Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε σήμερα στη βασίλισσα Βεατρίκη την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνηση μειοψηφίας ανοίγοντας το δρόμο για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, μετά τη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την επιβολή μέτρων λιτότητας το Σάββατο.
«Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε στις 23 Απριλίου 2010 στην Αυτού Μεγαλειότητα την βασίλισσα την παραίτηση όλων των υπουργών και των υφυπουργών με άμεση ισχύ», αναφέρει η ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου της κυβέρνησης.
Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν στις 5 Μαρτίου διεκόπησαν το Σάββατο όταν ο κοινοβουλευτικός σύμμαχος του Ρούτε στην κυβέρνηση μειοψηφίας, το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκερτ Βίλντερς, εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Πριν αναχωρήσει για το παλάτι και τη συνάντησή του με τη Βασίλισσα, ο κύριος Ρούτε δήλωσε πως όλοι πρέπει πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δείξουν ότι η χώρα μπορεί να καταρτίσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό και να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματά της.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών δεν μπορούν να στηθούν πρόωρες κάλπες πριν από τον Ιούλιο το νωρίτερο, ενώ το πιθανότερο είναι πως οι εκλογές θα διεξαχθούν μετά το πέρας των παραδοσιακών καλοκαιρινών διακοπών.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κατέστησε σαφές πως η Ολλανδία πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της. «Θεωρούμε πως οι ολλανδικές αρχές θα βρουν μια λύση που θα διασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα στη χώρα, όπως και την διατήρηση των συμφερόντων του ολλανδικού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Μπαρόζο. Για να καταλήξει λέγοντας πως είναι πεπεισμένος ότι ακόμα και τώρα μπορεί να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε στην ολλανδική πολιτική σκηνή.
Ουσιαστικά η ολλανδική κυβέρνηση κατέρρευσε το Σαββατοκύριακο. Ο κυβερνητικός, κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε δεν συμφώνησε σε μέτρα λιτότητας (ύψους 14-16 εκατ. ευρώ για να καταπολεμηθεί το έλλειμμα της χώρας) με τον σύμμαχό του Γκερτ Βίλντερς.
Σαν αποτέλεσμα, για να καταφέρει η κυβέρνηση να περάσει τα σκληρά μέτρα, θα χρειαστεί να ζητήσει την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Επιπλέον, λόγω των εξελίξεων, αμφισβητείται το κατά πόσο, στο μέλλον, η Ολλανδία θα στηρίξει μέτρα της ευρωζώνης κατά της κρίσης.
Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Maurice de Hond, η οποία αναφέρεται στο Reuters, η Ολλανδία παραμένει διαιρεμένη πολιτικά. Η δημοσκόπηση κατέδειξε πως δύσκολα θα μπορούσε να δημιουργηθεί νέος συνασπισμός σύντομα, ότι ο Wilders χάνει έδαφος ενώ, ταυτόχρονα, μοιάζει να ανεβαίνει η δημοτικότητα του κ. Ρούτε.
Δυστυχώς, η παρούσα δυναμική δημιουργεί ζοφερό σκηνικό και στις χρηματαγορές, ειδικότερα, λόγω της ασταθούς κατάστασης σε Γαλλία και Ολλανδία, αλλά και ευρύτερα στην ευρωζώνη.
Σε πτώση το ολλανδικό χρηματιστήριο. Οι δραματικές αυτές εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας αντικατοπτρίζονται και στην χρηματαγορά. Ο δείκτης AEX παρουσίασε πτώση σχεδόν 8 μονάδων, με «βουτιά» της τάξης του 2,53%.
Ο Joshua Raymond της City Index επιβεβαίωσε πως οι επενδυτές είναι «μαζεμένοι» εξαιτίας της αποτυχίας συμφωνίας για τα μέτρα λιτότητας: «Για μια ακόμα φορά, ο πολιτικός αναβρασμός, σε συνδυασμό με την κρίση στην ευρωζώνη απειλούν να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές…».
Εκτός από τον Raymond και ο Martin van Vliet της ING συμφώνησε, όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Guardian ότι, «η κρίση της ευρωζώνης παραμένει σε δύσκολη κατάσταση» και παρόλο που στόχος είναι τα καλύτερα επίπεδα ανάπτυξης μέσα στο δεύτερο μισό του 2012, «όλα μιλούν για παρατεταμένη ύφεση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου