Τι είναι ο Οργανισμός BRICS που πήρε την ονομασία του από τις χώρες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική;
Κατά την άποψη του καθηγητή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, γνωστού ειδήμονα στον τομέα της παγκόσμιας οικονομίας και του μάνατζμεντ, Γιασένγκ Χουάνγκ, «δεν πρόκειται για πολιτικό συνασπισμό, αλλά για μια προσωποποίηση της ιδέας ότι η Δύση πρέπει να πάψει πλέον να αποτελεί το κέντρο του κόσμου».
Οι Δυτικοί πολιτικοί, ούτως ή άλλως, αντιμετωπίζουν αρνητικά την προοπτική να μετατραπεί η BRICS σε ανεξάρτητη γεωπολιτική δύναμη. Ωστόσο, βλέπουν ότι στο εσωτερικό της ομάδας δεν υπάρχουν πάντα κοινά σημεία επαφής, και ότι εξαιτίας των διαφορών, συχνά δεν είναι καν δυνατή η λήψη αποφάσεων. Ειδικά σε πολύ σημαντικά θέματα. Ο πρώην πρέσβης της Ινδίας στον ΟΗΕ, Λαλίτ Μανσίνγκχ, λέγει χαρακτηριστικά γι’αυτό: «Η BRICS διαθέτει το ειδικό οικονομικό βάρος, άλλα στο εσωτερικό της υπάρχουν διαφορές σε αρκετά διεθνή θέματα. Μπορεί να κάνουν πολύ θόρυβο σε μια Διάσκεψη Κορυφής, αλλά η καθεμιά χώρα πρέπει να ζυγίζει καλά, κατά πόσο αυτό μπορεί να βλάψει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ».
Αναμφισβήτητα, τα κράτη της BRICS διαφέρουν αρκετά όσον αφορά το επίπεδο ανάπτυξης της κοινωνίας τους και την οικονομική κατάστασή τους. Εχουν επίσης, διαφορετικό ειδικό βάρος στην παγκόσμια οικονομία, ενώ μια άλλη σημαντική παράμετρος που δεν μπορεί να αγνοηθεί, είναι οι σχέσεις με τους παραδοσιακούς δυτικούς εταίρους τους. Θα πρέπει ακόμα να ληφθούν υπόψη και τα διακρατικά προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ ορισμένων εξ’αυτών. Οπως για παράδειγμα οι συνοριακές διαφορές Κίνας και Ινδίας, και η διάσταση απόψεων σχετικά με το Πακιστάν και το Θιβέτ. Εξακολουθούν τέλος, να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και σε πολύ σημαντικά διεθνή ζητήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι Κίνα και Ρωσία εναντιώθηκαν στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Συρία, το οποίο καλούσε τον Μπασάρ Άσαντ να παραιτηθεί, ενώ Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική συνέπλευσαν με αυτό.
Να σημειωθεί πως η BRICS δεν κατάφερε πέρυσι να διατυπώσει μια κοινή στάση απέναντι στην υποψηφιότητα του νέου επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώ τώρα υπάρχουν δυσκολίες και με την προώθηση ενός προσώπου κοινής αποδοχής για τη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κοινή στάση δεν επιτεύχθηκε ούτε στο θέμα των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στην Κοπεγχάγη.
Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός
Ολα αυτά τα προβλήματα, οι ηγέτες της BRICS και τα γνωρίζουν και επανειλημμένως τα έχουν εκφράσει δημοσίως. Παρόλα αυτά, η διάσκεψη κορυφής που έγινε πρόσφατα στο Νέο Δελχί έδειξε για πρώτη φορά ότι η σύγκλιση έχει ξεκινήσει και ότι στον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα κοσμογονική διαδικασία από εκείνες τις νέες δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να «ταρακουνήσουν» την πεπαλαιωμένη και άδικη παγκόσμια πολιτική και οικονομική τάξη.
Γνώμη
Είναι φανερή πλέον η ανάγκη να απαλλαγεί ο πλανήτης από το ψέμα και τον φαρισαϊσμό της αγγλοσαξωνικής πολιτικής κουλτούρας, που έχει διαποτίσει τον κόσμο
Η Διακήρυξη της Διάσκεψης Κορυφής δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η BRICS έχει περάσει στη φάση της διατύπωσης των κοινών συμφερόντων και της προετοιμασίας για κοινή δράση στη διεθνή αρένα. Μέσα από αυτήν γίνεται εμφανής η δυσαρέσκεια των κρατών-μελών της BRICS απέναντι στην πολιτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» που ακολουθεί η Δύση. Οσοι πολιτικοί κωφεύσουν σε αυτή την άποψη, θα υποπέσουν σε σοβαρό σφάλμα.
Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης δεν πέρασαν απαρατήρητα στη Δύση. Είναι ενδεικτικό ότι η εφημερίδα «Washington Post» χαρακτήρισε τη Διάσκεψη ως «αρχή μιας νέας εποχής». Καθίσταται πλέον εμφανές ότι η σύγκλιση συμφερόντων των χωρών της BRICS αποτελεί αντικειμενική πραγματικότητα. Κάτι που θα δημιουργήσει περαιτέρω στενότερους δεσμούς μεταξύ των μελών της ομάδας. Όλα δείχνουν πως θα εμφανιστεί μια συμμαχία, ικανή να διεκδικήσει μια νέα, πιο σύγχρονη και δίκαιη παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Στόχος να εκτοπιστεί το δολλάριο
Ολα δείχνουν ότι τα κράτη-μέλη της BRICS θα οδηγηθούν σε συμφωνία για κοινή δράση προς όφελος των συμφερόντων τους. Και τα συμφέροντα αυτά διατυπώθηκαν στη Διάσκεψη Κορυφής με μεγάλη σαφήνεια. Παράλληλα, οι ηγέτες της BRICS εκφράζουν με κατηγορηματικό τρόπο τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική που ακολουθείται από τη Δύση. Ειδικά στον οικονομικό τομέα. Κατά την άποψή τους, οι αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο προχωρούν με τρόπο κάθε άλλο παρά ικανοποιητικό, και χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα συμφέροντα χωρών, όπως τα κράτη-μέλη της BRICS. Γι’αυτό το λόγο λοιπόν, οι ίδιοι αποφάσισαν να προωθήσουν τη δημιουργία μιας νέας Τράπεζας, της Τράπεζας Ανάπτυξης, που θα αντισταθμίσει τις ζημιές τις οποίες προκαλεί η οικονομική πολιτική της Δύσης.
Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία φαίνεται ότι θα εμφανιστεί μια ισχυρή οικονομική δομή που θα εξυπηρετεί το διεθνές εμπόριο χωρίς τη συμμετοχή του δολαρίου.
Υπεγράφη μάλιστα, συμφωνία για το σύστημα συναλλαγών με εθνικά νομίσματα. Πρόκειται για άκρως σημαντικό βήμα, αφού έχει ως στόχο να αντικαταστήσει το δολάριο στις συναλλαγές μεταξύ των χωρών της BRICS. Να σημειωθεί πως σήμερα οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών της BRICS φτάνουν τα 230 δις. δολάρια και εκτιμάται ότι σύντομα θα αγγίξουν τα 500 δις.
Καυτή ατζέντα διεθνών ζητημάτων
Στη Διάσκεψη ετέθησαν επί τάπητος και τα σημαντικότερα διεθνή θέματα αυτής της περιόδου. Ένα από αυτά, ήταν το Ιράν και η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης εναντίον του. Απαντες βέβαια, διατύπωσαν την πλήρη αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο σενάριο. Να σημειωθεί πως Κίνα, Ινδία και Νότια Αφρική εισάγουν από το Ιράν το 12-20% των αναγκών τους σε πετρέλαιο. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σίνγκχ ήταν σαφής: «Πρέπει να αποφύγουμε τις πολιτικές αναταράξεις που αποσταθεροποιούν την παγκόσμια αγορά ενεργειακών πόρων και επηρεάζουν την κίνηση των εμπορευμάτων». Αποψή, την οποία υποστήριξε και η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντιλμά Ρούσεφ, η οποία καταδίκασε την πολιτική του εμπάργκο κατά του Ιράν και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής εναντίον του.
Με δεδομένο λοιπόν, ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου, απείλησε ότι η χώρα του θα πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, καθίσταται προφανές ότι στον κόσμο διαμορφώνονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις στην ατζέντα των σοβαρών διεθνών θεμάτων. Πολύ περισσότερο, η BRICS εδραιώνεται πλέον ως μία εναλλακτική δύναμη, απέναντι στη δυτική προσέγγιση.
Οι ηγέτες της BRICS επίσης, κατήγγειλαν τις ανισότητες που παρατηρούνται στην εκπροσώπηση Εθνών και Ηπείρων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντέντιεφ μάλιστα, σημείωσε ότι «η Μόσχα υποστηρίζει την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική ως ισχυρούς υποψήφιους για ένταξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Εκτός αυτού, απηύθυναν προειδοποίηση προς τους ΝΑΤΟϊκούς στρατηγούς, οι οποίοι κυοφορούν σχέδια βίαιων επεμβάσεων σε μια σειρά χωρών, με στόχο τις ανατροπές κυβερνήσεων. Κι’όλα αυτά, δήθεν υπό τη σημαία του ΟΗΕ
Σε αυτό το πλαίσιο, ως ήταν αναμενόμενο, συζητήθηκε και η κατάσταση στη Συρία. «Θεωρούμε πολύ σημαντικό -ανέφερε ο Ντ.Μεντβέντιεφ- να μην επιτραπεί εξωτερική ανάμιξη στις υποθέσεις της Συρίας, να δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση να ξεκινήσουν επιτέλους τον διάλογο, χωρίς αυτός να διακοπεί, ή πολύ περισσότερο χωρίς να θεωρηθεί εξαρχής καταδικασμένος σε αποτυχία, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κυρίαρχη λογική στη Δύση ότι η μόνη λύση είναι η στρατιωτική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου