Ρεπορτάζ : Ανδρέας Κούτρας
(από τον Τύπο της Κυριακής)
Η συμφωνία της δωρεάν παραχώρησης των 400 αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams και των 700 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού μεταφράζεται σε ένα πανίσχυρο τείχος προστασίας των ελληνικών συνόρων. Αρκεί βέβαια να...
υλοποιηθεί, καθώς τα αναχώματα που πρέπει να ξεπεραστούν είναι ακόμη αρκετά. Από το αν μπορεί ο ελληνικός στρατός να συντηρήσει και να υποστηρίξει το νεοεισερχόμενο τύπο αρμάτων, έως να ξεπεραστούν πλήρως τα εμπόδια που βάζουν τα «λόμπι» των εξοπλισμών που αντιτίθενται σε αυτή τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, η οποία βέβαια δεν είναι χωρίς ανταλλάγματα.
Η παραχώρηση του μεταχειρισμένου αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ είναι ίσως η μεγαλύτερη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Κατά την επίσκεψη δε του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Λίον Πανέτα, διαφάνηκε πώς οι Αμερικανοί προτίθενται να «ενισχύσουν» τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και με νέα οπλικά συστήματα τα οποία θα αποσύρουν τα επόμενα χρόνια.
Είδηση που χαροποιεί ιδιαίτερα κυρίως τη στρατιωτική ηγεσία της χώρα μας, καθώς δεδομένης της οικονομικής κρίσης είναι αδύνατο να προχωρήσουμε μεσοπρόθεσμα σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Υπάρχουν βέβαια και στρατιωτικοί που εμφανίζονται επιφυλακτικοί, αναμένοντας να λάβει «σάρκα και οστά» η συμφωνία. Και αυτό γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η τεχνικοοικονομική μελέτη του ΓΕΣ για την ένταξη των Abrams. Η «ακτινογραφία» δηλαδή του κόστους συντήρησης και υποστήριξης των αρμάτων μάχης.
Σε περίπτωση πάντως που όλα εξελιχθούν ομαλά και τα 400 Abrams φτάσουν μαζί με τα περίπου 700 M-113 στην Ελλάδα, τότε δημιουργείται στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά μία τεράστια δύναμη πυρός, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Αμέσως θα γίνει απόσυρση των απαρχαιωμένων M-48A5 Molf (τα έχουμε από αρχές της δεκαετίας του 1970) και των Μ-60 από τα ελληνικά νησιά και στη θέση τους θα μεταφερθούν από τον Εβρο τα Leopard 1A5. Στα σύνορα του Εβρου και γενικά στην ηπειρωτική Ελλάδα θέση μάχης θα πάρουν τα M1A1 Abrams, μαζί με τα Leopard 2A4 και τα ολοκαίνουρια Leopard 2A6HEL. Ολα αυτά τα άρματα που θα διαθέτει ο ελληνικός στρατός θα έχουν ομοιοτυπία πυροβόλου, αυτό των 120 χιλιοστών. Το Μ-113 θα είναι το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού για τις επιχειρήσεις.
Η εξέλιξη αυτή είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στην Τουρκία. Προς το παρόν, πάντως, δημιουργεί στο γερμανικό «λόμπι», που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χάσει το μονοπώλιο των Leopard στην ελληνική αγορά και την προώθηση των μεταχειρισμένων Marder σε τιμές καινούργιων, με το δήθεν επιχείρημα ότι έτσι θα σωθεί και η ΕΛΒΟ που θα αναλάμβανε την αναβάθμιση τους. Οι κραδασμοί στη γερμανική αγορά από την είσοδο των αμερικανικών αρμάτων μάχης στον ελληνικό στρατό διαφάνηκαν μήνες πριν, με δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο, στην κατεύθυνση ότι «οι Ελληνες αγοράζουν όπλα με τα χρήματα που εμείς τους δανείζουμε».
Είναι βέβαιο ότι οι πιέσεις στην Ελλάδα να μην προχωρήσουν στην απόκτηση των αμερικανικών αρμάτων μάχης θα συνεχισθούν μέχρι τέλους, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για τους Γερμανούς. Αυτή τη φορά στον τομέα των πυρομαχικών. Η γερμανική Rheinmetall θα αποκτήσει ανταγωνιστή με μεγάλες αξιώσεις στην προμήθεια του ελληνικού στρατού με βλήματα των 120 χιλιοστών που ακούει στο όνομα ATK (αμερικανική εταιρία).
Δυσαρεστημένοι από τη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ εμφανίζονται και οι Ρώσοι, καθώς πίστευαν ότι αν η χώρα μας ξεπερνούσε τα οικονομικά προβλήματα θα υλοποιούνταν η διακρατική συμφωνία για την προμήθεια των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού BMP-3. Μία προμήθεια που «κατέρρευσε» κυρίως λόγω του υψηλού κόστους, το οποίο έφθανε τα 1,7 δισ. ευρώ για 450 τεθωρακισμένα οχήματα. Με τη δωρεά των αμερικανικών M-113 μπαίνει τέλος και στην προμήθεια των ρωσικών BMP-3.
Κερδισμένες οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες
ΠΕΡΑΝ των δυσαρεστημένων υπάρχουν και αυτοί που χαίρονται από την αμερικανική παραχώρηση. Είναι οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες που θα εμπλακούν στη συντήρηση και επισκευή των Abrams και των Μ-113. Επιτροπή του ΓΕΣ που εστάλη στις ΗΠΑ, αξιολόγησε ως επιχειρησιακά 300 άρματα μάχης. Τα υπόλοιπα 100 θα πρέπει να επισκευαστούν πριν αναλάβουν δράση, ενώ ενόσω το σύνολο του αμυντικού υλικού θα βρίσκεται στην υπηρεσία του ελληνικού στρατού, πάντα θα υπάρχει η ανάγκη της συντήρησης.
Οι Αμερικανοί, πέραν του ότι με τη δωρεά μπαίνουν σε έναν «άβατο» γι’ αυτούς τομέα, θα κερδίσουν ταυτόχρονα μέρος της πίτας των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης (με την ATK) και θα εισπράττουν από την πώληση ανταλλακτικών για τη συντήρηση τόσο των Abrams όσο και των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι προωθούν τα δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου συσφίγγοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους με την Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αναπτύξουν αντιπυραυλική ασπίδα στην περιοχή των Βαλκανίων (στην οποία ήδη έχουμε πει ότι θα συνδράμουμε με αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot), ενώ η αξιοποίηση των φυσικών πόρων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιριών κολοσσών στην εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η πρόσφατη αεροναυτική-ανθυποβρυχιακή άσκηση «Noble Dina» στην ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν είναι άσχετη από το θέμα της ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου