Το ενδιαφέρον
Κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας θα έχουν πρωτίστως επιχειρηματικές επαφές, ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχουν συνάντηση και με το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής. Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ πάντως δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο σε σχέση με τις πληροφορίες αυτές. Αν και είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για απτό ενδιαφέρον, οι πληροφορίες θέλουν τους ισραηλινούς να εστιάζουν στην περιοχή της Κρήτης και να μην έχουν στην ατζέντα τους άλλες περιοχές όπως το Κατάκολο, ο Πατραϊκός ή τα Ιωάννινα, δηλαδή για τις περιοχές όπου υπάρχει εν εξελίξει διαδικασία για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης.
Ποια είναι
H Avner Oil είναι η εταιρεία που μαζί με την Delek Drilling, εντόπισαν το 1999 και το 2000 τα πρώτα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ισραηλινών ακτών, (Noa και Mari – B). Το 2009 το ίδιο σχήμα εντόπισε το ακόμη μεγαλύτερο κοίτασμα Tamar, που θεωρείται ισομεγέθες με το κοίτασμα της Αφροδίτης. Η σημαντικότερη συμμετοχή της εταιρείας πάντως είναι στην κοινοπραξία του Λεβιάθαν όπου κατέχει το 22,67%, όπως και η Delek Drilling ( το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζονται η Noble Energy 39,66% και Ratio Oil Exploration 15%) . Η Avner Oil Exploration είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.
Noble Energy
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο μητρικός όμιλος της Avner, Delek είναι συνέταιρος με την αμερικανική εταιρεία Noble Energy σχεδόν σε όλα τα επιβεβαιωμένα και μη, κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Το μοναδικό κοίτασμα στο οποίο δε μετέχουν οι ισραηλινοί είναι το περίφημο οικόπεδο 12 της Κύπρου, στο οποίο μοναδικός διαχειριστής είναι η Noble. Εκείνο που ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι οι δύο όμιλοι πέρα από τις συνεργασίες έχουν ακόμη πιο στενή διασύνδεση καθώς η Delek είναι από τους μεγάλους… μικρομετόχους της Noble Energy διαθέτοντας ποσοστό που ξεπερνά το 5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της αμερικανικής εταιρείας.
Οι μυθικές εκτιμήσεις
Το τελευταίο διάστημα έχουν διατυπωθεί αρκετές εκτιμήσεις σε σχέση με το δυναμικό σε Υ/Α της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα της Κρήτης. Μεγαλύτερη δημοσιότητα έχουν πάρει οι αναλύσεις του ομότιμου καθηγητή του πανεπιστημίου της Κρήτης Α. Φώσκολου ο οποίος έχει μιλήσει για πιθανό δυναμικό 20 τρις κυβικά μέτρα στην ευρύτερη περιοχή, όταν τα συνολικά αποδεδειγμένα αποθέματα της Ρωσίας φτάνουν τα 47 τρις κυβικά μέτρα. Στην Αν. Μεσόγειο τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα είναι 2,7 τρις κυβικά μέτρα (Αίγυπτος, Ισραήλ και Κύπρος).
Η μελέτη του κ. Φώσκολου ειδικότερα για τις περιοχές νοτίως της Κρήτης, αναφέρει ότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα εντοπισμού 3 έως 5 τρις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε τρεις λεκάνες, του Ηροδότου, στα νοτιανατολικά, της Πλακιάς/ Τυμπάκι στα νότια και της Γαύδου στα νοτιοδυτικά.
http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/12732eef-f95e-4467-b706-7224181f4512
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου