Tο… πλιάτσικο που έχει γίνει (και συνεχίζεται) με την υποχρεωτική αγορά αποκωδικοποιητή που θα πρέπει να βάζουν σε κάθε τηλεόραση οι πολίτες, αλλιώς η οθόνη θα δείχνει… χιόνια, λόγω της διακοπής του αναλογικού σήματος και της μετάβασης στην ψηφιακή μετάδοση, έφερε στη Βουλή ο τέως πρόεδρός της, βουλευτής της Β΄ Αθήνας Βύρων Πολύδωρας, παίρνοντας αφορμή από το δημοσίευμα του «ΠΑΡΟΝ» της περασμένης Κυριακής.
Όπως σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Πολύδωρας:
«Ο τίτλος του δημοσιεύματος ''Κοντά στα 120.000.000 η αρπαχτή για τους αποκωδικοποιητές'' παραπέμπει στη σκληρή πραγματικότητα.
Δηλαδή μεσούσης της οικονομικής κρίσεως, κάποιοι επωφελήθηκαν της δεσμεύσεως της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, προκειμένου να πλουτίσουν σε βάρος των Ελλήνων».
Σύμφωνα με την εκτίμηση της αγοράς, πάνω από 3.000.000 αποκωδικοποιητές θα πουληθούν και όλοι είναι εισαγόμενοι, κυρίως από την Κίνα, και η τιμή του καθενός κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50 ευρώ.
Ο κ. Πολύδωρας καλεί τον υπουργό Ανάπτυξης να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα που θέτει: «1) Τι οφέλη έχει το ελληνικό Δημόσιο από αυτήν τη δαπάνη; Δεν μπορούσε να αποφευχθεί;
2) Πόσα είναι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και ποιοι τα καρπώθηκαν;
3) Ελέγχθηκε τυχόν αισχροκέρδεια στην πώληση αποκωδικοποιητών, ειδικά τις τελευταίες ημέρες που οι πολίτες, σχεδόν σε κατάσταση πανικού, προσπαθούσαν να τους προμηθευτούν;
4) Ισχύει αυτό που λέγεται, ότι ποσοστό των χρημάτων αγοράς των αποκωδικοποιητών θα δοθεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς;
5) Ήταν απαραίτητη η πλήρης διακοπή του αναλογικού σήματος από τον Υμηττό; Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε λήψης αναλογικού σήματος από την Πάρνηθα ούτε αγοράς αποκωδικοποιητή, υπάρχει κάποια μέριμνα ή είναι ''αποκλεισμένοι'' από την πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς; Και,
6) Τι λέει για το συμβάν συγκεκριμένα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και η Αρχή Προστασίας Καταναλωτή (Συνήγορος και Γραμματεία); Επελήφθησαν του θέματος; Πρόκειται να ασχοληθούν (είναι μέσα στις αρμοδιότητές τους ή στις προτεραιότητές τους) με το φαινόμενο της ''προκλήσεως'' αναγκαστικής καταναλωτικής ζήτησης ευρύτερα'';».
(Το Παρόν της Κυριακής)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου