Μετά την στήριξη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σε όσα είναι απαραίτητα, ο πολίτης πρέπει να αποφασίσει αν θα ανήκουμε στην "ομάδα" της Ευρώπης, της ευρωζώνης και του ευρώ, ή αν θα επιστρέψουμε στην δραχμή και την Ελλάδα του '50 και του '60, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Ανέφερε ότι ανάλογες απαντήσεις πρέπει να δώσει ο πολίτης και στο αν είναι υπεύθυνο να χρωστά η χώρα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ή να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος κατά το ποσό αυτό, και επίσης αν είναι υπεύθυνο και ωφέλιμο η τάση του χρέους να είναι προς το 120% του ΑΕΠ ή προς το 240% του ΑΕΠ.
Η απάντηση στο αν όλα αυτά θα διατηρηθούν ή θα ανατραπούν πρέπει να δοθεί, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι στις εκλογές ο λαός θα αποφασίσει ποιος εγγυάται την πορεία του τόπου.
Ανέφερε ότι ανάλογες απαντήσεις πρέπει να δώσει ο πολίτης και στο αν είναι υπεύθυνο να χρωστά η χώρα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ή να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος κατά το ποσό αυτό, και επίσης αν είναι υπεύθυνο και ωφέλιμο η τάση του χρέους να είναι προς το 120% του ΑΕΠ ή προς το 240% του ΑΕΠ.
Η απάντηση στο αν όλα αυτά θα διατηρηθούν ή θα ανατραπούν πρέπει να δοθεί, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι στις εκλογές ο λαός θα αποφασίσει ποιος εγγυάται την πορεία του τόπου.
Πρόσθεσε ότι όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι δημοκρατικά εκτονωτικά και λυτρωτικά και υπογράμμισε ότι "πρέπει να επέλθει η κάθαρση του δράματος".
Είπε ότι μεσολαβεί ένα διάστημα τριών μηνών για την εφαρμογή ενός σχεδίου διάσωσης και ανασυγκρότησης της χώρας, ώστε να δοθεί η 6η δόση και να σχεδιαστούν το νέο πρόγραμμα, το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα καθώς, να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2012 και να διαμορφωθεί και το νέο πρόγραμμα PSI.
Αναφερόμενος στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτή ψήφισε μέτρα αναγκαία για τη διάσωση της χώρας και έχει την τιμή και την ευθύνη ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους που ταλανίζει επί δεκαετίες τη χώρα, κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
"Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια νέα ευκαιρία και μπορούμε να την θεσμοθετήσουμε εμείς", είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι "υπάρχουν συμφέροντα που θίγονται από την μείωση του δημοσίου χρέους".
Επισήμανε ότι το δημόσιο χρέος είναι πέραν της ονομαστικής του αξίας και το ετήσιο βάρος εξυπηρέτησής του και πρόσθεσε πως ότι κερδηθεί από την μείωση εξυπηρέτησης των τόκων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να θωρακιστούν μισθοί και συντάξεις.
Σε ό,τι αφορά μια σειρά ερωτημάτων που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο, ο κ. Βενιζέλος είπε κατ' αρχήν ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι προδήλως καλή. Αναφορικά με τον χρόνο σύναψης αυτής της συμφωνίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες καθώς, τώρα αποδείξαμε την ικανότητά μας στην δημοσιονομική προσαρμογή μιας και είμαστε στις "παραμονές" πλεονασμάτων.
Η κατανομή είναι δίκαιη, καθώς εμείς αναλαμβάνουμε το πρόβλημα του ελλείμματος και οι εταίροι μας το ζήτημα του χρέους, προσφέροντας και 30 δισεκατομμύρια για εξαγορά χρέους, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Αναφερόμενος στις τράπεζες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει αλλοίωση του χαρακτήρα τους αλλά διαφανή εξυπηρέτηση της κοινωνίας.
Απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα αν η Ελλάδα ζητούσε μια τέτοια συμφωνία, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ελλάδα δεν ήθελε μονομερή ενέργεια από την πλευρά της, ενώ τώρα η συμφωνία είναι συλλογική, συμφωνημένη και εντός ευρώ.
Επίσης ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η ΝΔ, που επικρίνει την κυβέρνηση για τη συμφωνία, ξεχνά το 15,7% του ελλείμματος το 2009, καθώς και το ότι το αρνητικό πρόσημο στην ύφεση -3,2% ξεκίνησε το 2009 και όχι το 2010, ενώ αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν να αρνείται αυτή τη συμφωνία για λόγους μικροψυχίας και μικροκομματικούς.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα σκληρά μέτρα τα έχει ψηφίσει η ΚΟ και τόνισε ότι οι προϋπολογισμοί του 2011 και του 2012 πρέπει να εκτελεστούν. "Το καλοκαίρι του 2012 θα δούμε τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
"Η Ελλάδα έχει την κυριότητα της διαδικασίας και την ευθύνη των αποφάσεων", είπε ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στο ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, ενώ επικαλούμενος κείμενο 19 σελίδων που απέστειλε η Ιταλία προς την ΕΕ ανέφερε ότι "η Ιταλία, που είναι η 6η χώρα του G7 και η τρίτη οικονομία της ευρωζώνης προτείνει παρόμοιο με το ελληνικό μνημόνιο".
Οξύνοντας την κριτική του προς την αντιπολίτευση στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι ψεύδονται όσοι νομίζουν ότι θα αλλάξουν τον συσχετισμό των δυνάμεων και θα προχωρήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για "αυτούς που μένουν σιωπηλοί ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα".
Καταλήγοντας είπε ότι στην χώρα μας έχει παραβιαστεί η κοινή λογική και έχουμε απολέσει την ικανότητα συνεννόησης, τονίζοντας ότι όσα πρότεινε ο πρωθυπουργός συνιστούν μια διαδικασία δημοκρατικά εκτονωτική και λειτουργική και ταυτόχρονα μια ευκαιρία να "ξαναγνωριστούμε" ως έθνος και να οργανώσουμε την φυγή προς τα μπρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου