Βοήθεια τόσο από τη Μόσχα και το Πεκίνο, όσο και από την ΕΕ, θα λάβει η Κύπρος, σύμφωνα με τις έως τώρα ασφαλείς πληροφορίες.
Σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα βγήκε η Κύπρος για δανεισμό. Και στη Ρωσία, όπως επιβεβαίωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, αλλά και στην ΕΕ, όπως ήταν ήδη γνωστό.
"Η Ευρωπαϊκή Ενωση το εξετάζει, εμείς επίσης το εξετάζουμε", τόνισε ο Ρώσος υπουργός. Γίνεται λόγος για δάνειο ύψους 5 δις ευρώ από τη Ρωσία, την οποία σαφώς προτιμά η Λευκωσία για ευνόητους λόγους. Το επιτόκιο δανεισμού της Ρωσίας φαίνεται να είναι σημαντικά ....
πιο μικρό από το αντίστοιχο της ΕΕ. Ως γνωστόν, η Λευκωσία αναγκάστηκε να καταφύγει σε δανεισμό από τη Ρωσία ήδη από τα τέλη του 2011. Τότε, πήρε δάνειο 2,5 δις ευρώ με επιτόκιο 4,5% για 4,5 χρόνια αποπληρωμής, το οποίο έλαβε σε τρείς δόσεις μέχρι το Μάρτιο 2012.
πιο μικρό από το αντίστοιχο της ΕΕ. Ως γνωστόν, η Λευκωσία αναγκάστηκε να καταφύγει σε δανεισμό από τη Ρωσία ήδη από τα τέλη του 2011. Τότε, πήρε δάνειο 2,5 δις ευρώ με επιτόκιο 4,5% για 4,5 χρόνια αποπληρωμής, το οποίο έλαβε σε τρείς δόσεις μέχρι το Μάρτιο 2012.
Οι συζητήσεις και οι λεπτομέρειες γύρω από το νέο δάνειο δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχει καταστεί σαφές τι τελικώς θα γίνει. Ωστόσο, οικονομικοί κύκλοι στη Μόσχα εκφράζουν τη βεβαιότητα πως σε καμία περίπτωση το επιτόκιο δεν πρόκειται να ανέλθει στα ευρωπαϊκά επίπεδα του 15%! Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως "οι Ρώσοι φίλοι μας δείχνουν ότι στηρίζουν την Κύπρο". Η ρωσική "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα" αναφέρει τα λόγια του Κύπριου διαπραγματευτή, υφυπουργού Οικονομικών για θέματα Ευρώπης, Αντρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος αναγνωρίζει ότι "οι όροι των ρωσικών δανείων συμφέρουν πιο πολύ την Κύπρο".
Πράγματι, γίνεται λόγος για δανεισμό μέσα από διακυβερνητικές συμφωνίες, με όρους "προστατευτισμού" θα έλεγε κανείς, αν τους συγκρίνει με τους όρους των διεθνών αγορών δανεισμού. Η Λευκωσία, με εξαίρεση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε ορισμένες Τράπεζές της εξ αιτίας του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, έχει πολύ καλούς μακροοικονομικούς δείκτες. Πρέπει, όμως, να βρεί χρήματα για την επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών της και μάλιστα άμεσα. Η "τρόικα" δανειστών (ΕΕ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) δέχεται να παραχωρήσει δάνειο, μέσα από το γνωστό πλέον μηχανισμό στήριξης", με επαχθείς όρους ανάλογους με αυτούς της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, κ.λ.π..
Η Λευκωσία επιζητούσε δάνειο χωρίς να μπει στο μηχανισμό. Οι Ευρωπαίοι ωστόσο, είναι ανυποχώρητοι. Η όποια κίνηση της Κύπρου προς τη Ρωσία και την Κίνα προκαλούσε την οργή των Βρυξελλών, του Βερολίνου, ενώ ακούστηκαν ανεπίσημα ακόμα και «λόγια» ότι δεν θα άφηναν την Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει την προεδρία στην ΕΕ από την αρχή του Ιούλιο 2012, εφόσον επέμενε να πάρει δάνειο από τη Ρωσία. Τελικά η προεδρία ανελήφθη, οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ συνεχίζονται, και αυτό δεν εμπόδισε το Δημήτρη Χριστόφια να υποβάλλει επίσημο αίτημα και προς τη Μόσχα.
Τώρα, η Λευκωσία έχει τη δυνατότητα ελιγμών με τη βοήθεια της Ρωσίας, με την έννοια ότι μπορεί να βρεί το αναγκαίο ποσό που της χρειάζεται για να καλύψει τις υποχρεώσεις της ως το τέλος Ιουλίου, και "να κερδίσει χρόνο στις διαπραγματεύσεις της με τις Βρυξέλες", γράφει η ρωσική οικονομική εφημερίδα, "ΡΒΚ Ντέιλι".
Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα έχει η ίδια ανάγκη εξωτερικού δανεισμού, θα’λεγε κανείς ότι δεν είναι λογικό να δανειοδοτεί άλλους. Ωστόσο, όπως έλεγε οικονομικός παράγοντας, "η συνδρομή στην Κύπρο αποτελεί ξεχωριστό άρθρο στα ρωσικά κρατικά έξοδα!" Ως γνωστόν, στην Κύπρο εδρεύουν οι μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρίες της Ρωσίας, ενώ το σύνολο των επενδύσεων στη ρωσική οικονομία που έρχεται μέσω Κύπρου, ξεπερνάει τα 40 δις δολ. το χρόνο (!). Η Μόσχα έχοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα, αλλά και το γεγονός της έναρξης εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στον υποθαλάσσιο χώρο της Κύπρου, "δεν έχει κανέναν ενδοιασμό, να δώσει ξανά δάνειο. Πόσο μάλλον που το μέγεθος δεν είναι τόσο μεγάλο για το ρωσικό προϋπολογισμό και τα συναλλαγματικά αποθέματα μας", εκτιμά ο αναλυτής της "Αλφα Κάπιταλ", Βλαντίμιρ Μπράγκιν.
Ο τρόπος που διαχειρίζεται το πρόβλημα ρευστότητας και αναζήτησης διεξόδου από την κρίση η κυπριακή κυβέρνηση, μάλλον θα πρέπει να προβληματίσει και άλλες ηγεσίες ευρωπαϊκών χωρών, οι οικονομίες των οποίων βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι η κυπριακή, και βρίσκονται ήδη στη μέγγενη των "ευρωσωτήρων" και των μηχανισμών τους που γονατίζουν ολόκληρες χώρες-μέλη της ΕΕ και ρίχνουν τους λαούς στη φτώχεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου