¨Γενικές Διατάξεις¨ του εσωτερικού κανονισμού, διαβάζουμε δύο χαρακτηριστικά άρθρα που σηματοδοτούν τα ήθη μιας εποχής που γενικά φαίνεται να έχει χαθεί ανεπιστρεπτί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήθη που οι παλαιότεροι θυμούνται πιθανώς με νοσταλγία, ήθη που στους νεώτερους φαντάζουν εξωπραγματικά, ήθη αιγυπτιώτικα που έστω σαν πατρογονική μνήμη αξίζει πιστεύουμε να καταγραφούν :
Άρθρον 17ον : ¨Χάριν της ευπρεπείας και της καλής εμφανίσεως της Ενώσεως, τα Μέλη οφείλουν να προσέρχωνται εις το Εντευκτήριον κοσμίως ενδεδυμένα, αποφεύγοντα τας εκκεντρικότητας και το ατημέλητον της περιβολής. Απαγορεύονται αι φωνασκίαι, τα άσματα και οι θορυβώδεις γέλωτες¨.
Άρθρον 18ον : ¨Κατά τας χορευτικά συγκεντρώσεις, τα ζεύγη οφείλουν να χορεύουν σεμνώς, τηρούντα αυστηρώς τους όρους της κοσμιότητος και ηθικής¨.
Να θυμίσουμε πως το καϊρινό σωματείο είχε ιδρυθεί ως Ένωση Αποφοίτων Αμπετείου το 1917, αλλά διάφορες αντιξοότητες οδήγησαν στη διάλυση του, για να επανιδρυθεί το 1923 χωρίς και πάλι να αντέξει. Έτσι, επανιδρύθηκε εκ νέου το 1932 από 60 Έλληνες απόφοιτους και αργότερα μετονομάστηκε σε Σύλλογο Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής, συνεχίζοντας τη σημαντική του δράση ως τις μέρες μας. Το καταστατικό που έχουμε στα χέρια μας και εκδόθηκε το 1949 αποτελούσε την τέταρτη αναθεώρηση στις 30/5/1948 του αρχικού καταστατικού που ψηφίστηκε στη Γενική Συνέλευση της 3ης Ιουλίου 1932. Οι άλλες έλαβαν χώρα στις 14/4/1935, 26/5/1940 και 24/11/1946.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου