30/10/11

Άστοχες δηλώσεις Παπανδρέου για Κρήτη και Αραβική Άνοιξη

Μιλώντας στην διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιείται στον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προέβη στο εξής σχόλιο σχετικά με την Κρήτη και την Αραβική Άνοιξη:
«Η Κρήτη θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Έχει ιστορικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και επιθυμεί να τους διευρύνει και να τους ενισχύσει». Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλό θα ήταν να θυμάται ότι η Κρήτη είναι απλώς ένα ελληνικό νησί και όχι ανεξάρτητο κράτος ώστε να μπορεί να ασκεί δική της εξωτερική πολιτική σε σχέση με οποιονδήποτε Άραβα, Ισραηλινό, Κενυάτη ή Ζουλού. Και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μιας χώρας οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικές, ενώ απαντήσεις του είδους… είναι προφανές το τι εννοεί, απλά δεν είναι επαρκείς. Κι εμείς αντιλαμβανόμαστε μια χαρά το τι εννοούσε λογικά, απλώς επισημαίνουμε ότι η αποκαλούμενη ως διπλωματική γλώσσα είναι μια πολύ πιο πολύπλοκη υπόθεση από ότι η καθημερινή συζήτηση μεταξύ δυο ατόμων, φίλων ή μη…
Και το διευκρινίζουμε καθότι το παράνομο πρακτορείο ειδήσεων στα κατεχόμενα της Κύπρου, προσπαθεί επί πολλά έτη να πείσει το διεθνές ακροατήριο ότι υφίσταται σοβαρό θέμα και «κίνημα» ανεξαρτητοποίησης της Κρήτης. Κατά συνέπεια, οι πολιτικοί καλό θα ήταν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις δηλώσεις τους…
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ζήτησε επίσης από όλους τους εκπροσώπους αραβικών χωρών που πήραν μέρος στην διάσκεψη της Κρήτης, να δημιουργήσουν θεσμούς που θα διασφαλίσουν τη μόνιμη μετάβαση στη Δημοκρατία.
Προφανώς ξέχασε ότι ο ίδιος μερικούς μήνες πριν υπερτόνιζε τους «άρρηκτους δεσμούς φιλίας με τον Καντάφι», ή τον επίσης σοσιαλιστή Μουμπάρακ. Εκτός κι αν θεώρησε ως κίνηση που προάγει τη Δημοκρατία τον σοδομισμό του ετοιμοθάνατου Καντάφι με μαχαίρι, από τους «δημοκράτες» της Λιβύης.
Υπάρχει βέβαια και η απλή εξήγηση – όπως πάντα – το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμούσε να στρώσει το δρόμο στον νέο ιδιοκτήτη της ομάδας του Παναθηναϊκού και μέλος της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας, Σουλτάν (και καμιά δεκαριά ακόμη ονόματα πριν το αλ Σαούντ), ο οποίος θρυλείται ότι έχει βάλει στο μάτι αεροδρόμιο στην Κρήτη διαθέτοντας και επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο έχει ήδη υποβάλλει…

ΕΤΣΙ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (26 Οκτωβρίου 1912)


ΕΤΣΙ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
26 Οκτωβρίου 1912

 Κωνσταντίνος Ε. Νούσκας
Υποστράτηγος Ε. Α.

     ΣΤΙΣ 5 Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο, κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αρχίζουν οι εχθροπραξίες σ' όλα τα μέτωπα.
Ο Ελληνικός Στρατός με Αρχιστράτηγο τον Διάδοχο Κωνσταντίνο, εξορμά από την Μέλουνε προς το Σαραντάπορο, δίδει εκεί σκληρές μάχες, ανατρέπει τους Τούρκους και αφού καταλαμβάνει πολλές πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας κατευθύνεται προς Βορρά, εκεί όπου πρωτάρχισε ο Μακεδονικός αγώνας, εκεί οπού υπήρχε συμπαγής Ελληνισμός, προς το Ελληνικότατο Μοναστήρι και την Ελληνική Πελαγωνία.
Ο Πρωθυπουργός όμως της Ελλάδος Ελευθέριος Βενιζέλος, την ίδια στιγμή είχε ανησυχητικές πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, για τον Βουλγαρικό στρατό. Οι Βούλγαροι κινούνταν χωρίς να συναντήσουν σοβαρή τουρκική αντίσταση, ακάθεκτοι προς τη Θεσσαλονίκη.

26/10/11

Σοφια Βεμπο - Παιδια της Ελλαδος παιδια 28.10.1940 αφιερωμα

ΒΑΖΕΙ Ο ΝΤΟΥΤΣΕ ΤΗ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ (English Subtitles) 1941

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Σενάρια για φορολόγηση των καταθέσεων του εξωτερικού μέχρι 40% ή 45% με βάσει τις διατάξεις του νόμου για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος για όσους έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού ποσά πάνω από 100000€ και τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από το πόθεν έσχες τους( δεν έχουν δηλωθεί με τις ατομικές τους δηλώσεις στην εφορία ).
Οι φορολογούμενοι που δικαιολογούν τις καταθέσεις των στο εξωτερικό με βάση το πόθεν έσχες τους(προέρχονται από εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί, έχουν δηλωθεί στην φετινή τους δήλωση στο κωδικό 029& 030 και έχει αποδοθεί ο φόρος 10% για τους τόκους των καταθέσεων αυτών) δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα καθότι η εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό δεν απαγορεύεται με βάση την αρχή της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ Κ.Β.Σ.





Σηµαντικές αλλαγές στις ποινές της Εφορίας που αφορούν παραβάσεις από τις επιχειρήσεις αλλά και τους απλούς πολίτες, αλλαγή του τρόπου συµβιβασµού και κλείσιµο υποθέσεων προστίµων που εκκρεµούν στα δικαστήρια επιφέρει το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που καταργεί* τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και εισάγει στη θέση του τους Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών. «Το Βήµα της Κυριακής» παρουσιάζει σήµερα κατ’ αποκλειστικότητα τα νέα πρόστιµα για παραβάσεις των Κανόνων Απεικόνισης Συναλλαγών µε αντικειµενικό σύστηµα. Στο νοµοσχέδιο προβλέπεται ανατροπή στον τρόπο συµβιβασµού και πληρωµής των προστίµων. Με βάση αυτά που ισχύουν σήµερα, αν για παράδειγµα επιβληθεί σε κάποιον πρόστιµο για φορολογικές παραβάσεις 10.000 ευρώ, µπορεί να συµβιβαστεί στο ποσό των 3.300 ευρώ και να πληρώσει το τελικό αυτό πρόστιµο σε δόσεις. Με το νέο σύστηµα το ίδιο πρόστιµο µειώνεται κατά 60% στην εφάπαξ πληρωµή και 40% αν καταβληθεί σε δόσεις, αλλά το νέο στοιχείο είναι ότι αν δεν πληρώσει κάποιος το τελικό ποσό, χάνει την έκπτωση και βεβαιώνεται στην ουσία όλο το ποσό του προστίµου, δηλαδή το 100%. Να σηµειωθεί ότι παλαιότερα ήταν σύνηθες το φαινόµενο κάποιος να συµβιβαστεί, να µειωθεί το πρόστιµό του στο 1/3 και µετά ποτέ να µην πληρώσει την οφειλή. Αυτό σταµατάει µε το νέο σύστηµα προκειµένου να αναγκάσει τους παραβάτες να πληρώνουν τα πρόστιµα. Έτσι τουλάχιστον ελπίζει ότι θα συµβεί το υπουργείο Οικονοµικών.......................

* ΣΧΟΛΙΟ

Ο Κ.Β.Σ ουσιαστικά δεν καταργείται αλλά αναθεωρείται σε αρκετά σημεία του ήτοι:

1) Μειώνονται αρκετά τα πρόστιμα

2) Αλλάζουν οι διατάξεις για το κύρος των βιβλίων ( Οι εκάστοτε παραβάσεις θα προστίθενται σαν λογιστικές διαφορές με μικρή προσαύξηση των ακαθαρίστων εσόδων)

3) Καταργούνται οι Θεωρήσεις των Βιβλίων (πλην προσθέτων).

Συνεπώς δεν θα εκτυπώνονται και τα δεδομένα των θα φυλάσσονται μόνο σε ηλεκτρομαγνητικά μέσα.

4) Δεν υπάρχει υποχρέωση για σύνταξη του Ισοζυγίου Γενικού -Αναλυτικών Καθολικών και της Μηνιαίας Κατάστασης για τα βιβλία Β' κατηγορίας.

5) Καταργείται το Βιβλίο Παραγωγής-Κοστολογίου.

6) Όποιος εφαρμόζει την ομάδα 9 σε μηνιαία βάση απαλλάσσεται της τήρησης του βιβλίου αποθήκης

Οι αναθεωρημένες διατάξεις του μεταφέρονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Δείτε το άρθρο του Βήματος της Κυριακής.http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=426486&h1=true

25/10/11

Οι Γερμανοί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Επιβολή επιτροπείας στη χώρα μας από τους δανειστές της -πιθανόν μέσω σημαντικής ενίσχυσης των εξουσιών της Ομάδας Δράσης υπό τον Γερμανό Χορστ Ράιχενμπαχ- και συνθήκες ασφυξίας σε όλη την οικονομία είναι το πανάκριβο «αντίτιμο» για το μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους που δρομολογούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως όλα δείχνουν. Ακόμα σκληρότερη λιτότητα, επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάγκη σημαντικής στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων και έλλειψη ρευστότητας θα είναι τα κυριότερα επιμέρους συμπτώματα που θα παρουσιάσει ο «Ελληνας ασθενής» ύστερα από μια τέτοια εξέλιξη.
Η επιβολή καθεστώτος πλήρους εποπτείας, με επιτρόπους-«γκαουλάιτερ» σε όλες τις κομβικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού αποτελεί εδώ και μήνες αναπόσπαστο τμήμα του «σχεδίου Β» για την Ελλάδα το οποίο επεξεργάζονταν πολιτικοί και τεχνοκράτες στη Γερμανία. Έχει εκφραστεί ήδη ανοιχτά από τα πλέον επίσημα χείλη.
Το σχέδιο που πήρε την οριστική του μορφή στις 13 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, αναφέρει ρητώς ότι τη Ελλάδα θα …αναλάβει ένα τριπλό σχήμα που περιλαμβάνει μια Ομάδα Εποπτείας, ένα Συντονιστικό Οργανο που θα βρίσκεται στο πλάι του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς και ομάδες των τεχνοκρατών που θα εγκατασταθούν στα υπουργεία.
Από το Έθνος - κλικ γιά μεγέθυνση
Την υψηλή εποπτεία του ελέγχου της εξουσίας θα έχει ένα υπερεθνικό όργανο στις Βρυξέλλες, πλαισιωμένο από 120 τεχνοκράτες (επιπλέον 80 της task force εργάζονται ήδη στην Αθήνα). Επικεφαλής της Ομάδας Επιτροπείας θα είναι ο Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος θα έχει τον πρώτο λόγο έναντι του εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας. Σε αυτή θα μετέχουν όλες οι δανείστριες χώρες με εκπροσώπους τους καθώς και η Ελλάδα σε επίπεδο υφυπουργού και εμπειρογνωμόνων αλλά με περιορισμένη εκπροσώπηση. Οι συνεδριάσεις της Ομάδας Επιτροπείας έχουν ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή των: ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Τράπεζας Επενδύσεων, Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ολι Ρεν), υψηλών αξιωματούχων όλων των χωρών που προσφέρουν τεχνική βοήθεια, καθώς και της ελληνικής αντιπροσωπείας (2-3 άτομα), της οποίας ηγείται ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης, υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ συμμετέχει και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργος Γληνός.
Την περασμένη Τρίτη η Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών, ανέφερε ότι μπορεί να φανταστεί ένα είδος «μόνιμης Τρόικας» στις υπερχρεωμένες χώρες. Αμέσως μετά συνεργάτες της Γερμανίδας καγκελαρίου σημείωσαν πως ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας χρειάζεται «μόνιμη Τρόικα» για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, ενώ προχθές γερμανική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Απαιτείται πιο μόνιμη εποπτεία για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα».
Η συνταγή αυτή υποστηρίζεται επίσης από την Ολλανδία (σχετικές δηλώσεις έχει κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ), τη Φινλανδία και την Αυστρία, ενώ δεν άργησε να επικροτηθεί και από τις Βρυξέλλες, με το επιχείρημα ότι «είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα θα πιάσουν τόπο» και ότι «κατέστη επιβεβλημένη ως λύση, εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης.
Το βάρος της υλοποίησης του σχεδίου αυτού θα κληθεί να σηκώσει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος στην περίπτωση αυτή θα πλαισιωθεί από εκατοντάδες Ευρωπαίους τεχνοκράτες και, αντί να περιοριστεί σε ρόλο συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης, θα εξελιχθεί σε… υπερπρωθυπουργό, ενώ οι συνεργάτες του σε σκιώδεις υπουργούς. Η κεντρική ιδέα είναι ότι:
Δεν θα πραγματοποιείται καμία κρατική δαπάνη χωρίς την έγκριση των επιτρόπων.
 Ολες οι κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εφορίες) θα υπάγονται σε αναδρομικό εσωτερικό έλεγχο από τους ξένους ειδικούς, θα αναμορφώνονται κατά τα πρότυπα που θα επιβάλουν οι επίτροποι και θα αποδίδονται στην ελληνική διοίκηση όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή.
Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα έχουν εκτελεστικές εξουσίες, όπως επιβολή ποινών και επιβραβεύσεων, δικαίωμα απολύσεων και προσλήψεων.
- Σταδιακά η Ομάδα Δράσης και οι ελεγκτές της Τρόικας θα γίνουν ένα σώμα, ωσότου η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους που έχουν θέσει οι δανειστές μας.
Η αναβάθμιση του κ. Ράιχενμπαχ και της Ομάδας του διαψεύστηκε (σε μάλλον… χλιαρό ύφος, όμως) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Τρίτη, με αφορμή σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters. Ωστόσο, αξιωματούχος των Βρυξελλών που παρακολουθεί στενά τις διεργασίες για το ελληνικό ζήτημα και που μέχρι πρότινος διαβεβαίωνε ότι η Task Force θα έχει αποκλειστικά συμβουλευτικό ρόλο, ανέφερε με νόημα στον «ΤτΚ» το βράδυ της Παρασκευής: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Περιμένουμε τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Πάντως, η Τρόικα και η Ομάδα Δράσης δραστηριοποιούνται σήμερα στην Αθήνα. Εάν η Σύνοδος Κορυφής αποφασίσει να επιβληθεί εποπτεία στις χώρες που παρεκκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους, δεν νομίζω ότι θα δημιουργηθεί και τρίτη ομάδα για να αναλάβει το έργο αυτό».
Όπως γράφει το Πρώτο Θέμα, τέλος, με έναν φάκελο υπό μάλης επιστρέφει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης (Task Force) της Κομισιόν κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. Μέσα σε αυτόν θα περιέχονται οι οριστικές εντολές των Βρυξελλών και του Βερολίνου, σύμφωνα με τις οποίες οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης χωρίζουν την Ελλάδα στο πλαίσιο ενός μακρόπνοου σχεδίου αυστηρότερης επιτήρησης της χώρας μας σε 16 μεγάλα διοικητικά κομμάτια.
Οπως τονίζεται αρμοδίως, μεταξύ άλλων, το σύστημα φορολόγησης θα παραχωρηθεί στους Γερμανούς, η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού στους Γάλλους και οι ιδιωτικοποιήσεις στους Ολλανδούς !!!.
Πηγές: Τύπο της Κυριακής – Έθνος

Λιβύη -Τι κρύβεται πίσω από τη διάλυση της χώρας ( Aς το διαβάσουν όσοι επέκριναν τον Καντάφι επηρεασμένοι από την ευρύτερη κοινή γνώμη που διαμόρφωσαν τα κατευθυνόμενα Μ.Μ.Ε.)

“Φτιάχνουμε έναν στρατό από απάνθρωπους ισλαμοφασίστες και κλέβουμε τους πόρους των γηγενών, φωνάζοντας για δημοκρατία”!

Διαβάστε τι επικρατούσε στην Λιβύη πριν την “επανάσταση”.

Γράφει ο Υπτγος (ε.α.) Ιωάννης Μπαλτζώης

Παρακολουθώντας τις καταιγιστικές διεθνείς εξελίξεις των ημερών μας και τις τραγικές εξελίξεις σε ορισμένα από τα κράτη που δέχονται την ανηλεή επίθεση των παγκοσμιοποιητών και του κεφαλαίου μαςδημιουργούνται απορίες και ερωτηματικά. Όπως π.χ. γιατί τόσο μένος και όλη αυτή η (Νατοική) εκστρατεία κατά της Λιβύης και του «ηγέτη» της Συνταγματάρχη Καντάφι και σχεδόν μηδενική αντίδραση για την Συρία , εκτός από κάποιες καταδικαστικές ανακοινώσεις ανούσιες και άνευ σημασίας?




Τι παραπάνω έκανε η Λιβύη και τι ο ηγέτης της που ανάγκασε ορισμένες Δυτικές χώρες και τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στη επιχείρηση-νέα Σταυροφορία, όπως την ονόμασαν οι Λίβυοι? Μέχρι και εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου επιστρατεύτηκε για να εκδώσει ένταλμα εναντίον του, με την κατηγορία του εγκληματία πολέμου. Η απάντηση είναι απλή για εκείνους που διαβάζουν πίσω από τις γραμμές των φερέφωνων ΜΜΕ η μελετώντας κάποια στοιχεία, συνδυάζοντάς τα γεγονότα και τις καταστάσεις και ιδιαίτερα τα συμφέροντα του διεθνούς κεφαλαίου των παγκοσμιοποιητών και της Νέας Τάξης πραγμάτων.

Όλων αυτών ηγούνται οι ΗΠΑ και ο Δούρειος Ίππος των στην Ευρώπη, η Αγγλία, καθώς και η Γαλλία του Σαρκοζί, που μύρισε χρήμα και έσπευσε, συνεπικουρούμενοι από τα κράτη των προθύμων, που ζητούν την εύνοια των ΗΠΑ, όπως η Ελλάδα και λοιπά ευρωπαϊκά και μη κράτη.. Ας εξετάσουμε λοιπόν την περίπτωση της Λιβύης, που είναι χαρακτηριστική και εξόχως αποκαλυπτική των προθέσεων των παγκοσμιοποιητών και φυσικά των μελλοντικών των προθέσεων για άλλα κράτη στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, Ασίας και εδώ είναι το ανησυχητικό και των Βαλκανίων, και της ανατολικής Ευρώπης. Εδώ να διευκρινίσουμε από την αρχή ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να γίνουμε ο συνήγορος του Καντάφι, ο οποίος έχει τα αμαρτήματά του και είναι πολλά, αλλά ας τον κρίνει ο λαός του. Σκοπός μας είναι να παραθέσουμε γεγονότα, αλήθειες και προφανείς σκοπιμότητες, οπότε το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα και είναι διαφορετικό από αυτό που μας σερβίρεται. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Ο Καντάφι είναι ο τελευταίος ηγέτης μιας γενιάς μετρίων σοσιαλιστικών και παναραβικών επαναστατών που παραμένουν στην εξουσία μετά από την εξάλειψη του Νάσερ, που ανέλαβε την εξουσία πριν από 42 (ναι σαράντα δύο) χρόνια με αναίμακτη επανάσταση, από έναν άρρωστο μονάρχη.. (Ήδη και ο Φιντέλ Κάστρο έχει αποσυρθεί από τα πολιτικά δρώμενα της Κούβας). Σήμερα ο αρχηγός του κράτους στη Λιβύη δεν είναι ο Καντάφι, είναι ο σημερινός πρωθυπουργός της Λιβύης ο Μπαγντάντι Μαχμουντί, τον οποίο ουδείς από τα ΜΜΕ αναφέρει. Για δε τον Καντάφι όλοι αναφέρονται σαν τον ηγέτη της Λιβύης, χωρίς άλλο τίτλο, ούτε Πρόεδρος, ούτε πρωθυπουργός. Όποιος αναφέρει τον Καντάφι σαν ηγέτη της Λιβύης, είναι σαν να αποκαλεί τον Χιροχίτο ηγέτη της Ιαπωνίας. Τελικά ο Καντάφι είναι μόνο ο αρχιτέκτονας του σημερινού πολιτικού συστήματος της Λιβύης, που είναι ένα μείγμα από παναραβισμό, σοσιαλισμό και μίξη κάποιων ισλαμικών θρησκευτικών αντιλήψεων. Η θέση του μοιάζει περισσότερο με εκείνη των ιδρυτών των ΗΠΑ και έχει περισσότερο έναν εθιμοτυπικό χαρακτήρα, είναι το πολιτικό κεφάλαιο που δημιούργησε την σημερινή Λιβύη, που παρακολουθεί τις εξελίξεις και εκφράζει τις απόψεις του για τα πολιτικά δρώμενα, που γίνονται αμέσως αποδεκτά από την κυβέρνηση της Λιβύης. Ο ρόλος του ομοιάζει με τον θρησκευτικό (και πολιτικό) ηγέτη του Ιράν, τον Αγιατολαχ Χαμενεί, με αρκετές διαφορές, αλλά είναι δύσκολο για μας να αντιληφθούμε την δομή διοίκησης και εξουσίας, ίσως ο όρος γκουρού της Λιβύης θα τον αντιπροσώπευε καλύτερα.

Ερχόμαστε τώρα στην έναρξη των γεγονότων και πως ξεκίνησαν. Μήπως ως συνέχεια των λοιπών εξεγέρσεων στην Βόρεια Αφρική? Οι ταραχές στη Λιβύη δεν ξέσπασαν εξ αιτίας μερικών νεαρών, που ζητούσαν αλλαγή, όπως έγινε στην Αίγυπτο ή την Τυνησία. Ξεκίνησε, όταν μια ομάδα με το όνομα “Ισλαμικό Εμιράτο του Μπάρκα” (το όνομα της πρώην βορειοδυτικής περιοχής της Λιβύης) έπιασε μερικούς ομήρους και σκότωσε δύο αστυνομικούς. Η εξέλιξη αυτή έχει την ιστορία της. Στις 18 Φεβρουαρίου 2011 μια ομάδα έκλεψε 70 στρατιωτικά οχήματα, αφού προηγουμένως είχε κάνει επίθεση στο λιμάνι της Βεγγάζης και σκότωσε τέσσερις στρατιώτες .(Τι πρέπει να κάνει κάθε κράτος μετά από μια τέτοια ενέργεια?). Η εξέγερση λοιπόν ξεκίνησε στην πόλη της Βεγγάζης στην ανατολική Λιβύη, κοντά στην Αίγυπτο, που βρισκόταν τότε σε αναβρασμό και τα σύνορα δεν ελέγχονταν πλέον. Ο Ιταλός ΥΠΕΞ τότε εξέφρασε την ανησυχία του για την δημιουργία ενός “Ισλαμικού Εμιράτου της Βεγγάζης”, το οποίο θα μπορούσε να κηρύξει την ανεξαρτησία του, αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία τότε. Από που λοιπόν προέρχονται αυτές οι ξαφνικές διαμαρτυρίες; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός, ότι οι ομάδες αυτές, που χρηματοδοτούνται εδώ και δεκαετίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρήκαν μετά την Τυνησία και την Αίγυπτο την ευκαιρία, να θέσουν ολόκληρη τη Λιβύη υπό τον έλεγχό τους.
Μια τέτοια ομάδα, που συνελήφθη πρόσφατα, αποτελούνταν από δεκάδες άτομα αλλοδαπής υπηκοότητας, που είχαν λάβει μέρος σε λεηλασίες και δολιοφθορές.Ακόμη στις ομάδες αυτές κυρίαρχο ρόλο είχαν και πυρήνες της Αλ Κάιντα,που υπήρχαν ήδη και δραστηριοποιούνταν ιδιαίτερα στην περιοχή της Βεγγάζης, που παραδοσιακά ήταν κατά του Καντάφι. Θυμάστε τον Καντάφι να φωνάζει ότι πίσω από όλα αυτά ήταν η Αλ Κάιντα? Είναι γνωστό ακόμη, ότι η Αγγλία χρηματοδοτούσε έναν πυρήνα της Αλ Κάιντα στη Λιβύη για να δολοφονήσει τον Καντάφι.Η κύρια ομάδα της αντιπολίτευσης είναι σήμερα το «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας της Λιβύης» που χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία, τηCIAκαι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας, και συμπορεύτηκε μαζί με άλλες αντιπολιτευτικές ομάδες, που προαναφέραμε και που τελικά απετέλεσαν το «Εθνικό Συνέδριο της λιβυκής Αντιπολίτευσης». Το Συνέδριο αυτό ανακήρυξε την «Ημέρα της οργής», η οποία με το «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας της Λιβύης” , όπως ονομάστηκε η οργανωμένη αντιπολίτευση, που βύθισε στις 17 Φεβρουαρίου την Λιβύη στο χάος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι διέθεταν από την αρχή αξιόλογο οπλισμό, εξ ου και οι επιτυχίες των στρατιωτικά στην αρχή, όταν αιφνιδίασαν τον κρατικό μηχανισμό και τον Στρατό της Λιβύης.

Πώς περνούσε η Λιβύη επί Καντάφι? Ας ρίξουμε μια ματιά στα δεδομένα. Πριν ξεσπάσει το χάος, η Λιβύη είχε χαμηλότερο ποσοστό κρατουμένων ακόμη και από την Τσεχική Δημοκρατία. Βρισκόταν στην 61η θέση. Η Λιβύη είχε το χαμηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στην Αφρική. Ενώ στον υπόλοιπο κόσμο οι τιμές των τροφίμων συνεχώς αυξάνονταν, η κυβέρνηση της Λιβύης είχε καταργήσει όλους τους φόρους επί των τροφίμων. Οι Λίβυοι ήσαν πλούσιοι. Η Λιβύη είχε το μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα στην Αφρική. Η κυβέρνηση φρόντιζε, ώστε ο καθένας να μπορεί να συμμετάσχει στην ευημερία. Ο πλούτος ήταν μοιρασμένος δίκαια. Στη Λιβύη ζούσαν λιγότεροι άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας από ότι στην Ολλανδία. Μια ρωσική αποστολή ιατρών, αναφέρει σε επίσημη αναφορά της προς τον πρόεδρο Medvedev ότι ελάχιστοι λαοί έχουν τόσες ανέσεις όσες ο λαός της Λιβύης. Η παιδεία είναι δωρεάν. Διαθέτουν πολύ καλά νοσοκομεία και δωρεάν περίθαλψη. Τα νέα ζευγάρια επιδοτούνται, παίρνουν 50.000 ευρώ άτοκο δάνειο, τα αυτοκίνητα κοστίζουν πολύ φτηνά, τα καύσιμα είναι επίσης φτηνά, οι αγρότες δεν φορολογούνται, κλπ. Ακόμη κι αν όλα αυτά είναι προπαγάνδα, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Καντάφι έφερε νερό και δρόμους στην έρημο, κατασκευάζοντας το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο στην ιστορία, αξίας $33 δις, εκτός του οδικού συστήματος. Πως έγινε η Λιβύη τόσο πλούσια; Γιατί έχει πετρέλαιο και (το κυριότερο) δεν επέτρεπε σε ξένες εταιρείες να της το κλέβουν, όπως συμβαίνει στη Νιγηρία, μια χώρα, που σε μεγάλο βαθμό ελέγχεται από την Shell. Η Λιβύη δεν διαθέτει μόνο πετρέλαιο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κεντρική της Τράπεζα έχει περίπου 144 τόνους χρυσού στα θησαυροφυλάκια της. Με αυτόν τον θησαυρό, ποιος χρειάζεται τις διεθνείς Τράπεζες, ή το ΔΝΤ και τους κανόνες του;

Γιατί είναι οι ΗΠΑ τόσο εναντίον του Καντάφι; Γιατί ο Καντάφι ήταν και είναι η κύρια απειλή για την ηγεμονία των ΗΠΑ στην Αφρική, επειδή προσπαθούσε να ενώσει την ήπειρο και να την φέρει σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Πράγματι, ο Καντάφι κατά καιρούς έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ, ότι δημιούργησαν τον ιό HIV (ΑΙDS), ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την δολοφονία του Matin Luther King και του John F. Kennedy, ότι οι απαγωγείς των αεροπλάνων της 9/11 είχαν εκπαιδευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά άλλα. Επί τόσα χρόνια θεωρούνταν τρομοκράτης και μόνο τώρα τελευταία «ανένηψε» κατά τις ΗΠΑ, αφού αποζημίωσε τα θύματα της συντριβής του αεροπλάνου στο Λόκερμπι, με αποτέλεσμα να γίνεται αποδεκτός από την Δύση. Και ήταν όλα αυτά λόγος να «αναγκάσουν» τον ΟΗΕ να λάβει μια απόφαση απαγόρευσης πτήσεων (NO FLY ZONE) για την Λιβύη? Που αμέσως το ΝΑΤΟ ανέλαβε να την υλοποιήσει , πραγματοποιώντας (και αυτό είναι παράβαση και παράνομο) αεροπορικούς βομβαρδισμούς που συνεχίζονται μέχρι σήμερα? Προφανώς όχι. Τότε τι άλλο υπάρχει που δεν αναφέρεται? Η εξήγηση ότι όλα έγιναν για το πετρέλαιο είναι σοβαρή αλλά όχι η μοναδική. Η χώρα παράγει μόλις το 2% του παγκόσμιου πετρελαίου. Το κενό μπορεί κάλλιστα να αναπληρωθεί από τα αποθεματικά της Σ. Αραβίας. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ευτυχώς ελεύθερα απόψεις , πληροφορίες και αλήθειες, που δεν υπάρχουν στα συμβατικά ΜΜΕ. Αρκεί να έχεις την ικανότητα να τα αναζητήσεις και φυσικά την γνώση και την κρίση να ελέγξεις και να φιλτράρεις αυτόν τον ωκεανό πληροφόρησης που υπάρχει. Αυτά λοιπόν που κυκλοφορούν και μετά από φιλτράρισμα, μας παρέχουν την εντύπωση, ότι δίδουν πειστική εξήγηση για τα τραγικά γεγονότα της Λιβύης και παραθέτουμε τα πιο σημαντικά: Υπάρχει καταρχήν μια εκπληκτική συνέντευξη του Αμερικανού στρατηγού ε.α Wesley Clark (πρώην ανώτερου Διοικητού του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη), που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (με ήχο και εικόνα), όπου όπως λέει ο στρατηγός, το 2001 τον ενημέρωσαν (συνάδελφοί του Αμερικανοί στρατηγοί) πως η Αμερική σκοπεύει στο άμεσο μέλλον να κηρύξει πόλεμο με το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, τη Σομαλία, το Σουδάν, το Ιράν, και τη Λιβύη. Δεν ζήτησαν την άποψή τους (του Αμερικανικού Πενταγώνου) , αλλά και δεν τους έδωσαν εξηγήσεις γιατί απεφάσισαν έτσι. Φυσικά κανένα εκ των ΜΜΕ δεν έδωσε σημασία στα φοβερά που κατήγγειλε ο στρατηγός. Τι κοινό λοιπόν έχουν αυτές οι χώρες; Σε τραπεζικό επίπεδο,καμία τους δεν αποτελεί μέλος της Bank for International Settlements (BIS), που είναι ο πιο ισχυρός παγκόσμιος τραπεζικός οργανισμός. Αυτό το στοιχείο τις εξαιρεί από το μακρύ χέρι των ελέγχων της «κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών» της Ελβετίας. Οι πιο ανυπότακτες όλων είναι η Λιβύη και το Ιράκ. Και οι δυο έχουν ήδη δεχτεί επίθεση. Και στις δύο οι ηγέτες των μπήκαν στο στόχαστρο για εξόντωση. Στο Ιράκ το πέτυχαν, στην Λιβύη προσπαθούν ακόμη, πλην όμως ο Καντάφι είναι σκληρό καρύδι. Και προσέξτε τώρα το πιο σοβαρό κοινό σημείο των δύο χωρών. Στο Examiner.com αναφέρεται πως 6 μήνες πριν οι ΗΠΑ μπουν στο Ιράκ, η χώρα είχε προχωρήσει στην αποδοχή ευρώ αντί δολαρίων για το πετρέλαιό της. Αυτή η κίνηση απειλούσε τη παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου ως «πετροδολάριο». Σύμφωνα δε με ρωσικά δημοσιεύματα, ο Καντάφι είχε ήδη ξεκινήσει προσπάθεια άρνησης του δολαρίου και του ευρώ και κάλεσε τις αφρικανικές και αραβικές χώρες να πουλάνε πετρέλαιο σε ένα νέο νόμισμα, το χρυσό δηνάριο.Μάλιστα προωθούσε την ιδέα μιας ενωμένης Αφρικής με 200 εκατομμύρια κατοίκους, που θα χρησιμοποιούσε αυτό το νέο νόμισμα. Οι μόνοι αντίθετοι στη πρόταση του ήταν η Νότιος Αφρική και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου. Αυτή η πρωτοβουλία θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομική σταθερότητα του πλανήτη, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ, δηλαδή για την Νέα Τάξη πραγμάτων και τους παγκοσμοιοποιητές . Όπως αναφέρει ακόμη το Market Oracle, η κεντρική τράπεζα της Λιβύης είναι 100% κρατική. ( Για την Τράπεζα της Ελλάδος μήπως γνωρίζουμε σε ποιον ανήκει το πλειοψηφικό πακέτο?). Η κυβέρνηση τυπώνει το δικό της χρήμα (δηνάριο) μέσω της δικής της τράπεζας. Η χώρα είναι αυτάρκης, διαθέτει πόρους, είναι κυρίαρχη, και συνεπώς μπορεί να ορίζει την οικονομική της μοίρα. Το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζικών Καρτέλ της παγκοσμιοποίησης είναι ότι για να κάνουν δουλειές με τη Λιβύη, πρέπει να περάσουν από τη κεντρική της τράπεζα, και το εθνικό της νόμισμα, στα οποία όμως δεν έχουν καμιά επιρροή. Για αυτό και η διάλυση αυτής της τράπεζας μπορεί να μην αναφέρεται στις ομιλίες του Ομπάμα και του Σαρκοζί, αλλά σίγουρα αποτελεί βασικό λόγο για την επίθεσή τους στον Καντάφι.

Σύμφωνα με άρθρο της Asia Times του 2002, «οι κανόνες της BIS εξυπηρετούν απλά το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα, ακόμη και εις βάρος των εθνικών οικονομιών. Η BIS κάνει στα εθνικά τραπεζικά συστήματα αυτό που το ΔΝΤ κάνει στα εθνικά νομισματικά καθεστώτα. Οι εθνικές οικονομίες που πέφτουν θύμα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, δεν εξυπηρετούν πλέον τα εθνικά συμφέροντα». (Κάτι μας θυμίζουν όλα αυτά τελευταία). Η άποψη του διεθνούς κεφαλαίου και φυσικά της BIS είναι ότι αν μια κυβέρνηση δανειστεί από δική της κεντρική τράπεζα, αυτό οδηγεί σε πληθωρισμό. Αν δανειστεί όμως από ξένες τράπεζες ή από το ΔΝΤ, αυτό δεν ισχύει. Στη πραγματικότητα όμως όλες οι τράπεζες τυπώνουν τα χρήματα που δανείζουν, είτε είναι ιδιωτικές, είτε κρατικές. Το περισσότερα καινούργιο χρήμα σήμερα προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό. Αν το δανειστείς από κρατική κεντρική τράπεζα, είναι σχεδόν πάντα χωρίς επιτόκιο, και αυτό αποδείχθηκε ότι μειώνει το κόστος των δημοσίων προγραμμάτων κατά 50% (μέσο όρο).

Έτσι ακριβώς λειτουργεί το σύστημα της Λιβύης του Καντάφι. Και έτσι εξηγείται το πώς η Λιβύη βρίσκει χρήματα για δωρεάν εκπαίδευση και δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Έτσι μπορεί και δίνει στα νέα ζευγάρια άτοκα δάνεια ύψους $50.000. Και έτσι βρέθηκαν τα $33 δισ. που έφτιαξαν το πελώριο αρδευτικό έργο στη έρημο και πολλά άλλα.

Άρα, ο πόλεμος είναι για το πετρέλαιο ή για τις τράπεζες; Μπορεί και για τα δυο. Μπορεί και για το νερό. Αν διαθέτεις ενέργεια, νερό, και άφθονη πίστωση για να δημιουργήσεις υποδομές, τότε ένα κράτος δεν χρειάζεται ξένους δανειστές. Και αυτή είναι η απειλή που προκαλεί η Λιβύη. Το να δείξει στον κόσμο τι είναι δυνατόν να γίνει. Και όχι μόνο για την ίδια την Λιβύη. Ο Καντάφι πήγε να δείξει τον δρόμο και σε όλη την Αφρική. Και για αυτό έπρεπε να τιμωρηθεί και μάλιστα παραδειγματικά. Ο Καντάφι, αυτός ο ηγέτης, ο ανυπότακτος, ο απρόβλεπτος, ο τρομοκράτης (για την Δύση), ο επαναστάτης (για τους φίλους του), ο λαϊκιστής, ο δικτάτορας, ο ψυχασθενής και τόσοι άλλοι χαρακτηρισμοί, που ακολουθούν την εμβληματική αυτή μορφή της Λιβύης (ανάλογα από ποια γωνία τον βλέπεις), που άλλαξε την μορφή της περιοχής και από συνονθύλευμα φυλών με αντιπαλότητες μεταξύ των δημιούργησε κράτος, με τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε (καλά και κακά). Τι ήταν (ακόμη όμως ζει και βασιλεύει τουλάχιστον στην Τριπολιτάνα) ο Καντάφι θα το κρίνει ο λαός του και η αμείλικτη ιστορική καταγραφή. Η επιχείρηση όμως κατά της Λιβύης (που δυστυχώς συμμετέχει και η πατρίδα μας) είναι παράνομη, προσχηματική και ιμπεριαλιστική. Δεν είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα που επικαλούνται οι «Σταυροφόροι», όπως τους ονομάζει ο Καντάφι. Έχω ζήσει στην Μέση Ανατολή για πάνω από τρία χρόνια και θέλω να πιστεύω ότι αντιλαμβάνομαι σε κάποιο βαθμό την νοοτροπία, την κουλτούρα και τις αντιλήψεις των ανθρώπων αυτών. Οι εξεγέρσεις λένε γίνονται στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Καλά ποιον ρώτησαν οι Αμερικανοί και οι ηγέτες της Νέας Τάξης πραγμάτων αν οι αραβικοί πληθυσμοί θέλουν την δημοκρατία της Δύσης? Τον τρόπο ζωής των? Την θρησκεία, τον πολιτισμό των? Ε λοιπόν να είστε σίγουροι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αράβων τα απορρίπτει όλα αυτά, μετά βδελυγμίας. Τι θέλουν? Τον δικό τους τρόπο ζωής, διακυβέρνησης, πολιτισμού και να τους αφήσουν ήσυχους, κάτι που δεν θα γίνει τελικά. Το κακό δυστυχώς στην περιοχή θα συνεχιστεί. Και όσο για την Λιβύη δυστυχώς η χώρα αυτή θα διαιρεθεί τουλάχιστον σε δύο μέρη, μετά ή άνευ Καντάφι. Στην ανατολική περιοχή, την Κυρηναϊκή, με πρωτεύουσα την Βεγγάζη και την δυτική περιοχή, την Τριπολιτάνα, με πρωτεύουσα την Τρίπολη. Δεν είναι εύκολο να σηκώνεις κεφάλι στο θηρίο. Ας δούμε τι συμβαίνει γύρω μας. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα έχουν εξήγηση, έχουν σχεδιασμό, έχουν οργάνωση. Και πολλές φορές τα σχέδια αποτυγχάνουν, για αυτό τον σκοπό υπάρχει λόγος να είμαστε ενημερωμένοι, να είμαστε ενωμένου και να αντιδρούμε, όπως και όσο μπορούμε.
olympia.gr

Oι ΗΠΑ χτύπησαν την Τουρκία με σεισμό 7.3 ρίχτερ.

ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ HAARP ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ


Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας ανέφερε στο Κρεμλίνο σήμερα, πώς οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στη Τουρκία, για λόγους πού έχουν σχέση με την μαζική εισβολή των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, χρησιμοποιώντας το λεγόμενο Σεισμικό Οπλο. Σύμφωνα με την αναφορά , ρωσικά επιστημονικά όργανα που είναι εγκατεστημενα μέσα και γύρω από την Μαύρη Θάλσσα, ανιχνευσαν της....
τελευταίες 36 ώρες ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας της ιονόσφαιρας, πού κορυφώθηκε δύο ώρες πρίν ο σεισμος χτυπήσει
την ανατολική Τουρκία. Η αυξηση της θερμοκρασίας της ιονοσφαιρας είναι σήμα κατατεθέν οτι ειχε ενεργοποιηθεί το γνωστό σύστημα ΗΑΑRP , υπερόπλο μαγνητικού παλμού ,με εδρα τις εγκαταστάσεις στην Αλάσκα , πού προκαλεί ισχυρούς σεισμούς. Το εν λόγω χτύπημα είχε σκοπό να διαταράξει σοβαρά η και να αναστείλει την εξέλιξη των μαζικών πολεμικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού εναντίων των Κούρδων στο Β. Ιράκ, καθώς αυτές βάζουν σε κινδυνο τις ισοροπίες και επιλογες των ΗΠΑ στην περιοχή . Οι ΗΠΑ επίσης φοβούνται για μια γενικευμένη σύραξη στην περιοχή μετα και από τις κατηγορίες των τούρκων οτι η αυξηση της δύναμης των Κούρδων οφείλεται κυρίως από την υποστηριξη του Ισραήλ πρός αυτούς.
Οι ρώσοι αναλυτες θεωρούν οτι το master plan των ΗΠΑ είναι ο διαμελισμός μιας σειρας κρατων και η επαναφορά τους στην πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο κατάσταση . Ηδη, τα τελευταία 25 χρόνια διαμελισαν στα "εξ ων συνετέθησαν" την Σοβιετική Ενωση, την Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν. το Ιράκ και τώρα την Λιβυη. Ακολουθούν Τουρκία, Συρία, Ιράν, και κατόπιν Σαουδική Αραβία
Σημειώνεται ότι υπερθέρμανση της ιονόσφαιρας παρατηρήθηκε και πρίν από τον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας.
Οσον αφορά την τεχνολογία και εξελιξη του υπερόπλου πρόκλησης σεισμικών καταστροφών εχει ιστορία δεκαετιών και πρωτοχρησιμοποιήθηκε απο τους Σοβιετικούς κατα τής Περσίας τού Σάχη, προκαλώντας σεισμό ( με υπόγεια έκρηξη ατομικής βόμβας και οδηγώντας το ωστικό κύμα στή Περσία) μεγέθους 7,4 ρίχτερ, τον Σεπτέμβριο του 1978. Οι αμερικανοί απάντησαν τον Απρίλιο του 1979 με τα νέα τους σεισμικά όπλα, προκαλώντας σεισμική δόνηση 7,2 ρίχτερ στην Γιουγκοσλαβία.
www.whatdoesitmean.com

Στην περίπτωση που η αποπληρωμή των χρεών θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή και τη διοίκηση....

από το Ποντίκι 25.11.2010, χωρίς σχόλια...
Η ιστορία έχει ως εξής: το 1936, η Ελλάδα του Ιωάννη Μεταξά, αρνήθηκε να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δανείου που είχε συνάψει με τη βελγική τράπεζα Societe Commerciale de Belgique.

Η κυβέρνηση του Βελγίου προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο του Διεθνούς δικαίου, που είχε ιδρύσει η Κοινωνία των Εθνών, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αθετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η Ελλάδα απάντησε ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, διότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση του Λαού και της χώρας!

Στο υπόμνημά της, η Ελληνική κυβέρνηση έλεγε:"Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή. Όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην θέση της, θα έκανε το ίδιο" (Yearbook of the International Law Commission, 1980,v.l.,sel.25).

Το επιστέγασμα ήρθε με το υπόμνημα που κατέθεσε στο Διεθνές Δικαστήριο ο νομικός εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης το 1938, όπου τόνισε τα αυτονόητα: Ενίοτε μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη κατάσταση "η οποία κάνει αδύνατο για τις Κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους δανειστές και προς τον Λαό τους. Οι πόροι της χώρας είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσουν και τις δύο υποχρεώσεις ταυτόχρονα. Είναι αδύνατον να πληρώσει μια Κυβέρνηση το χρέος και την ίδια στιγμή να παρασχεθεί στον λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο. Και φυσικά, το καθήκον του Κράτους να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ έναντι της πληρωμής των χρεών της. Από κανένα κράτος δεν απαιτείται να εκπληρώσει, μερικά ή ολικά, τις χρηματικές του υποχρεώσεις, αν αυτό ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών του κι έχει σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της διοίκησης της χώρας (σας θυμίζει κάτι;). Στην περίπτωση που η αποπληρωμή των χρεών θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή και τη διοίκηση, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διακόψει ή και να μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους!

Με αυτά τα επιχειρήματα λοιπόν, το Διεθνές δικαστήριο δικαίωσε την Ελλάδα, δημιουργώντας νομικό προηγούμενο, στο οποίο μάλιστα το 2003 στηρίχθηκε η Αργεντινή και ο αείμνηστος πρόεδρος της, Νέστωρ Κίχνερ, ο οποίος επέλεξε να διαγράψει μονομερώς το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της χώρα του, αντί να την υποδουλώσει στο ΔΝΤ!
Χωρίς λόγια...

Την ημέρα της εθνικής μας επετείου θα ακούσουμε το "κύριοι επτωχεύσαμεν" ;



"The Telegraph" (σήμερα):
" Η Ελλάδα βρίσκεται δύο εβδομάδες πρίν την χρεοκοπία"

Εισαγωγικό σχόλιο Κλασσικοπερίπτωσης
Είναι το μόνο ξένο δημοσίευμα (εξ όσων γνωρίζουμε) το οποίο αναφέρει ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα ανακοινωθεί την ημέρα που οι Έλληνες είπαν "Όχι" στον φασισμό, δηλαδή την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011.
Θεωρεί πως είναι η ιδανικώτερη στιγμή να πιαστούν οι αγορές στον "ύπνο" μιας και μεσολαβεί Σαββατοκύριακο ενώ την Δευτέρα και την Τρίτη πολλές Τράπεζες δεν λειτουργούν λόγω της θρησκευτικής αργίας των Αγίων Πάντων.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το δημοσίευμα της telegraph επενδύεται με την παρακάτω φωτοσύνθεση

Ο κ. D.Hannan αφού κάνει μια κοινότυπη εισαγωγή υπενθυμίζοντας πως...
είχε προβλέψει την χρεοκοπία της Ελλάδας πριν απο 18 μήνες, γράφει αυτό που όλοι εμείς οι αδαείς περί των οικονομικών έχουμε αντιληφθεί, ότι δηλαδή οι συνεχείς αναβολές της ΕΕ , φανερώνουν πως Ευρωπαίοι "εταίροι" μας, εγκαταλείπουν το καράβι.
Συνδέει την ημερομηνία της εθνικής μας επετείου με την πιθανή περίοδο στην οποία θα συμβεί η χρεοκοπία της Ελλάδας.Γράφει μάλιστα πως τώρα που Σλοβακία ενέκρινε το σχέδιο του νέου μεγάλου δανεισμού της Ελλάδας,ένα μεγάλο κομμάτι του κακού χρέους μπορεί να μεταφερθεί από τις τράπεζες στους φορολογούμενους.Όλα, εν ολίγοις, είναι σε ισχύ.
Τα αποθέματα των τοξικων ελληνικών ομολόγων πωλούνται, ο τύπος "τακτοποιείται", η μεσαία τάξη είναι αρκετά έτοιμη (σχ.Κλασικο:;;;).
Θα βρούν μια ήρεμη περίοδο όταν κλείνουν οι αγορές.
Ένα Σαββατοκύριακο πέφτει στις 29-30 Οκτωβρίου, και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι τράπεζες έχουν αργία στις 31 Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου (ημέρα των Αγίων Πάντων).
Η Ελλάδα έχει αργία την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου αφού γιορτάζει την εθνική της επέτειο μια ημέρα γνωστή ως Ημέρα του Όχι , μια μέρα που σίγουρα είναι μια καλή στιγμή για να πιάσει τις αγορές κοιμισμένες.

Greece is two weeks away from default

By Daniel Hannan
October 14th, 2011.

Back when the need for a bailout was still being officially denied, this blog was... predicting a Greek default. For eighteen months, I have been forecasting that Athens would take a massive wodge of Brussels cash, that the wodge would make no appreciable difference, that one bailout would beget another but that, in the end, Greece would still repudiate its debts.
Some of my readers are, understandably, becoming impatient. So then, Nostradamus, they write, when's this default of yours going to happen?
I don't know, obviously. Just for fun, though, I'll plump for 28 October, two weeks from today. The main purpose of the repeated deferrals and subsidies was, disgracefully, to shift exposure from the private sector to the public (see here). Now that Slovakia has ratified the expanded bailout fund, a great chunk of bad debt can be shuffled off from banks to taxpayers.
Everything is in place. The stocks are sold, the press is squared, the middle class is quite prepared. All that remains is to find a quiet period when the markets are closed. A weekend falls on 29-30 October, and there are bank holidays in many European countries on 31 October and 1 November (All Saints' Day).
Greece celebrates its own public holiday on the Friday, 28 October, in commemoration of its rejection of Mussolini's ultimatum in 1940, a day known as Ημέρα του Όχι: surely a good moment to catch the markets napping.
I still think that European and Greek leaders will be idiotic enough to keep Greece in the single currency following the default: the worst of all worlds. We'll know soon enough.
If you're wondering what ημέρα του Όχι means, by the way, it translates to 'day of the No'. Apt, eh?
http://blogs.telegraph.co.uk/news/danielhannan/100111106/my-best-guess-at-when-greece-will-default-two-weeks-from-now/
Από το klassikoperiptosi

«Από την αλήθεια της ρητορείας προτιμώ τη ρητορεία της αλήθειας». Ανοιχτή επιστολή του Κ. Βαξεβάνη στον Ευαγ. Βενιζέλο.

Πηγή: Κονσερβοκούτι














Κύριε Βενιζέλο,

Αυτά που σας γράφω τα ξέρετε και εσείς και εγώ. Τα υποψιάζεται, φαντάζομαι, πλέον και ο κόσμος. Θα περιοριζόμουν στην “αντιπαράθεσή” μας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αν δεν μου πατούσατε τον “κάλο” με αυτό το “είσαι δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης και πληρώνεσαι από τον ελληνικό λαό”. Εύχομαι να μην εννοείτε αυτό που όλοι κατάλαβαν.
Είμαι λοιπόν δημοσιογράφος και αυτή την εποχή τυγχάνει να εργάζομαι στη Δημόσια Tηλεόραση και όχι Κρατική, όπως την αποκαλείτε εσείς. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί αντικατοπτρίζει την αντίληψη που έχει ο καθένας για την ΕΡΤ. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ελέγχει την εξουσία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου, άσχετα αν αυτό δεν σας αρέσει. Το γεγονός επιπλέον πως “με πληρώνει ο ελληνικός λαός” είναι μια ακόμη ευθύνη για μένα, καθώς πρέπει να “αξίζω το μισθό μου”. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως και τους δυο μας πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εσάς από το 1989, εμένα για τα 2-3 χρόνια που είμαι στην ΕΡΤ.

Το δεύτερο που ακούστηκε ως απειλή σε αυτή την εκπομπή είναι πως θα δημοσιοποιήσετε το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων. Αμήν! Προς το παρόν δημοσιοποιήστε στο ίντερνετ το πόθεν έσχες των βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος 3979 του 2011 (νόμος Ραγκούση), γιατί ως την ώρα που σας γράφω είσαστε παράνομοι. Θα πρότεινα επίσης να ελέγξετε το “πόθεν” και όχι το “έσχες” των εκατομμυριούχων βουλευτών και βεβαίως να το φορολογήσετε. Είναι πιο ηθικό και αποδοτικό από το να κόβετε συντάξεις των 300 ευρώ. Δεν κατηγορώ κανέναν Έλληνα πολιτικό για κλέφτη. Αλλά ξέρετε τα περί της γυναικός του Καίσαρα. Αν και στην ελληνική Βουλή δίνεται η εντύπωση πως ο Καίσαρας είναι η γυναίκα του βουλευτή, που απλώς έτυχε να έχει προίκα.
Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. Κύριε Βενιζέλο, είσαστε μια πολύ σημαντική μονάδα αυτού που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα. Του συστήματος που ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, γι αυτό που είναι η χώρα. Μας αρέσει να μιλάμε αορίστως γι αυτό, αλλά εγώ έχω μάθει να μιλώ συγκεκριμένα. Στα υπουργεία που υπηρετήσατε, τα νομοθετήματά σας (ναι, ξέρω είναι της Βουλής, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) τα συναντώ συνεχώς σε έρευνές μου, ως “ασπίδα προστασίας” του πολιτικού συστήματος και του ζωτικού του χώρου. Ο νόμος “περί ευθύνης υπουργών”, περί μη ευθύνης δηλαδή, είναι δικό σας δημιούργημα. Αυτό το έκτρωμα που οδηγεί στην ατιμωρησία, που μετρά την παραγραφή όχι με χρόνια αλλά (άκουσον άκουσον) με θητείες στη Βουλή, που είναι μια πρόκληση για την κοινωνία. Αυτό το νόμο χρησιμοποίησε ο κύριος Καραμανλής για να παραγράψει τα αδικήματα των υπουργών του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και όχι μόνο.
Δικός σας νόμος είναι και αυτός που ορίζει τα περί λειτουργίας των καναλιών. Σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο χωρίς άδεια. Μπορούν όμως τα κανάλια. Αυτά τα κέντρα εξουσίας, λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Έτσι καναλάρχες και κυβερνήσεις μπορούν να αλληλοεκβιάζονται και να “αυτορυθμίζονται”.
Δικός σας είναι ο νόμος που ρύθμισε τα χρέη των ΠΑΕ, δηλαδή Ανωνύμων Εταιριών, κάτω από την «λαϊκή απαίτηση» των οπαδών. Οι ΠΑΕ αυτές χρεώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (μέχρι και πλαστά τιμολόγια έκοβαν) και εσείς χαρίσατε τα χρέη. Τα κλεμμένα. Πήρατε δηλαδή τα δικά μου λεφτά και τα δώσατε στα λαμόγια και τις παράγκες.
Ας αφήσουμε το παλιό σας νομοθετικό έργο και ας πάμε στο δεύτερο. Δηλαδή στο Proton. Σημειώνω προκαταβολικά πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είναι μια προσωπική σας μεθόδευση και όχι μια κυβερνητική απόφαση. Αυτό δεν έχει να κάνει με την δική μου “επιθετική σχεδίαση” αλλά με την πραγματικότητα. Στο υπουργικό συμβούλιο δεχθήκατε σφοδρή επίθεση για την υπόθεση Proton, αλλά προχωρήσατε.
Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία αποκάλυψε πως τον Ιούλιο του 2011, πήρατε την απόφαση να δώσετε 100 εκατομμύρια από τα αδιάθετα του Δημοσίου στην Τράπεζα Proton του κυρίου Λαυρεντιάδη. Την εποχή εκείνη ο κύριος Λαυρεντιάδης και η Τράπεζά του ήταν υπό έλεγχο για υπεξαιρέσεις. Επίσης ο νόμος 2362/95 (νόμος που έγινε ακριβώς για να μην υπάρχουν σκάνδαλα Κοσκωτά) δεν επέτρεπε αυτή την χρηματοδότηση. Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με επιστολή τους σας είχαν πει πως αυτό είναι παράνομο. Εσείς όμως το κάνατε. Στην εκπομπή είπατε πως η απόφαση αυτή των στελεχών του Λογιστηρίου του Κράτους «ήταν παράνομη γιατί δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα» Πρωτοτυπία νομική. Κάτι είναι ή όχι παράνομο, με βάση το αν συμπορεύεται με το νόμο και όχι με την κυκλοφορία των εφημερίδων. Πέρα βέβαια από το γεγονός πως όταν σας κοινοποιήθηκε η διαφωνία, δεν είχε δημοσιευτεί σε καμιά εφημερίδα. Ο παράνομος ήσασταν εσείς, με βάση το νόμο του 1995.
Αυτό το ξέρατε καλά. Γι αυτό προχωρήσατε σε ένα άλλο «νομοθέτημα». Σε άσχετο νόμο, τον 4002/2011 προσθέσατε άρθρο που σας αμνηστεύει προκαταβολικά. Νομοθετήσατε δηλαδή πως αν πρόκειται για θέματα συστημικής ευστάθειας των Τραπεζών, έχετε το δικαίωμα να πάρετε αποφάσεις χρηματοδότησης των Τραπεζών. Αυτό το «συστημικής» είναι μια νέα εφεύρεση. Μάλιστα ο νόμος φροντίζει να αμνηστεύσει τους υπουργούς Οικονομίας (και εσάς βέβαια) από το 1997. Γιατί από το 1997; Είχαμε συστημική αστάθεια από τότε ή παρουσιάζει αστάθεια κάποιος υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη;
Αφού δώσατε τα 100 εκατομμύρια τώρα χρεώνετε το Δημόσιο με άλλα 800 για την κρατικοποίηση της Τράπεζας. Η πτώση βεβαίως της Τράπεζας Proton δεν έχει καμία σχέση με την κρίση. Είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης της από τα αφεντικά της. Επιχορηγούσαν τον εαυτό τους. Αντί να ασκήστε έλεγχο (με την Τράπεζα της Ελλάδας, (άλλη μεγάλη αμαρτία μια ιδιωτική Τράπεζα που εμφανίζεται ως θεσμικό όργανο του κράτους) τους χρηματοδοτήσατε και τελικώς μας τα φορτώσατε στην πλάτη.
Αλλά δεν σταματήσατε εκεί. Ο κύριος Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να έχει καταχραστεί 51 εκατομμύρια, δεν θα πάει φυλακή. Δεν θα υπάρξει καν ποινική δίωξη. Ο λόγος είναι ένας άλλος νόμος που έχετε ψηφίσει. Πάλι εδώ η υπογραφή σας. Με τον νόμο 3904/2010, θεσμοθετείτε το ακαταδίωκτο γι’ αυτούς που θα καταχραστούν χρήματα αλλά θα τα επιστρέψουν πριν διωχθούν ποινικά. Ετσι ο κύριος Λαυρεντιάδης, επιστρέφοντας τα 51 εκατομμύρια (αφού τα επένδυσε, κέρδισε απ αυτά ή οτιδήποτε άλλο) δεν διώκεται. Πρόκειται για μία ακόμη νομική «επανάσταση» που γίνεται με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των φυλακών. Ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, γνωρίζετε πως κατά καιρούς νόμοι για «αποσυμφορήσεις» κρύβουν την απελευθέρωση ολίγων επωνύμων που καταδικάστηκαν. Έτσι στο παρελθόν έχουν αποφυλακιστεί, «για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος» ο Μάκης Ψωμιάδης, ένας καναλάρχης και κάποιοι απατεώνες δικηγόροι εκ Θεσσαλονίκης…
Μπορώ να σας πω πολλά ακόμη. Πολλά, τα οποία είναι η δουλειά μου να σας τα πω. Πώς τα λένε στα δικαστήρια στις αγωγές κατά δημοσιογράφων (άλλος δικός σας νόμος); «Γεγονότα και αξιολογικές κρίσεις». Αυτό ακριβώς κάνω. Ένας λόγος παραπάνω γιατί πληρώνομαι «από τα λεφτά του Ελληνικού Λαού», όντας εργαζόμενος στην πολύπαθη Δημόσια Τηλεόραση που οι κυβερνήσεις θεωρούν τσιφλίκι τους. Θα σας παρακαλούσα να το σεβαστείτε. Και να σπαταλήσετε λίγη από την φημολογούμενη ευφυΐα και ρητορεία σας, να μου απαντήσετε. Γιατί αυτή είναι η δικιά σας υποχρέωση. Εκτός αν προτιμάτε να με απολύσετε".
Δείτε το επίμαχο σημείο του νόμου 4002 και ολόκληρο το νόμο

Ποιοι είναι οι 13 σύμβουλοι των αποκρατικοποιήσεων! Το μεγάλο φαγοπότι αρχίζει!

Tον κατάλογο των συμβούλων για 13 προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, τα οποία «θα τρέξουν» φέτος και το 2012 έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Οι σύμβουλοι, με βάση τις σχετικές αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής, είναι οι εξής:

1. ΕΛΠΕ: UBS LIMITED και NOMURA INTERNATIONAL PLC

2. ΛΑΡΚΟHSBC BANK PLC και PRICEWATERHOUSECOOPERS BUSINESS SOLUTIONS.

3. ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Νομικοί σύμβουλοι: Παπακωστόπουλος και συνεργάτες Π. Ελγέρης και Απ. Γέροντας. Νομικός σύμβουλος επί θεμάτων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοδαπού δικαίου: DEWEY & LEBOEUF LLP.

4. ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ: GRANT THORNTON

5. ΕΥΑΘ: HSBC BANK και EUROBANK EFG EQUITIES AEΠΕΥ.

6. ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] : ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, CREDIT AGRICOLE CIB και EUROBANK EFG EQUITIES AEΠΕΥ.

7. ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ: ALPHA BANK και INVESTMENT BANK OF GREECE.

8. ΟΛΠ [OLPr.AT] , ΟΛΘ και Περιφερειακοί Λιμένες: MORGAN STANLEY, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

9. ΔΕΗ: ALPHA BANK, BANK OF AMERICA MERRILL LYNCH, CREDIT SUISSE SECURITIES (EUROPE) LIMITED, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

10. ΕΛΤΑ: LAZARD FRERES SAS, PRICEWATERHOUSECOOPERS BUSINESS SOLUTIONS.


11. ΜΙΚΡΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ & ΜΑΡΙΝΕΣ: INVESTMENT BANK OF GREECE, κοινοπραξία των εταιριών MARITIME & TRANSPORT BUSINESS SOLUTIONS, KLC δικηγορική εταιρεία και Ρογκάν και Συνεργάτες.

12. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΡΟΜΙΑ: EUROBANK EFG EQUITIES AEΠΕΥ και CITIGROUP GLOBAL MARKETSLIMITED.

13. ΟΔΙΕ Νομικός σύμβουλος Ρυλλεράκης και συνεργάτες.

Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 κατέθεσε η Alapis. Ο Λαυρεντιάδης έκανε πάλι το θαύμα του! Στα σκουπίδια οι μετοχές των μικροεπενδυτών.Καταστράφηκαν περιουσίες! Ενοχη σιωπή η κυβέρνηση!

Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 κατέθεσε η AlapisΣτην κατάθεση αίτησης υπαγωγής της στην διαδικασία εξυγίανσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα (άρθρο 99 του Ν.3588/2007) προέβη σήμερα η εταιρεία Alapis ABEE η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της υγείας.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με δεδομένο ότι η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τις κυριότερες πιστώτριες τράπεζες και λοιπούς πιστωτές, η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στο να μπορέσει η εταιρεία να συμφωνήσει μαζί τους και να υλοποιήσει σε σύντομο χρόνο πρόγραμμα άμεσης εξυγίανσης και περαιτέρω ανάπτυξής της.
Παράλληλα, την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Alapis ΑΒΕΕ καθώς και παραγώγων επί αυτής για σήμερα 24 Οκτωβρίου 2011 αποφάσισε o Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με την οποία η διοίκησή της κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία συνδιαλλαγής του πτωχευτικού κώδικα (άρθρο 99 του Ν.3588/07).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η προσωρινή αναστολή των ανωτέρω μετοχών, κρίνεται αναγκαία για την προστασία των επενδυτών, δεδομένου ότι δε διασφαλίζεται προσωρινά η ομαλή λειτουργία της αγοράς των μετοχών της εν λόγω εταιρίας.
Το ΔΣ του ΧΑ θα αξιολογήσει σήμερα το ενδεχόμενο μεταφοράς της εταιρείας στην Κατηγορία Επιτήρησης σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΧΑ.











ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Mario Saa. Al-Jebouri
FORTIS GLOBAL CUSTODY SERVICES N.V.
ΕΔΡΑ:  Κάτω Χώρες
Λαυρέντιος Βασ. Λαυρεντιάδης (έτος γεννήσεως 1972)
SANTANDER INVESTMENT SERVICES S.A.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αριστοτέλης Ιωά. Χαραλαμπάκης Πρόεδρος
 Mario Saa. Al-Jebouri         Αντιπρόεδρος
 Στυλιανός Κων. Κυμπαρίδης     Διευθύνων Σύμβουλος
 Ευριδίκη Κίμ. Γεωργακάκη      Μέλος
 Νικόλαος-Χαράλα Κων. Καραντάνης Μέλος
 

Ο κ. Al-Jebouri είναι ο κορυφαίος χρηματιστής με ένα συνεπές ιστορικό επιτυχημένων επιχειρήσεων. Πιο πρόσφατα διετέλεσε επικεφαλής της Barclays Wealth στην ΚΑΕ, ΚΑΚ και τη Ρωσία και ήταν υπεύθυνη για τον καθορισμό των επιχειρήσεων στην περιοχή.

Πριν ενταχθεί Barclays κ. συνεργασία Al-Jebouri-που ιδρύθηκε και διευθύνεΙ κορυφαίες εταιρίες στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένων FOREM Σύμβουλοι (πρώτο ανεξάρτητο μπουτίκ της Βουλγαρίας επενδυτική τραπεζική), η βουλγαρική Real Estate Fund - BREF (μεγαλύτερη εισηγμένη REIT της Βουλγαρίας) και Horizon JSC (κοινές εταιρεία με συμφέροντα σε ακίνητη περιουσία, logistics και πληροφορικής).

Κατά την παραμονή του στη Βουλγαρία διετέλεσε ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Συμεών HE-Saxe-Coburg-Gotha και ως πρόεδρος του βουλγαρικού κράτους Οργανισμού Τουρισμού (μια υπουργική θέση).

Ο κ. Al-Jebouri ξεκίνησε την καριέρα του στη χρηματοδότηση που εργάζονται στην Arthur Andersen και της Lazard, όπου επικεντρώθηκε στις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κατέχει BEng. Πολιτικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
 

Ο Λαυρεντιάδης, ο Σπέκχαρντ και ο Ρουμπινί

Ο Δανιήλ Σπέκχαρντ διεκδικεί επάξια μια ιστορική πρωτιά στα ελληνικά χρονικά: είναι ο πρώτος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, που μετά τη λήξη της θητείας του στο State Department αναβαπτίζεται ως τραπεζίτης, τροφοδοτώντας πλείστα όσα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του

Η πληροφορία για την .........

αποχώρηση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη από τη θέση του προέδρου της Proton Bank, ελάχιστους εξέπληξε. Ουδείς είχε προβλέψει, όμως, το όνομα του διαδόχου του: είναι ο διπλωμάτης καριέρας, Ντάνιελ Σπέκχαρντ! Ο Σπέκχαρντ διεκδικεί επάξια μια ιστορική πρωτιά στα ελληνικά χρονικά: είναι ο πρώτος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, που μετά τη λήξη της θητείας του στο State Department αναβαπτίζεται ως τραπεζίτης, τροφοδοτώντας πλείστα όσα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του.

Για τον κ. Λαυρεντιάδη, ήταν κοινό μυστικό από χρόνια στην επιχειρηματική κοινότητα, ότι κάποιο κανάλι συνέδεε την εντυπωσιακή άνοδό του στο τοπ του ελληνικού επιχειρείν με επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Η εκτόξευσή του άρχισε, όταν η περιβόητη Carlyle, ο διεθνής επιχειρηματικός όμιλος που συνέδεσε την τύχη με κορυφαίους ρεπουμπλικανούς πολιτικούς, προσέφερε ένα εξωπραγματικό τίμημα για την εξαγορά της Νεοχημικής.

Πολύ γρήγορα, η Carlyle επέστρεψε την Νεοχημική στον κ. Λαυρεντιάδη, αξιοποιώντας σχετική ρήτρα της σύμβασης πώλησης, μαζί με τα δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχε «φορτώσει» στην ελληνική εταιρεία, για την κάλυψη του τιμήματος εξαγοράς (leveraged buy-out). Όμως, στο μεταξύ ο κ. Λαυρεντιάδης είχε δημιουργήσει, με εφαλτήριο την πώληση της Νεοχημικής, μια τεράστια, για τα ελληνικά δεδομένα, επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις του με υψηλούς πολιτικούς κύκλους στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο κ. Λαυρεντιάδης είχε προχωρήσει σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού: χρηματοδότησε την ίδρυση Έδρας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που φέρει το όνομά του, στο διεθνούς φήμης think tank, «Center for Strategic and International Studies (CSIS)». Με την κίνηση αυτή, απέσπασε το δημόσιο έπαινο ενός προσώπου, που θεωρείται στις ΗΠΑ σχεδόν εξίσου σημαντικός στη δημόσια ζωή με τον Χένρι Κίσιγκερ: του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσικι, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Κάρτερ.

Αυτές οι ημέρες δόξας μάλλον ανήκουν πλέον στο παρελθόν για τον κ. Λαυρεντιάδη, που σε διάστημα λίγων μηνών εγκατέλειψε όλα τα στρατηγικά πόστα του στην ελληνική επιχειρηματική ζωή, αφήνοντας πίσω του τώρα και την Proton Bank, στην οποία θα διατηρήσει μια συμμετοχή της τάξεως του 20%, χωρίς περαιτέρω ανάμιξη στη διοίκηση. Πιθανότατα δε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «B», ο κ. Λαυρεντιάδης δεν θα ασκήσει τα δικαιώματά του σε προσεχή αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, αφήνοντας χώρο σε νέους βασικούς μετόχους.

Στους υψηλούς αθηναϊκούς κύκλους, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ είναι μια οικεία φιγούρα. Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, όταν αποχώρησε από τη θέση του στην αμερικανική πρεσβεία και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να πάρει μια θέση στο Brookings Institution, ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ζωής και άριστα ενημερωμένος για όλες τις εξελίξεις.

Ο Σπέκχαρντ ήταν γνωστό, ότι ανήκε σε ένα στενό κύκλο διπλωματών καριέρας, που έχαιραν της απόλυτης εμπιστοσύνης των νεοσυντηρητικών του Τζορτζ Μπους. Δεν είναι τυχαίο, ότι πριν φθάσει στην Αθήνα είχε υπηρετήσει ως Νο2 της διπλωματικής αποστολής στο Ιράκ και ως διευθυντής του ειδικού γραφείου διαχείρισης της ανοικοδόμησης της χώρας μετά τον πόλεμο.

Λίγες μόλις ημέρες πριν γίνει γνωστό, ότι επανέρχεται στην Αθήνα σε ρόλο τραπεζίτη, σε μια τράπεζα αξίας 45 εκατ. ευρώ, ο Σπέκχαρντ επισκέφθηκε τον καθηγητή Νουριέλ Ρουμπίνι, στα γραφεία της εταιρείας του στην Νέα Υόρκη. Όπως έγραψε συνεργάτης του.

www.ellinonenosis.gr
 
 

ΕΠΙΚΑΙΡΑ


· Τώρα που ο Μελισσανίδης θα μπει ενεργά στο στράτευμα, τέρμα, δεν φοβόμαστε τίποτα. Πολυβόλα οι Τούρκοι, κωλοτούμπες εμείς…

· Συνεχώς πεθαίνουν αξιόλογοι άνθρωποι στην Ελλάδα, απ΄ όλους τους τομείς του κοινωνικού γίγνεσθαι. Πεθαίνουν, κι ούτε μια αναφορά στα ΜΜΕ. Και πεθαίνει ο δολοφόνος Κοεμτζής και το MEGA κάνει ολόκληρο αφιέρωμα !!! Αίσχος και ντροπή…

· Για spreads, controlled bankruptcy, orderly default ακούμε συνεχώς στην τηλεόραση. Σε λίγο για να τους παρακολουθήσουμε θα πρέπει να πάρουμε στα αγγλικά το Proficiency…

· Πάντως το κίνημα του ¨Δεν Πληρώνω¨ θα πρέπει να έχει ως επίτιμο πρόεδρο τον Ψωμιάδη… Πόσες καταδίκες έχει στην πλάτη του ο Μάκαρος, κι όλο έξω είναι. Ποιος ξέρει με τι τους έχει ¨δεμένους¨…

· Το δουλειά έχει ένας συνταγματολόγος στο Υπουργείο Οικονομικών ; Ότι ένας κοινωνιολόγος στην πρωθυπουργία. Καλά ο Γιωργάκης έχει master στο να αφουγκράζεται την κοινωνία… Από την άλλη, θα μου πείτε, ούτε ο μέγας Ζολώτας δεν μπόρεσε να βάλει μπροστά την ανάπτυξη σ΄ αυτή τη χώρα, ο Βενιζέλος μας πείραξε. Ε, ναι, μας πείραξε, γιατί σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές – που αυτοί μας έφεραν – θα θέλαμε μια ομάδα πανεπιστημιακών οικονομολόγων να ελέγχει το υπουργείο. Αλλά κι αυτοί μάλλον της θεωρίας είναι, γιατί η πράξη λέει πως όταν δεν υπάρχουν λεφτά στη τσέπη του πολίτη, τότε η ύφεση είναι στάνταρ. Δεν θέλει και φιλοσοφία αυτό. Γι΄ αυτό και οι Αμερικάνοι, με τα τεράστια χρέη, κάνουν το απλούστατο : Κόβουν χρήμα !

· Ελπίζω πάντως η θεωρία του Σαμαρά να ΄χει θετικό αντίκτυπο ως πράξη, διότι άλλη λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ούτε καν οι νοσταλγοί της Δικτατορίας ελπίζουν…

· Κι όλα αυτά που τραβάμε, από ποιους ; Από αυτούς που κάνουν τα στραβά μάτια στα τεκταινόμενα στη Συρία, ενώ έφαγαν σε μια νύχτα τον Καντάφι, ελέω πετρελαίου. Και η Παλαιστίνη ακόμη να μην αναγνωρίζεται ως κράτος. Η παγκόσμια δικαιοσύνη σε όλο της το μεγαλείο. Θα μου πείτε, η Ρωσία και η Κίνα είναι καλύτερες. Φυσικά και όχι, αλλά τα ανοίγματα που είχε κάνει ο παρεξηγημένος Καραμανλής ήταν σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Γι΄ αυτό και τον ¨φάγανε¨.

· Αλήθεια, η ¨ηθική¨ των καναλιών εξαντλείται στο να μην ¨παίζουν¨ την Τζούλια ; Και για τις μαύρες στην Πατησίων ούτε λόγος…
Ν. ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Ανακοίνωση ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών (27 Απριλίου 1941)

24/10/11

VUE - Earth Sights HD.

Stamatis Spanoudakis - Aggeloi meta Poimenon

Η Ελλάδα στην καρέκλα του «κουρέα» – Η επόμενη μέρα για καταθέσεις, δάνεια και ασφάλιση

Πριν από αρκετούς μήνες, ο LEX στην τελευταία σελίδα των Financial Times είχε γράψει ένα καταπληκτικό άρθρο για την Ελλάδα. Όχι από αυτά που μας λοιδορούσαν, αλλά αυτά που με βρετανικό μαύρο χιούμορ έλεγαν την αλήθεια:
«Οι χρεοκοπίες μοιάζουν πολύ με τον έρωτα. Κάποιες φορές όλα κρίνονται σε μια στιγμή: μια έκρηξη συναισθημάτων, μια έλλειψη χρημάτων στην τράπεζα. Αλλά τις περισσότερες φορές η μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη επέρχεται σταδιακά. Μπορεί να περάσουν μήνες ή χρόνια για να περάσει κανείς τα όρια ανάμεσα στη συμπάθεια και τον έρωτα. Και οι οφειλέτες, ιδίως αυτοί που είναι μεγάλοι και σύνθετοι, διολισθαίνουν σιγά – σιγά από τη δυνατότητα στη μη δυνατότητα να πληρώσουν.
Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει τελικά μια κόκκινη γραμμή στα οικονομικά, η Ελλάδα την έχει περάσει.
Το ελληνικό ισοδύναμο των «φίλων που περνάνε πολλές ώρες μαζί» έχει παρέλθει εδώ και καιρό. Ενώ τυπικά η χώρα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώνει τα δάνεια και τους τόκους της, ουσιαστικά το επιτυγχάνει γιατί έχει προηγηθεί ένα επίσημο σχέδιο διάσωσης με όρους που δεν θα δεχόταν κανένας δανειστής και η απόφαση της ΕΚΤ να αλλάξει τους κανονισμούς της για να μπορεί να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Αλλά και οι αγορές φωνάζουν «χρεοκοπία», με τα διετή ελληνικά ομόλογα να αποδίδουν 26%. Ένα ξεκάθαρο κάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτό που η S&P αποκαλεί πρόταση ανταλλαγής σε τιμή ευκαιρίας, να αγοράσει χρεόγραφα με μεγάλη έκπτωση.
Μια τέτοια ανταλλαγή φαίνεται αρκετά εύλογη από οικονομική άποψη, σαν μια απόφαση συγκατοίκησης. Αλλά μια τέτοια συγκατοίκηση θα χαρακτηριστεί από την S&P χρεοκοπία και οι χρηματοδότες της Ελλάδας δεν είναι έτοιμοι για μια τέτοια ξαφνική αποκάλυψη. Όποιοι και αν είναι οι πολιτικοί λόγοι πίσω από αυτήν την επιφυλακτικότητα, οι συστροφές που καλύπτουν την οικονομική πραγματικότητα πίσω από ένα πέπλο νομικής ορθότητας έχουν γίνει πια δυσβάσταχτες. Η ΕΚΤ αφήνει να εννοηθεί ότι θα κάνει τα στραβά μάτια εάν η χρεοκοπία είναι επιλεκτική ή προσωρινή ή αν τουλάχιστον ένας οίκος αξιολόγησης αποφασίσει να μην αξιολογήσει τα ομόλογα με χρεοκοπία. Η αδιαφορία απέναντι στην S&P αποτελεί ξαφνικά μια δυνατή επιλογή.
Γιατί να μη δούμε τα γεγονότα κατάματα; Στη χρεοκοπία, όπως και στον έρωτα, ο πόνος προκαλείται από την άρνηση της πραγματικότητας».
Σήμερα λοιπόν, που η κατάσταση έφτασε στο σημείο όπου θα πρέπει να δοθεί η «τελική λύση», στην Ελλάδα συνεχίζουμε την παραμύθα. Και η παραμύθα δεν είναι άλλη από το ότι «πάμε καλά» (όπως πάντα άλλωστε…). Ότι η κρίση χρέους είναι πρόβλημα για όλες της χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο την Ελλάδα (το απίστευτο αυτό το είπε ο Μπένι…). Και ότι το επερχόμενο κούρεμα του 50 ή και 60% είναι η λύση!
Το τελευταίο είναι όντως κατά πως φαίνεται η λύση, αλλά το ερώτημα είναι: ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ θα έχει αυτή η λύση. Και εδώ η μόνη απάντηση που δίνεται μέσα από εκτενή ρεπορτάζ στο αφελές ελληνικό κοινό είναι ότι το κούρεμα δεν θα επηρεάσει τις καταθέσεις… Και όντως, μπορεί να μην τις επηρεάσει, αλλά τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρότερα.
Πριν μερικές ημέρες ο Μιχάλης Σάλλας της Τράπεζας Πειραιώς τάχθηκε κατά ενός μεγάλου κουρέματος των ελληνικών ομολόγων. Δέχθηκε τότε τα βέλη του Μπένι, που μίλησε για τις ανησυχίες των ιδιοκτητών των τραπεζών (οι οποίοι πιθανόν να χάσουν τις θέσεις και την εξουσία τους – σ.σ. αυτό δεν το είπε, αλλά το εννοούσε σαφέστατα). Ο υπουργός μπορεί να μην είχε άδικο για το τελευταίο, αλλά είχε άδικο για όλα τα άλλα.  Και με την ευκολία που νομοθέτησε να πληρώνουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥΣ έβγαλε στη σέντρα τους τραπεζίτες, ίσως τη μόνη φορά που είχαν δίκιο…
Τι εννοούσε ο Σάλλας; Ότι ένα μεγάλο κούρεμα θα καταστρέψει τις τράπεζες (που εννοείται ότι θα κρατικοποιηθούν για να περάσουν αργότερα σε άλλα χέρια) χωρίς να δώσει ιδιαίτερες λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα του χρέους. Πιάστε μολύβι και χαρτί για μερικά απλά μαθηματικά, και να καταλάβετε γιατί ένα μεγάλο κούρεμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ:
Επίπτωση από «κούρεμα» ομολόγων της τάξης του 50%
Συνολικό χρέος στο τέλος του 2011                    €365,6 δισ.
Από αυτό αφαιρέστε
•    Δάνεια από τους εταίρους μας                 €78 δισ.
•    Ομόλογα στα χέρια της ΕΚΤ                    €62 δισ.
•    Έντοκα Γραμμάτια                                  €13,6 δισ.
•    Εγγυημένα και τιτλοποιημένα δάνεια       €10,1 δισ.
Δηλαδή, το ποσό στο οποίο επιβάλλεται το «κούρεμα», είναι:    € 201,9 δισ.
Και το οποίο μετά τη διαγραφή θα γίνει:               € 101.0 δισ.
Πάμε τώρα ανάποδα για να δούμε την «καθαρή επίπτωση» από το «κούρεμα»
Κουρεμένο χρέος                            €101 δισ.
Αφαιρέστε
•    Ανάγκες επανακεφαλοποίησης
-    Τραπεζών                                      €40.0 δισ.
-   Ασφαλιστικών ταμείων                   €13.0 δισ.        .
•    Ζημιές Τραπέζης της Ελλάδος           €3,4 δισ.
•    Απώλειες Ασφαλιστικών Εταιρειών    €1.0 δισ.
Επομένως το καθαρό όφελος φτάνει μόλις τα…            €43,6 δισ.
Και πάλι δεν θα υπήρχε πρόβλημα, εάν το κούρεμα ήταν μια λογιστική άσκηση μεταξύ ΕΚΤ, ΔΝΤ, κυβέρνησης και τραπεζών. Ίσως δεν έτσι θα έπρεπε να ήταν αφού το πρόβλημα αφορά τα χρέη του δημοσίου και ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Αλλά δεν είναι… Δυστυχώς, δε, τα χρέη του δημοσίου τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι Έλληνες. Και κυρίως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που δεν τα δημιουργούν…
Αυτό λοιπόν που επιμελώς κρύβουν είναι ότι ένα κούρεμα ομολόγων, δηλαδή των χρεογράφων που μετρούν την αξία μιας χώρας, σημαίνει και το κούρεμα της αξίας της ίδιας της χώρας. Και επομένως, όσο μεγαλύτερο  είναι το κούρεμα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η απομείωση της αξίας της ίδιας της χώρας και του πλούτου της, αλλά και της περιουσίας των πολιτών της. Και φυσικά της αξίας της εργασίας τους στο μέλλον. Το κούρεμα θα πλήξει ανάλογα με το ποσοστό του την αποτίμηση όλων των αξιών, ιδιωτικών και δημόσιων, κάτι που συνεπάγεται μείωση των αποτιμήσεων δημόσιας περιουσίας, κινητής και ακίνητης, καθώς και μείωση των μελλοντικών χρηματορροών από επενδυτικά σχέδια.  Θα υπάρξει, έτσι, ταχεία απομείωση της αξίας της περιουσίας του απλού πολίτη, ο οποίος έχει στην κατοχή του κινητές και ακίνητες αξίες.
Αυτά λέει και ο ΣΕΒ σε μια πρόσφατη ανάλυσή του, επισημαίνοντας ότι «Εάν η Ελλάδα συρθεί σε αποφάσεις με μεγάλες αποκλίσεις από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου κινδυνεύει να υποστεί δραματικές συνέπειες σε βάρος της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα θα κλονιστεί και η σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.  Πέρα από το γεγονός ότι ένα κούρεμα της τάξης του 50% είναι χωρίς οικονομικά ερείσματα, η αδυναμία των ταγών να τηρήσουν τις επίσημες συμφωνίες που έκαναν θα περάσει ισχυρά αρνητικά μηνύματα για την Ευρωπαϊκή συνοχή και σταθερότητα στις παγκόσμιες αγορές.  Για την Ελλάδα το καθαρό όφελος δεν θα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο καθαρό όφελος των πιο ήπιων λύσεων που βασίζονται στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, ενώ θα υπάρξουν σημαντικές παράπλευρες συνέπειες, όπως η σημαντική μείωση του εγχώριου ΑΕΠ, η απομείωση των αξιών κινητής και ακίνητης περιουσίας, ο στραγγαλισμός του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και ένα δυσοίωνο μελλοντικό σενάριο για το χρέος».
Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, ένα «κούρεμα» της τάξης του 50 – 60% θα κοστίσει στις τράπεζες από 15-18 δισ. ευρώ. Έτσι, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να ζητήσουν βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να ενισχυθούν κεφαλαιακά. Κάτι που θα τις οδηγήσει σε πλήρη κρατικοποίηση. Δηλαδή απαξίωση των τραπεζικών μετοχών και μεγάλες απώλειες για τους μετόχους.
Με απλές παραδοχές ένα κούρεμα 50% μπορεί να αντιμετωπιστεί οριακά. Στο 40% αρχίζουν τα χοντρά  προβλήματα. Στο 50% υπολογίζεται ότι 6 ή 7 τράπεζες θα καταλήξουν στο ΤΧΣ και με κούρεμα 60% όλες οι τράπεζες θα καταλήξουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Βέβαια, με ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% σημαίνει ότι η χώρα μπαίνει ήδη σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Η διαδικασία αυτή μπορεί να μην έχει συνέπειες για τους καταθέτες, ωστόσο είναι πιθανόν η κινδυνολογία να οδηγήσει καταθέτες, για ψυχολογικούς λόγους, σε μαζικές αναλήψεις. Έτσι, ενώ οι καταθέσεις είναι λογιστικά εγγυημένες και ασφαλείς στις τράπεζες, ακόμα και αν αυτές περάσουν σε κρατικό έλεγχο μέσω του EFSF, μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί στις αναλήψεις για την αποφυγή κλίματος πανικού.
Σε ότι αφορά τους δανειολήπτες, αυτοί θα εξακολουθήσουν να βρίσκουν τις πόρτες κλειστές. Άλλωστε ο έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών από την BlackRock στο τέλος του χρόνου αναμένεται να προσθέσει άλλα 10 δις βάρη με τη μορφή προβλέψεων στις ελληνικές τράπεζες (φτάσαμε τα 30 δις. ήδη…)
Η περιουσία των Ταμείων (σε  περίπτωση που τελικά επιβληθεί κούρεμα 50% θα πέσει στο μισό και θα περιοριστεί στα 12 δισ. ευρώ, από 24 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Σημειώνεται πως τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι υποχρεωμένα να συμμετάσχουν στο κούρεμα του 21% που αποφασίστηκε το καλοκαίρι. Τα περισσότερα απάντησαν θετικά, αλλά σε περίπτωση που αποφασιστεί μεγαλύτερο «κούρεμα», τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.
Σε πρώτη φάση, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καταβολή των συντάξεων. Μεσοπρόθεσμα, όμως; Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αυτή τη στιγμή στην κατοχή τους 25 δις. ευρώ ελληνικά ομόλογα και με τα έσοδα από τα ομόλογα, από τα κουπόνια αλλά και από την αξία των οποίων μπορούν και πληρώνουν συντάξεις και καλύπτουν τους ασφαλισμένους τους. Η οποιαδήποτε μείωση θα απαιτήσει από το ελληνικό δημόσιο να ενισχύσει τη συμμετοχή του. Εάν δεν μπορεί, που είναι και το πιθανότερο, μπορεί να υπάρξει αδυναμία να καταβληθούν συντάξεις από τα ασφαλιστικά ταμεία και να καλυφθούν τα νοσήλεια.
Αρα: Όσο είναι το κούρεμα, τόσο και το ψαλίδι…
Στη συνέχεια τα προβλήματα ρευστότητας θα μεταδοθούν σε όλη την οικονομία με αποτέλεσμα να γίνει αδύνατη η χορήγηση οποιουδήποτε δανείου. Και δάνειο όμως να υπάρχει, θα γίνεται δεκτή στο εξωτερικό η επιταγή μιας κρατικοποιημένης ελληνικής τράπεζας; Μπορεί και όχι. Και αυτό θα έχει επιπτώσεις στο εισαγωγικό εμπόδιο, όπου αναμένονται ελλείψεις σε βασικά προϊόντα.
Και επιπρόσθετα: Τη στιγμή που δε θα υπάρχει δυνατότητα δανεισμού από το εξωτερικό θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένες οι εισαγωγές με τις εξαγωγές, με ότι αυτό συνεπάγεται για πολλές κρίσιμες εισαγωγές όπως των καυσίμων και των φαρμάκων.
Στη συνέχεια επειδή «κούρεμα» 60% είναι εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό κουρέματος των ομολόγων, η ελληνική οικονομία θα απομακρυνθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Δηλαδή θα πρέπει να ζει με όσα μπορεί και συλλέγει από έμμεσους και άμεσους φόρους. Γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει πολύ σύντομα να ζήσουμε με ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Διαφορετικά θα υπάρχει αδυναμία από το ελληνικό δημόσιο να καλύπτει τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε την απομείωση της αξίας των ακινήτων μας που θα συνεχίζουν να χαρατσώνονται με τους νόμους Βενιζέλου, την αναλογική με το κούρεμα μείωση των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και την αδυναμία μείωσης των τιμών σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά, δεν μένουν πολλά ακόμη: Η Ελλάδα θα μεταβληθεί σε Βουλγαρία και θα επιστρέψει σε μια καθημερινότητα που θα θυμίζει τη μετεμφυλιακή περίοδο.
Newpost
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...