31/1/12

Οι μάνατζερ που έστειλαν το χαράτσι των ακινήτων στην Ελβετία


Μετά το «λουκέτο» ήρθαν και οι αποκαλύψεις για τους δύο μάνατζερ, του 33χρονου Αριστείδη Φλώρου της Energa και του 31χρονου Βασίλη Μηλιώνη της Hellas Power, οι οποίοι «άλλαξαν τα φώτα» στο κράτος στέλνοντας τα χρήματα που εισέπρατταν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μαζί με το χαράτσι των πολιτών στην Ελβετία, με αποτέλεσμα η ζημιά που υπέστησαν το Δημόσιο και η ΔΕΗ μπορεί να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ!
Τι έκαναν οι δύο εταιρείες; Απλώς εισέπρατταν τους λογαριασμούς, τα χαράτσια των πολιτών, αλλά δεν απέδιδαν ως όφειλαν με βάση την κείμενη νομοθεσία! Για πόσο διάστημα; Τουλάχιστον από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και είχε γίνει η πρώτη κλήση τους για εξηγήσεις από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το «Πρώτο Θέμα» απολύτως αρμόδια πηγή του τομέα της ενέργειας εκτιμά ότι το μέγεθος της ζημίας το έχουν υποστεί τα συμφέροντα των ίδιων των φορολογουμένων, αφού τα λεφτά αυτά λείπουν από τα ταμεία του Δημοσίου (χαράτσι για τα ακίνητα), τη ΔΕΗ (το κράτος έχει το 51%) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) που τελεί υπό δημόσιο έλεγχο, την ώρα που η Energa και η Hellas Power τα έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Το ποσό για το ειδικό τέλος ακινήτων υπολογίζεται τουλάχιστον σε 120 εκατ. ευρώ και οι δύο εταιρείες, που ελέγχονται πλέον από ένα… ρωσοαραβικό fund, τη Worldwide Energy, λένε ότι θα τα αποδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το φέσι προς τη ΔΕΗ είναι σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εισπραχθεί από τους πελάτες μέσω των λογαριασμών ως κόστη χρήσης του δικτύου και ως υποχρεώσεις κοινής ωφελείας.
Προς, δε, τον ΔΕΣΜΗΕ τα χρέη είναι περίπου 120 εκατ. ευρώ (επίσης έχουν εισπραχθεί, μέσω των λογαριασμών, ως τέλος ΑΠΕ).

iefimerida
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για τους λόγους αυτούς Εισαγγελική κλήση σε 18 πρόσωπα για την υπόθεση Energa - Hellas Power Οι δύο εταιρείες εισέπρατταν από τους καταναλωτές το τίμημα, για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και το κατέθεταν αντί για τον ΔΕΣΜΗΕ σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Την νέα παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκαλούν τα όσα έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση των εταιρειών Energa - Hellas Power.

Οι εταιρείες αυτές, όπως προέκυψε από την έρευνα της Αρχής για την Καταπολέμηση του Βρώμικου Χρήματος, εισέπρατταν από τους καταναλωτές το τίμημα, για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αντί να αποδίδουν τα απαιτούμενα ποσά στον ΔΕΣΜΗΕ κατέθεταν τα χρήματα αυτά σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και σε άλλες χώρες.

Έτσι, η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου κάλεσε με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη κακουργηματικών αδικημάτων 18 πρόσωπα.

Η εισαγγελική κλήση είναι για την ερχόμενη Πέμπτη και οι κληθέντες σε ανωμοτί κατάθεση καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τα αδικήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το αδίκημα της απιστίας αφορά σε κρατικούς λειτουργούς και σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ανάμεσα στους κληθέντες είναι και υπάλληλοι υπηρεσιών και φορέων, που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Το ζητούμενο είναι εάν σε αυτά τα 18 άτομα περιλαμβάνονται και οι πρώην μεγαλομέτοχοι των δύο εταιρειών, οι οποίες φέρονται να εξαγοράστηκαν από το World Wide Energy Fund. Το συνολικό ποσό, που κατατέθηκε εκτός Ελλάδος φαίνεται ότι ξεπερνά τα 120 εκ ευρώ και ήδη η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει δεσμεύσει τραπεζικούς
λογαριασμούς.

Επιπλέον, οι εταιρείες αυτές έχουν διαγραφεί από το μητρώο της Χονδρεμπορικής αγοράς με απόφαση του ΔΕΣΜΗΕ και της ΡΑΕ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...